ADATLAP
Miután elvesztettelek
Hogyan tehetjük túl magunkat azon, ha elveszítettük, akit mindennél jobban szerettünk?
Hogyan győzhetjük meg magunkat arról, hogy érdemes tovább élni? Lou számára a Will utáni élet azzal jár, hogy meg kell tanulnia újra szeretni - vállalva mindazt a veszélyt, ami ezzel jár. Többé már nem egy hétköznapi életet élő, hétköznapi lány. A szerelmével töltött varázslatos hónapok után a magányos élet csupa fájdalom és küzdelem. Amikor egy szerencsétlen baleset következtében kénytelen visszaköltözni a családjához, óhatatlanul úgy érzi, pont ugyanott tart, ahol azelőtt, hogy megismerte Willt.
A sérülései lassan gyógyulnak, ám a szíve és lelke mintha tetszhalott állapotban rekedt volna, a rátelepedő gyásszal nemigen tud megbirkózni. Így keveredik el aztán a Továbblépők nevű terápiás csoportba, ahol megtapasztal örömöt is, bánatot is, és ahol a barátok mellett mindig gyalázatosan rossz keksz várja. Meg talán új ismeretség is - hacsak egy Will múltjából felbukkanó személy meg nem hiúsítja Lou reményeit azzal, hogy a jövőjét egészen új irányba tereli....
H Niki véleménye:
A mielőtt megismertelek könyv azon ritka könyvek egyike közé tartozik, amelyek képesek voltak megríkatni. Így nagyon kíváncsi voltam a folytatására. Vajon ugyanúgy lebilincsel-e, mint az előzmény...Mi lett Luisával az előző rész traumája után...Sajnos nem kötött le a könyv, az első résznek a nyomába sem érhet...Ennek ellenére végig olvastam, de nagyon sajnáltam, hogy ekkora különbség van a két könyv színvonala között.
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Ez már sokkal kevésbé megterhelő lelkileg, ámbár most is egyik bonyodalom történik a másik után Lou-val. Nagyon tetszett az, ahogy Lily-hez viszonyult és ahogy a családját "körbekeríti" mint egy kotlós. Sokkal könnyedebb, de bárkinek ajánlom, aki nemrég veszítette el valamelyik szerettét.
Molnár Dorottya véleménye:
Egyben kaptam karácsonyra az első résszel együtt. Nagyon vártam a folytatást és hihetetlen meglepetést jelentett számomra. Arról a karácsonyról nem is emlékszem másra. Azért ennek jelöltem a kategóriát mert anyutól kaptam őket :)
Czéman Eszter véleménye:
Félve kezdtem bele ebbe a könyvbe, mert az első része nagy csalódás volt a számomra.
Ez pedig a POZITÍV meglepetés. Sokkal fordulatosabb, sokkal izgalmasabb és sokkal érzelmesebb volt, mint az első rész. Nagyon tetszett, hogy a karakterek fejlődtek és külön boldogsággal töltött el, hogy nem egy gejl esküvő lett a sztori vége. :)
Rácz Alexandra véleménye:
Az első könyv és a film sikerén felbuzdulva, azonnal nekiláttam az olvasásának. Sajnos, alig tudtam vele haladni. Egyáltalán nem erre számítottam. Az első rész érzelmessége után ez a könyv számomra szinte semmit sem adott. Az első humora itt szinte meg sem jelent. Mintha nem ugyanaz a személy írta volna a két könyvet.Az első rész bájosságából semmit sem találtam... :(
Sáfár Józsefné véleménye:
Engem is váratlanul ért ez a folytatás, nem ilyenre számítottam. Willnek gyermeke van, akiről nem is tudott, persze ettől Lou úgy érzi mindenképpen segítenie kell neki. Azt hiszem én is csak mint egy regényként gondolok a műre. A jó könyveknél tényleg így van, nem szabad megírni a második részt, rá kell bízni az olvasó fantáziájára.
Mészáros Ágnes véleménye:
Most végeztem a könyvel, és úgy gondoltam még most melegében írok véleményt.
Ezt is jól meg alkotta Jojo Moyes. Igaz,hogy olyan érzésem volt,mintha nem egy előző regény folytatását olvastam volna,hanem egy teljesen más történtet. De úgy gondolom ez is hozzá tartozik egy szeretett személy elvesztéséhez, hiszen Lou új életet kezdett. Új barátokat, új lehetőségeket és nem utolsó sorban új szerelmet kapott.
Azt hiszem még párszor a kezembe fog kerülni ez a regény is,úgy ahogy a Mielőtt megismertelek is.
Éliás Klaudia véleménye:
Őszintén szólva az első könyv alapján jobbra számítottam. Nem feltétlenül történet szempontjából, hanem lelki szemszögből. Mélyebb érzelmi leírásokra, érzelmi hullámzásokra, ezek nekem elmaradtak a várttól. Az mindenképpen jó, hogy a történetbe belekerült Lily, és hogy a végén Lou is megtalálta a lelki békét, bár én olyan végkifejletre számítottam, ahol végül nem költözik el, nem megy bele. Ez sajnos egyszer olvasható kategóriába került nálam, noha az első könyvet többször előveszem.
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Ezt a könyvett csak azért választottam,hogy az év vége felé probáljam magam romantikus hangulatba hozzni,hát nem véletlenül olvastam,hogy az ironö nem minden irása emészthetö.Sajnos ez a könyv bennem semmi nyomot nem hagyot,nem volt romantikus,szomoru valahogy nem volt semmilyen.
Megprobált az ironö nagyon komoly és nehéz témákat felhozni,de nem jött neki össze,ezzekhez a témákhoz ö még nem elég tehetséges.
Összintén nem tudom mikor fogok még az ö müveihez hozzá nyulni.
Szalai Adél véleménye:
Nem olvastam az első részt, filmen láttam, és nagyon tetszett. Vártam a második részt, és remélem film is lesz belőle hamarosan. Nem tetszett viszont annyira mint az első rész, de a fordulatok igen csak feldobták a könyvet.
Ignácz Eszter véleménye:
Nagyon vártam a folytatást, szerettem volna még többet Lou-ból és az ő élettel teli, vicces karakteréből. Nem is gondoltam, hogy a második rész ennyire más lesz… Kicsit lerombolta bennem, azt a képet, amit az első rész után elképzeltem. Voltak benne izgalmas fordulatok, de voltak olyan szálak, amik nagyon nem tetszettek.
Günther Zsuzsanna véleménye:
Az elsö resz jobban tetszett, be kell valljam...Szamomra tul sok volt a bonyodalom, Lilly karakteret nem sikerült megszeretnem valamiert, Samet viszont igen. De azert nem bantam meg, hogy elolvastam, csak az elsö resz utan jobbra szamitottam.
Cseh Regina Evelin véleménye:
Tipikus Jojo Moyes mű :) Olvasmányos, magával ragadó, lendületes. Jó volt, hogy a kötet végük happy enddel zárta a történetet. Többször felnevettem olvasás közben, de meg is könnyeztem néhány helyen. Nagyon jó kikapcsolódást nyújtott számomra így a napok végén.
Kulcsár Réka véleménye:
Romantikus történetre számítottam, kicsit meglepett, hogy több volt benne a bonyodalom. A vége nem tetszett, azt reméltem együtt elmennek New York-ba. Így nincs lezáva semmi. Szintén meglepő volt Lily alakja, és az, hogy hirtelen megváltozott.
Névte Lenke véleménye:
Nem szeretem, ha egy történet egyértelműen halad egy irányba, és aztán homlokegyenest a másikba kerül át. A Mielőtt megismertelek lényegét, tanulságait, Lou karakterfejlődését is nagyon rossz irányba vitte el a könyv. Will halálát is értelmetlenné, feleslegessé tette. Egy folytatásnál ez mind nagy hiba. Inkább úgy olvastam, mintha egy különálló történetet olvasnék, így el tudtam ezektől jobban vonatkoztatni. Tetszett, ahogyan a gyászról, továbblépésről gondolkozik az író, még olyan, aktuális témákat is beleírt a könyvbe, mint a cyberbullying, az elhanyagolt gyermekek, munkahelyi problémák, utcai erőszak. Sajnálom, hogy csak a felszínt sikerült kapargatni ezekkel kapcsolatban, és melléjük pár klisé is bekerült. Hiányoltam az első rész átgondoltságát. Lou pedig mintha nem is önmaga lett volna. Tudom, a gyász megváltoztatja az embert, de nem alapjaiban... Samet megkedveltem, olykor jobban is, mint Willt. De az egész Lily-szál erőltetettnek hatott számomra, már túl sok volt, és túl hiteltelen. Összességében elég vegyes érzelmekkel csuktam be a könyvet...
Kuli Anna véleménye:
Igazából lehet hogy csak azért tettem az "egy könyv, amiről rossz véleményeket hallottál" kategóriába, mert nem tetszett, és bízom benne hogy más is így gondolja, szóval csak jó kategóriába tettem, úgy látszik. Mindegy, a lényeg is, hogy nem volt benne az a báj, ami az első részben. Olyan volt mint egy sűrő limonádé, ami a melegben csábítónak tűnik, de közben csak csak egy nyálas massza, amitől még szomjasabb lesz az ember. Szóval nem volt jó.
Csiki Ibolya véleménye:
Kihagyhatatlan volt az első rész után. Kiváncsi voltam Lou további sorsára, izgatottan vártam ki jelenik meg az életében akinek Willhez is köze van, és nagy meglepetés ért. Teljesen más valakire számítottam es így másképp is zajlottak az események a továbbiakban. Lou azonban sokat fejlődött, de azért saját magát adta, nem az a gyökeres változás zajlott ami elindult benne.
Horváth Krisztina véleménye:
Csalódás volt a folytatás. Persze valahol sablonos lett volna, ha Lou tényleg kezd valami értelmeset az életével úgy, ahogy azt Will is kérte tőle, és tökéletesen alakul tovább az élete, de nem számítottam rá, hogy ennyire nincs benne törekvés arra, hogy elérje a céljait, hogy megragadja a lehetőséget, és megelégszik egy pincerkedős-pultos állással.
Kemendi Tímea véleménye:
Mikor megtudtam, hogy van folytatása a Mielőtt megismertelek-nek, el sem tudtam képzelni, hogy folytatódhat a történet. Volt egy olyan kis hülye gondolatom, hogy talán Will feltámad vagy mégsem halt meg, és boldogan élnek majd, míg meg nem halnak :) Nagyon szerettem ezt a könyvet is, nehéz volt letenni. Azért Lily eléggé ellenszenvesre sikeredett, főleg az elején. Viszont jó volt tudni, hogy sikerült új életet kezdenie Lounak. Így valahogy a két könyv összhatása nem olyan fájdalmas és negatív, a könnyedebb és vidámabb történet ellensúlyozza az első könyvet.
Kasza Dóra véleménye:
A Mielőtt megismertelek után ez a könyv csalódás volt. Azért haladtam csak gyorsan a könyv olvasásával, mert vártam, hogy mikor történik már valami izgalmas. Talán a legizgalmasabb esemény Louisa és Sam mentős kalandja. Ahhoz képest pedig, hogy Louisa gyásza, továbblépése a történet lényege, szerintem érzelmi oldalról sem olyan ütős ez a könyv, mint az első.
Rógán Edina Anna véleménye:
Vannak olyan történetek, amelyeket nem szabad folytatni. Will és Lou története ilyen volt. Érdekes, bájos, szomorú, sírós, vicces és felejthetetlen...
Lou és mindenkimás története - vagyis ez a könyv azonban nem ilyen. Itt-ott ugyan vicces volt meg persze szomorú is, de cseppet sem felejthetetlen és kicsit sem érdekes... Utáltam Lily-t. Nem érdekeltek Traynorék. Nem hozott lázba Sam és Lou kapcsolata. Nyökögve haladtam a könyvvel, miközben vártam VALAMIT, és az a VALAMI a végén se jött el.
Moyes nyilatkozott egy interjúban arról, hogy nem szereti a sablonos, kiszámítható végű, happy end-es romantikus könyveket. Ennek ellenére ez a sztori rémesen hajaz a hollywoodi rózsaszín masszákra, főleg a vége felé.
Szóval, bocs, de ezt a könyvet kár volt. Hagyni kellett volna Will és Lou történetét úgy, ahogy volt. Úgy volt kerek, úgy volt szép...
Katona Anna véleménye:
Mikor meghallottam, hogy lesz folytatás akkor nagyon elkezdtem izgulni, várni. Engem az első könyv teljesen felkavart, mai napig a hatása aladt vagyok pedig már hónapokkal ezelőtt olvastam. (Filmet még nem láttam). A könyv után nem tudtam mitörténik eygszerűen nem is tudtam feldolgozni. Aztán elolvastam ezt a könyvet. És végre letudtam zárni az egész történetet. Mai napig fáj a szívem Will miatt, de ebben a könyvben az olvasó Lou-va együtt el tudta engedni. Tetszettek az új szereplők Lili, Sam. Érdekes volt Lou anyukája micsoda fejlődésen ment keresztünl.
Összeségében nagyon tetszett a könyv és aki az elsőt elolvasta annak ezt is el kell. Jojo Moyes ismét eg szuper könyvet alkotott ami az olvasót teljesen mértékig leköti.
Kecsmár Kitti véleménye:
Nagyon vártam ezt a könyvet, de bizonyos értelemben csalódást okozott. Loura szinte rá sem ismertem. Persze megértem, hogy megváltoztak a dolgok, de ettől még nem kellett volna ennyire idegennek éreznem őt. Ha viszont egy teljesen különálló történetként kezelem, akkor nagyon tetszett. Talán még jobban is, mint a Mielőtt megismertelek.
Kathi Melinda véleménye:
Jojo Moyes művei és írásai egyediek, megismételhetetlenek és utánozhatatlanok.

Ismét nem csalódtam. Betöltötte azt az űrt egy kis időre, amit az utolsó könyvének elolvasása után éreztem. Hiába egy szerelmi történet és a romantikus kategóriába tartozik, mégis annyival másabb és több, mint a hasonló irományok.

Tökéletes folytatása volt számomra a Mielőtt megismertelek című könyvnek. Csak egy kicsit vidámabb hangvételű, főként a közepétől, és a vége is vidámabb.

A cselekmény sose unalmas, olvastatja magát, nem szívesen teszi le az ember a kezéből.
Tökéletesen leírja a gyász, egy szerettünk elvesztésének érzelmi oldalát, és annak feldolgozásának szintjeit.

Az én lelkemet ez a könyv simogatta, ittam minden szavát. Csodálatos írás.