ADATLAP
Mobil
Az orvosi hivatás gyökeres változások előtt áll - az információs technológia, a nanotechnológia és a genomika fejlődésének köszönhetően az orvosok hamarosan egészen más szerepet tölthetnek be. George Wilson, a Los Angeles-i Egyetem klinikájának negyedéves radiológus rezidense is tanúja annak, amint az okostelefonok új nemzedéke váltja fel a régi vágású háziorvosokat. Így afféle személyi asszisztensként komplex és a páciens igényeihez igazított szolgáltatásokat nyújtanak, életjeleket követnek és diagnózisokat állítanak fel, méghozzá fáradhatatlanul, a nap huszonnégy órájában. Az alkalmazás az iDoc nevet kapja.
George tragikus körülmények között ismeri meg a fejlődés új irányvonalát. Egyik reggel arra ébred, hogy menyasszonya, aki nemrég jelentkezett az iDoc bétatesztelésére, holtan fekszik mellette. Majd nem sokkal ezt követően több olyan beteg is meghal, akik nála jártak radiológiai vizsgálaton. Mint kiderül, valamennyien résztvevői a húszezer fős mintán végzett tesztelésnek.
Lehetséges, hogy hackerek törték fel a rendszert - s hogy az Egyesült Államok kormánya is részt vesz ennek eltussolásában? A megélhetését és a szabadságát érő fenyegetések dacára George fáradhatatlanul kutatja az igazságot annak tudatában, hogy ha igaza van, a következmények nemcsak számára, hanem számtalan más ártatlan számára is végzetesek lehetnek....
Fekete Gabriella véleménye:
Robin Cook az egyik kedvenc íróm, aki soha nem okoz csalódást. E regényben egy új tudományos felfedezést mutat be (amiben valóságos alapok is vannak ) és e felfedezés csodás lehetőségeit és borzalmas veszélyeit boncolgatja. Nagyon izgalmas. Élveztem
5/5
Ildikó Szabó véleménye:
Nagyon szeretem Robin Cook könyveit, és ez az új regény sem okozott csalódást. Izgalmas történet a megszokott színvonalon, mai köntösben. Mi történik, ha egy mobil alkalmazás veszi át az orvosok helyét?
Sike Judit véleménye:
Robin Cook a kedvenc íróm, így alig vártam, hogy ezt a könyvét is elolvassam. Az előző pár könyv amit olvastam tőle (Nano, Idegen test) nem a várt és megszokott színvonalat nyújtotta, így nagyon féltem, hogy ez a könyv is színvonalon aluli lesz. Szerencsére kellemesen csalódtam. Jól felépített könyv fokozatosan kibontakozó cselekménnyel. George szerethető karakter, akivel már a fent említett könyvekben is találkoztunk.
Nagyon elgondolkodtató, hogy egy mobil applikáció lássa el a háziorvosok dolgát, mert manapság minden a technológia fejlődéséről szól.
Kádár József véleménye:
Már régen olvastam Cookot, de mindig is nagyon tetszettek a könyvei. Nemrég megláttam a Mobilt a könyvesboltban, és a fülszöveg egyből felkeltette az érdeklődésemet. A történet arról szól, mi történik, ha az életünket egy gépre bízzuk. Egy új mobilapplikáció létrehozásával a fejlesztők a betegellátás helyett az egészségmegőrzésre akarják helyezni a hangsúlyt. A tesztek jó eredményt mutatnak, de egyszer csak néhány applikációt használó személy (aki mellesleg a testébe beépített gyógyszeradagolóval is rendelkezik) hirtelen életét veszti. Erre felfigyel dr. Wilson is, aki nyomozásba kezd, mely során saját élete is veszélybe kerül. Kiderül, azok is ellene vannak, akiket barátjának hitt. Cook most egy rendkívül izgalmas történettel állt elő. Voltak benne elég megrázó részek is.