ADATLAP
Mrs. McGinty meghalt
Hercule Poirot elégedetten tart hazafelé. A Vieille Grandmre-ben a vacsora ismét kiváló volt. Otthon pedig kedves ismerős várja: Spence főfelügyelő. Sajnos egy nagyon unalmas gyilkossági ügyben kéri a segítségét. Egy nyomorult öregasszonyt csaptak agyon pár fontért, megvan a gyilkos is, sőt már el is ítélték. Az albérlő, James Bentley tette. Azaz Spence főfelügyelő szerint mégsem. Poirot kíváncsiságát sikerül felkeltenie: nincs ugyanis semmi bizonyítéka, csak a pszichológia. Bentley nem olyan, amilyenek a gyilkosok szoktak lenni. Poirot útra kel tehát, és leköltözik Broadhinny falujába, ahol Summerhayesék házában kap szállást és ellátást. A hatalmas, huzatos szobák és a förtelmes étel sokat segít neki, hogy igyekezzen minél gyorsabban megoldani a rejtélyt. Segíti ebben Mrs. Ariadne Oliver, a népszerű krimiszerző is. Kiderül, hogy halála napján Mrs. McGinty papírt és tintát vásárolt, hogy levelet írjon egy bulvárlapnak. Amikor pedig Poirot élete is veszélybe kerül, már biztos benne, hogy jó nyomon jár. A regény más kiadónál, más fordításban Mrs. McGinty halott címen jelent meg...
Kaulics Krisztina véleménye:
Agatha Christie-től már rengeteg könyvet olvastam, és sok filmváltozatot is ismertem, így nem csoda, ha kiszámíthatónak találtam a megoldást. Ez azonban nem okozott problémát, ugyanis Christie-t nemcsak az izgalmak és rejtélyek miatt éri meg tanulmányozni: a stílusa és a szereplői is megkapók, ráadásul nála tényleg lehet szemezgetni az élet apró bölcsességeiből. Érdekesnek találtam a nyomozás menetét, és lenyűgöző volt látni, ahogy Poirot egyetlen aprócska, látszólag jelentéktelen tényből elindul és megfejti a rejtélyt. A szerelmi szál, ami természetesen most is háttérbe szorult, szerintem egészen sajátságos volt, jó látni, hogy Christie történeteiben nemcsak a szép és feltétlenül önzetlen alakok képesek szerelembe esni. Hiteles, könnyed olvasmány volt.
Bali Mária véleménye:
Nagyon jó könyv, az egyik legjobb, amit a Christietől olvastam! Végig fenntartotta az érdeklődésemet, végig kombináltam, hogy ki lehet a gyilkos, kinek mi lehet a sötét múltja. Olyan könyvélmény, amitől az esti olvasásnál libabőrös voltam és féltem. SPOILER Azonban a vége szerintem kicsit túl lett költve, bármelyik hölgy lett volna a gyilkos, akkor sem állíthattam volna egy másodpercig sem, hogy "Én tudtam", mert csak tipp lett volna, de ez, hogy esélyt sem ad nekünk az írónő, túlzásnak érzem.
Körtesi Gyopár véleménye:
Nagyon tetszik az, hogy az írónő sokszor gyerekmesékre, versekre épít fel egy gyilkosságot, vagy így jut a gyilkos nyomára. Az is nagyon érdekes, amikor a gyilkosnak, vagy bűnösnek kikiáltott karakter valójában ártatlan, de egy nagyon unszimpatikus személy, akit mindenki adott pillanatban felakasztatna, de legalábbis hagyná, hogy bűnhödjön, mert annyira irritáló karakter, mint itt ill. A nyílt kártyákkal vendéglátója, aki ott meg is hal és nem érez senki szánalmat iránta. Poirot látványos szenvedése is eltereli a figyelmet az igazi bűnösről, de ott van Ariadne, aki hóbortosan, de ránk kacsintva megmutatja ki a bűnös és a kótyagos írónőt felhasználva Agatha nem átal beszólni a filmiparnak, filmrendezőnek, forgatókönyv íróknak, akik közül egyet bitóra is küld és ezzel talán törleszt a karaktereknek, akiket a filmvilág ill. színpad világ próbál átalakítani, mainstreamesíteni, amivel az írói szabadságot ill. a fantázia szabad szárnyalását próbálják gúzsba kötni .
Somogyi Zsuzsanna véleménye:
Régóta szerettem volna elolvasni ezt a könyvet és örülök, hogy végül sikerült. Engem végig izgalomban tartott, mert bár láttam a belőle készült filmet, sokra nem emlékeztem belőle és izgalmas volt az emlékeim darabkáit egy kész történetbe beilleszteni és követni az eseményeket.
Nagy Réka véleménye:
Hozza szokásos Poirot-gondolatmenetet, én egy kicsit többet vártam. Szeretem a Christie-könyveket, tudott ő ennél sokkal jobbakat is írni. Kevésbé volt izgalmas, alapjában véve kevés volt a történés, a nevek és rokoni szálak kicsit összekavarták a történetet. Nem rossz, de egy ideig nem fogom újra elolvasni.
Endresz Judit véleménye:
Január egyik terménye volt. Kicsit lassabban haladtam vele, mint egy átlagos AC könyvvel, de így is meglepő volt a vége. Ismét nem találtam el a gyilkos kilétét. Közepes AC alkotás.