ADATLAP
Némó kapitány
Titokzatos, orsó alakú „óriás valami” nyugtalanítja a világtengerek hajósait. A szörnyeteg hol itt, hol ott bukkan fel a hullámok közül, és kisvártatva meglékelve süllyednek el az addig sérthetetlennek vélt hajóóriások. Pierre Aronnax professzor egy expedícióval elindul, hogy kiderítse a tengeri csodalény rejtélyét. Hajójuk hamarosan meg is ütközik a szörnnyel. A professzor és inasa a tengerbe zuhan. A titkot azonban így is sikerül kideríteni: a „szörny” nem egyéb, mint Nemo kapitány búvárhajója. Ennek a hajónak sokezer mérföldes tengermélyi útjáról, utasainak izgalmas kalandjairól, szerencsés meneküléséről szól Jules Verne egyik legérdekfeszítőbb, s amellett tudnivalókban is leggazdagabb regénye, a Nemo kapitány története a másik híres Verne-regényben, a Rejtelmes szigetben folytatódik....
Vida Fruzsina véleménye:
Örülök, hogy végül is elolvastam, és nem hagytam, hogy a lustaság legyőzzön. Izgalmas volt és szórakoztató így harmadik nekifutásra is. A főszereplő élettörténetét leíró Rejtelmes szigetet is mindenképp felveszem a könyvlistámra.
Vasi Csaba véleménye:
Nagyon rég, kb. 25 évvel ezelőtt olvastam, de az izgalom, amit akkor éreztem, most is megjelent. Igazából nem is tudom, hogy a történetnek ki vagy mi a főszereplője. A professzor? Némó? Természettudomány? Földrajz? Történelem? Talán mindegyik. A történet kerek, szépen kidolgozott. Egy hatalmas negatívumot tudok elmondani róla: Verne úgy írta meg a végét, mintha a polippal való csatározás közben vette volna észre, hogy az íróasztalán már csak pár üres papírlap lett volna, és nem volt pénze újakat vásárolni. Úgy vágta el a történetet, hogy csak pislogtam.