ADATLAP
Nóra
A norvég Henrik Ibsent (1828-1906) a modern dráma atyjaként tartja számon az irodalom- és színháztörténet. Gazdag, hatalmas életműve töretlenül ível a romantikus verses színműtől az utolsó szimbolikus drámákig. Legnépszerűbbek azonban azok a művei, amelyekben kora szociális és erkölcsi problémáit vitte színpadra a francia hagyományból átvett naturalisztikus daramaturgia szellemében: „A népgyűlölő”, a „Kísértetek”, „A vadkacsa”, a Rosmersholm" és elsősorban a „Nóra”. Ez az 1879-ben keletkezett színdarab a bemutató idején hatalmas botrányt okozott: Ibsen kiállása a nők jogai mellett szokatlan kihívásnak számított annak idején. Változatlan népszerűségének ma már nem ez az elsőrendű oka, hanem a szereplő személyek mesteri rajza, a drámai szerkezet lenyűgöző szépsége, az okos érzelmesség. S az a nemes írói indulat, megfontolt pátosz, amely az emberi egyéniség szabad kibontakozásáért kiált....
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
"Èn örömmel dolgoznèk èrted èjjel-nappal, elviselnèk gondot ès ìnsèget. De nincs senki, aki a becsületèt àldoznà fel azèrt, akit szeret." Nòrànak önmagàval kell tisztàban lennie. Elhagyja csalàdjàt, mèg a 3 gyerekèt is. Az otthon jàtèkszoba volt, ahol nem volt boldog, csak vidàm. Soha nem beszèlt fèrjèvel komoly dolgokròl.
Szalai Adél véleménye:
A Katonában most van porondon Ónodi főszereplésével, és ez adta az ihletet, hogy elolvassam, nagyon bírom a nőt, szívesen meg is nézném.
Rövid, egy napos olvasmány, ahol Nóra rájön, hogy hazug kapcsolatban él a férjével, és elhagyja őt. Sokan a mai világban nem lépik meg ezt a döntést, és maradnak hazugságban, és boldogtalanságban.
Halász Melinda véleménye:
Imádok színházba járni. Havonta egyszer igyekszem beilleszteni a programba.
Ennek ellenére drámát olvasni nem olyan jó. Ezeknek a színpadon kell lenniük és nem könyvben.

Rógán Edina Anna véleménye:
Nálam annak idején a középiskolában kimaradt Ibsen, viszont itt a könyvtárban keresték. Félre lett téve, gondoltam belenézek – miért ne? Így esett, hogy elolvastam ezt a drámát, ami teljesen más volt, mint az eddig olvasottak. Azt kell, hogy mondjam: tetszett. Tetszett a nyíltsága, a benne rejlő feszültség, sőt! még a végkifejlet is! Végig érezni lehet Nóra vívódását, és az egész helyzetből egyre kibukik, hogy mennyire hülyén bánik vele a környezete. Azt hiszem, méltán tartják az egyik legjelentősebb irodalmi műnek.
Kolop Vanda véleménye:
Nem sűrűn olvasok drámákat, így meglepett, hogy tetszett a mű. Kb. 150 éve írta a szerzője, de a téma nagyon aktuális, sok üzenete van a 21. század emberének, elgondolkodtató. A házastársak valóban ismrerik-e egymást, mindketten tudnak-e egyforma áldozatot hozni a másikért, vagy csak magukra gondolnak? Esetleg egyik fél elnyomja a másikat? Abban se vagyok biztos, hogy egy mai férfi el tudja viselni azt, hogy a társa sikeresebb a munka világában.... Gondolatébresztő mű
Kocsis Enikő véleménye:
Kötelező olvasmánynak kaptuk idén és én az utolsó pillanatra hagytam az olvasást, szóval egy repülőút alatt olvastam el majd írtam belőle később egy dolgozatot. Sajnos nem tett rám mély benyomást, nem lett a kedvencem (még csak a kötelezők között sem). Bár hozzáteszem, hogy azért annyira szörnyű sem volt, mint amilyennek az elején hittem.
A végével nagyon nem sikerült azonosulnom, nem értek egyet Nóra döntésével, számomra teljesen unszimpatikus karakter volt végig.
Alt-Kiss Klaudia véleménye:
Mikor elkezdtem olvasni, olyannyira nem kötött le, hogy le sem merem írni, hány nap alatt sikerült 95 oldalt elolvasnom... Viszont az utolsó tíz oldalt, 10 perc alatt elolvastam. A befejező rész, a lényeg, amiről a pszichológusok és pszichiáterek beszélnek nők millióinak: merjék felvállalni magukat, lépjenek ki egy rossz kapcsolatból és igyekezzenek megtalálni önmagukat!!! Kortalan témáról írt Ibsen.
Az elején épp gondoltam is arra, hogy egy feleséggel nem így beszél a férje, mint egy gyerekkel... pacsirtám, dalos madaram, ráadásul E/3 személyben beszélnek egymással, ami ugyancsak a játékosságot fejezi ki .És Nóra egy háromgyerekes családanya. Bár szerintem elég hóbortos volt a mű közepéig és naivnak is tűnt számomra elég hosszú ideig.
Tóth Alexia véleménye:
Mai szemmel nézve nem volt semmi különös a történetben. Bár abban az időben ezek a cselekedetek lehet hogy tényleg meghökkentőek voltak.
Eredeti címe, Babaszoba szerintem sokkal jobban illik hozzá. A mű bemutatja, mennyire lekezelik a nőket.
Gyuricza Barbara véleménye:
Tanulmányaim során többször is előkerült Henrik Ibsen egyik legismertebb műve, mégis csak most értem el oda, hogy el is olvassam...
Azt tudtam, hogy Ibsen annak idején nagy port kavart műveivel, de csak most értettem meg igazán, mi is volt ennek az oka. Azóta több drámáját is elolvastam, és fantasztikusnak tartom, hogy női főszereplői az adott kor erkölcsi normái ellenére is meg merték tenni azt a bizonyos lépést, pl. Nóra férjét és három gyermekét hagyta hátra...