ADATLAP
Nana
"Fauchery írása … egy fiatal lány története volt, aki alkoholisták negyedik-ötödik generációjából született, vérét megrontotta a nyomor és az ivás tartós örökletessége, mely benne a nőiség kóros túltengésébe csapott át. Egy külvárosban nőtt fel, a párizsi utcakövön; és nagyra, szépre, bujára nőve, mint a trágyadombon hajtatott növény, bosszút állt a koldusokért és az elhagyatottakért, akiktől származott. … Természeti erő lett belőle, a pusztítás kovásza…”

Ő Nana, a Variétés Színház ünnepelt dívája, a buja szőke Vénusz, akinek lábai előtt ott hever egész Párizs. Fiatalok és vének, arisztokraták és polgárok, gazdagok és szegények, nősek és nőtlenek. És Nana ádáz kéjjel és dühvel tapod rajtuk. Mohón habzsolja és herdálja az életet, keze között hatalmas vagyonok olvadnak el, hószín combjai szorításában férfiak tucatjai vergődnek és zúzódnak halálra. Az olcsó utcalányból lett luxusprostituált tündöklése és bukása egybeesik a második császárság végnapjaival, a porosz–francia háború kitörésével.

A Nana megírása idején pornográf műnek számított. Olyannak, amely azután klasszikus regénnyé nemesedett."

Forrás: www.moly.hu...
Nagy Nikoletta véleménye:
Nem igazán fogott meg, sajnos! A főszereplő, Nana Párizsban színésznő, bár színészi tehetsége nincs. Ahhoz viszont nagyon is ért, hogy hogyan csavarja el a férfiak fejét, majd élősködjön rajtuk, amíg azoknak el nem fogy minden vagyonuk. Tönkre tesz mindenkit. Szerintem maga Nana sem tudta eldönteni, hogy ki is ő valójában. Egy úrinő vagy prostituált? A történet nekem kissé felszínes volt. Néha untam.
Nyúl Ildikó véleménye:
Nagyon szeretem Zola regényeit,s időnként újraolvasom őket.A Nana szerintem az egyik csúcsa művészetének. Naturálisan,de mégis ízlésesen írja le a prostituáltak világát,bár ez az írás saját korában botrányos volt.Finoman érzékelteti a lélek rezdüléseit,láttatja a szépet és jót a züllöttben is.Ugyanakkor szigorú kritikát mondva leplezi le a magukat erkölcsösnek mutató úri nők világát.
Molnárné Szabó Zsuzsanna Babi véleménye:
Nagyon szép könyv! Egy utcalány életét írja le, életének jó és rossz pillanataival, megpróbáltatásaival, küzdelmeivel. A műben ugyanakkor megjelenik életének boldogsága, a színház is. Csodálatosan szépen bemutatja, hogy milyen gyötrelmes, ugyanakkor mennyire ünnepelt is tud lenni egy színésznő, aki prostituáltként keresi a mindennapjaihoz szükséges pénzt. A könyv soha nem jelenít meg ízléstelen képeket, csak finoman utal a történtekre. Nana volt a felsőbbrendű urak számára a "végzet asszonya", akit az úri világ hölgyei hiába nyíltan megvetettek, ugyanakkor mindenki őt irigyelte.
Horváth-Simon Barbara véleménye:
Rengeteg érzés kavarog bennem a regénnyel kapcsolatban... Egyszerre nyomasztott, de mégis kíváncsivá tett. Meglepő módon arra ösztönzött, hogy keresgéljem magamban a megértés egy piciny szikráját Nana karaktere iránt, amit végül nem sikerült megtalálnom..
Emile Zola írói hangja lenyűgözött és magával ragadott, a szimbolikus befejezés pedig maga volt az ítéletet hirdető tanulság.
Szilágyi Krisztina véleménye:
Még nem olvastam semmit az írótól, de nagyon tetszett. Kicsit olyan, mint Wilde Dorian-ja, csak női szemszögből. Érdekes olvasmány a fertőről, a züllöttségről, egy újabb tanulság a "szép héjú alma takarhat rothadt belsőt" is.