ADATLAP
Napló 1935-1946
Gyarmati Fanni (1912–2014) Radnóti Miklós felesége és múzsája 1935 januárjában, huszonhárom éves korában, néhány hónappal a költővel kötött házassága előtt kezdett naplót írni. A bejegyzéseknek 1946 szeptemberében szakadt vége, pár héttel azután, hogy a harmadik munkaszolgálata alatt 1944-ben meggyilkolt költőt Budapesten is eltemették. A tizenkét éven át, sokszor napi rendszerességgel vezetett napló tehát egyszerre korrajz és személyes sorstragédia. ...
Zaják Julianna véleménye:
Hálás vagyok a sorsnak, hogy olvashattam Gyarmati Fanni naplóját. Azzal, hogy bepillantást engedett a mindennapjaikba, napi rutinjuktól kezdve, az intim pillanatokig élettel telivé tette számomra a költőt, és a kort, amelyben éltek. Nagyszerű volt olvasni még a többi híres író költő, színész hétköznapjairól is. A napló gyönyörű nyelvezetét imádtam, igaz sokszor megnehezítette számomra az olvasást.
Romanyuk Zsofia véleménye:
Gyarmati Fanni elragad, bele a mindennapokba. Vannak időszakok, amikor velük élek, de aztán muszáj szünetet tartani. Minden erőmmel drukkolok, hogy más legyen a végkifejlet... Külön csemege a kor íróiról és költőiről olvasni. Őket is Fifi szemüvegén keresztül látjuk. Ki a becsületés, ki a törleszkedő és az álnok?
Oláh Zsuzsanna véleménye:
Nagyon megrázó könyv. Az ember ismeri a történet végét és mégis szurkol, hogy ne úgy történjenek a dolgok ahogy megtörténtek. Nagyon elgondolkodtató és nagyon érdekes úgy olvasni, hogy az ember szinte ott van abban a korban. Eddig is szerettem Radnótit, de ez a könyv még közelebb hozta hozzám és ezentúl teljesen más szemmel, nézem a költeményeit is, és azokét az írókét is akik szerepeltek ebben a könyvben. Szinte úgy érzem, hogy ismerem őket. Az egyik kedvenc könyvem lett.
Ékes Ancsa véleménye:
Radnóti Miklós mindig is a kedvenc költőm volt, így nagy várakozásokkal kezdtem neki a Gyarmat Fanni műnek. Nem sikerült egy lendületből elolvasnom, és bevallom, az év végéig nem is jutok túl a teljes művön, mégis azt gondolom, itt a helye. Ennek egyik oka, hogy a hivatkozott személyeket, a kapcsolódó eseményeket át kell gondolni, olykor érdemes a Radnóti kötetbe is belelapozni. Másik oka, hogy helyenként jegyzet szerű stílusa visszavetette a lelkesedésem.
Kárpáti Dóra véleménye:
Gyarmati Fanni könyvét még 2015 év elején kaptam és akkor kezdtem el olvasni. Nem azért tartom számomra szinte egész évben, hogy elolvassam a naplót, mert nem tetszett, sőt nagyon is tetszett, a napló részletessége miatt, voltak időszakok amikor olvastam, de voltak időszakok, amikor pihenőt tartottam. A napló napjait annyiból néha nehéz volt olvasni, hogy a személyeknek utána kell gondolni, hogy kikkel találkoztak, hogy a nevek kiket takarnak. Nagyon aranyos volt, ahogy Fanni leírja szerelmét Radnóti Miklós iránt. Jó volt olvasni a rajongását nem egy költő iránt, hanem egy férfi iránt. Radnóti Miklós verseit mindig is szerettem, könnyen el tudtam képzelni a versei által megformált mondanivalót. Sajnos azt sajnálom, hogy rossz korban, rossz időben született és élt. A II. világháború előtt és közben is meghurcolt ember volt, aki harcolt a saját tudása szerint. De sajnos az elnyomás ellen nem tudott. Tanulságos napló, ahol a háború előtti, közben és utáni napokat olvassuk. Mindenkinek ajánlani tudom!
Kiss Petra véleménye:
Radnóti Miklós mindig is az egyik kedvencem volt, Gyarmati Fannival való kapcsolatát imádtam, ezért nagyon vártam, hogy végre a kezembe vehessem ezt a könyvet. Nem volt egy könnyű olvasmány, de ezen nem is lepődtem meg. Jó volt kicsit belelátni az akkori életbe, hogy ki hogyan élte meg az akkori szörnyűségeket. És bár tudtam, mi lesz a vége, azért borzasztó volt Fanni szemszögéből olvasni erről az egészről. Örülök, hogy nem hagytam ki - egy élmény volt. Egy fájdalmas, de gyönyörű élmény.
Gergely Ancsi véleménye:
Sokáig tartott elolvasni, pedig nagyon vártam, hogy sorra kerüljön. Nehéz volt követni a sok lábjegyzetet, néha egy kicsit untam is, mert volt számos tömör, szinte semmitmondó bejegyzés. Nagyon szeretem Radnóti költészetét, ezért kíváncsi voltam milyen lehetett embernek, férjnek, barátnak. De őszintén szólva főleg az első kötet nagy csalódás volt, győzködtem magam, hogy belekezdjek a másodikba. Ettől függetlenül nem bántam meg, hogy elolvastam, azt hiszem egy nagy hiátust tölt be a magyar irodalomban.
Haász Irén véleménye:
Nagy kíváncsisággal fogtam bele a könyvbe, mert egyik kedvenc költőm Radnóti. A feleség életútja pedig bizonyos fokig ismert volt előttem, olvashattunk róla időnként a hírekben. Az első kötet után én egy kis szünetet tartok, mielőtt a másodikba fognék, hogy összegződjön, tömörödjön, amit eddig olvastam. Az első kötet ugyanis valóban napló, minden nap röviden írja le a fontosnak tartott napi történéseket, persze elsősorban Fanni szempontjából. Érdekes, hogy azt gondoltam, a költőről többet tudok meg, mégis, voltaképpen Fanni, a fiatal nő az, akit jobban megismerünk belőle. Az ő félelmei, vágyai, tennivalói, idegessége lengi át a lapokat, és az a nyüzsgő irodalmi kör, amelyben mozogtak. Ha nem lennének ismereteink a korról, nehezen tudnánk elképzelni azt a háborús feszültséget, amiben éltek, mert Fanni a mindennapok apró-cseprő női feladataira koncentrál, a megélhetésre, kenyérgondokra, és mindent azon a szemüvegen át értékel, hogy nekik mit hoz.
Lassabban haladtam a könyvvel, és ülepedni is hagyni kell. De érdeklődöm a második rész után is. Abban már sokkal súlyosabban kell, hogy érintse az akkori világ szörnyűsége...
Rakonczai Rita véleménye:
Az első könyv nagyon nem tetszett. A bejegyzések rövidek, jegyzetelős, gyorsírás stílusban íródtak. Tele van keresztnevekkel, a lábjegyzetben ugyan ott van, hogy kiről van szó, de nehéz követni.
A második könyv már valamivel részletesebb és érdekesebb, mivel nem napi jegyzetekkel van tele, hanem hosszabb, részletesebb leírásokkal és visszaemlékezésekkel.
bolla klaudia véleménye:
Radnóti Miklós az egyik kedvenc költőm, így rendkívül örültem, amikor megtudtam, hogy megjelentetik Fanni naplóját. Nem volt könnyű olvasmány, ha a neveket nem egyértelműsítik a lábjegyzetben könnyen elvesztem volna a sok név között. Új élmény volt egy elismert költő életét ilyen mértékben megismerni. Fanni is változáson ment keresztül az évek során, nagy hatást gyakorolt rám, hogy minden borzalmat át tudott élni, egyszerűen azért mert élni akart. Annak ellenére, hogy természetesen tudtam, mire kell számítani a könyv végén, így is rendkívül szíven ütött, nehéz volt túltennem magam rajta. Főleg az egyik mondata, fejezte ki érzelmeit: "Tulajdonképpen halál ez Miklós nélkül. A többiek nem tudják. Én tudom."