ADATLAP
Ne bántsátok a fekete rigót
nya nélkül nevelő Finch ügyvéd megpróbál tökéletes apaként viselkedni, ám neki sem könnyű. Izzik körülötte a levegő: egy színes bőrű férfit véd a bíróságon. Ráadásul váratlan események, misztikus jelenések, nyugtalanító hírek zavarják meg a család nyugalmát. A gyerekek élete is gyökeresen megváltozik: a felnőtté válás varázslatos és fájdalmas útja immár elkerülhetetlen számukra......
Farkas Csilla véleménye:
A bátorságról, az előítéletek elleni küzdelemről szólt a könyv. Scout nem tud azonosulni a társadalmi elvárásokkal, a hatalmas igazságérzettel rendelkező gyermek szemével kísérhetjük a történetet, akinek szembesülnie kell a világ kegyetlen oldalával. Példaképe az édesapja, aki szerint a bátorság az, "ha már legyőztek, mielőtt elkezdted volna, de mégis elkezded és végigcsinálod, akármi is történjen".
Fodor Éva véleménye:
Régóta nézegettem a könyvtárban, féltem, hogy fog-e egyáltalán tetszeni. Pozitív csalódás volt! Gyorsan olvastam, könnyű olvasmány volt, de nagyon mély tartalommal és nagyon komoly mondanivalóval. Nagyszerűsége pont az egyszerűségében rejtőzik.
Silye Tibor véleménye:
Nem éppen az volt, amire számítottam, de teljesen elégedett vagyok. Örülök, hogy elolvastam, és felkeltette az érdeklődésemet a második kötet is. (Vajon mi történhetett Boo Radley-vel?) Én csak ajánlani tudom ezt a kötetet, bár tény hogy nem egy könnyed olvasmány. Mármint, ami a témát illeti. A rasszizmus, diszkrimináció még most is súlyos probléma, és szerintem ebben van a regény ereje, mert még ma is aktuális. Mindezek mellett olyan hétköznapi tanulságokat oszt meg velünk a szerző, ami mindig aktuális lesz. Egyik személyes kedvencem: ne mutasd ki, hogy mennyivel okosabb vagy valakitől, mert az emberek nem szeretik, ha tudomásukra hozod. :) Megérdemelte a Pulitzer - díjat.

http://discussion.blog.hu/2016/12/20/ne_bantsatok_a_feketerigot_367
Endrei Dorottya véleménye:
Ez a könyv olyan erkölcsi kérdéseket vet fel amik talán sosem fognak elévülni. Bár a '30-as évek négergyűlölete elmúlt, még mindig van példa fajgyűlöletre. Talán az egészben az a legtanulságosabb, hogy az egészet a kislány szemszögéből látjuk, akinek még tiszta a lelke, és még nem érti mit takar apja jellemzése az emberek lelkéről. Az is érdekes ahogy a kislány fel tudja már ismerni, hogy a bátyjában hogy mennek végbe a változások, bár az okait nem nagyon érti. Az egész könyv világszemlélete nagyon tanulságos, lehet hogy nálunk is be kéne vezetni, mint kötelező olvasmány, mert legalább a magyar gyerekek is megismernének valamennyit az akkori Amerikából, és talán ez több embert érdekel, mint az a sok adat amit amúgy tudnunk kell.
Szilágyi Krisztina véleménye:
Letehetetlen. Két nap alatt a végére jártam, egyszerűen zseniális. Kissé féltem, mikor olvastam, hogy gyerek szemszögéből íródott mű, de kicsit sem volt banális hangvételű. Komoly témákat feszeget, amit a gyermekek is értenek, és véleményt is formálnak róla.
véleménye:
Féltem tőle, komolyabb hangvételt vártam, de meglepődtem és "megkönnyebbültem", amikor belekezdtem. Nagyon tetszett a hangvétele. Tetszett, hogy bár nagyon fontos kérdéseket vetett fel, valahogy mégsem éreztem tolakodónak...vagy szájbarágósnak, hanem sikerült "könnyeden" bemutatni a helyzetet. Talán az adta a frissesség érzését, hogy Scout szemszögéből mutatta be az eseményeket...