ADATLAP
Nyáron történt
Nagyon aranyos fiatal felnőtteknek való könyv...
Antal Margit véleménye:
A változás és az egyéni reakciókhoz való igény nagy regénye ez. Bár terjedelmét tekintve rövid, de annál tartalmasabb. Először is azt lenne jó megérteni, hogy Lowry regényeit miért az ifjúsági irodalomba sorolja az irodalomtörténet, hiszen témáikat tekintve nagyon is kell hozzá magasabb szintű érettség, komolyság. Attól, hogy a főszereplő tinédzserkorú még nem ifjúsági egy könyv szerintem.
A 13 éves Meg szemszögéből látjuk egy nyár történetét, ami pozitívan indul, hiszen a költözködés mint itt is mindig az újtól való bátortalan félelmen túl magával hozza a jóra, szebbre való vágyás igényét is. A helyszínváltással ( városból jó levegőjű faluba) , az új szomszédokkal ( a tulajdonos Will barátsága, a fiatalpár - Maria és Ben - szabadlelkű, vidám hangulata) nem is volt baj, inkább az volt zavaró, hogy bevonzották a rosszat. A két lány , Meg és Molly közötti állandó rivalizálás Molly betegségéhez, majd csöndes elmúlásához vezetett. Mindeközben a " rútabb", " lenézettebb, kisebbik lány magára találásának, kinyílásának is szemtanúi lehetünk mind ezt a " hippi-jelen"-ben. A szülők meg előtti titkolózása Molly betegségéről, aztán a Maria szülésének leírásakor a meztelenkedés az ártatlan lélek előtt egy kis fénytörést ad az amúgy szép és egyben megrázó történetnek.
Aztán a visszaköltözést, a menekülést is vitatható megoldásnak gondolom. Persze ezt is ki tudom védeni azzal, hogy a csuda tudja, hogyan reagálna az ember hasonló helyzetben.... nem vagyunk egyformák a tragédia feldolgozásában sem. Mindemellett mégiscsak egy lélekbemarkolóan szép történet, mely ízlésesen tudja egymás mellé állítani a felfoghatatlanul korai halál és az újrakezdést szimbolizáló születés metaforáját, kapaszkodókat biztosítva a törékeny, fiatal léleknek, hogy keresztül tudjon menni
Gyuricza Györgyné véleménye:
Kamasz koromba többször is hozzákezdtem ehhez a könyvhöz,de valahogy nem nyerte meg tetszésemet, nem fejeztem be soha. Most a kihívás alkalmával ezért elővettem ezt a könyvet és elhatároztam, hogy most végig fogom olvasni. Érdekes, hogy mennyit változik az ember ízlése. Most igazán érdekes könyvnek találtam. A könyvünk főhőse Meg és családjának élete történéseibe kapunk betekintést. Vidékre költöznek egy bérelt kis házba, ahol sok minden történik főhősünkkel. Megtapasztalhatja az élet két végletét, a születés csodáját és sajnos a halált is. Ebbe a kb. egy évbe gyökerestől megváltozik Meg élete. Ehhez a könyvhöz meg kellet érnem. Tetszett!
Kulcsàr Szilvia véleménye:
13 éves lehettem, mikor Édesanyámtól ajándékba kaptam ezt a könyvet, akkoriban nem nagyon szerettem olvasni, csak kevés könyv nyerte el a tetszésemet igazán. A Nyáron történt egyike volt ezen ritka könyveknek, abban az időben többször is elolvastam, így most nem sok meglepetéssel szolgált a történet, ettől függetlenül ugyanolyan lebilincselőnek találtam még most is. A nyelvezete egyszerű, nem magyarázza túl a történéseket (ez most azért hiányzott, de gyerekként talán pont ezért kedveltem annyira). Megható, komoly történet, amely olvasása közben és után az olvasó egy kicsit átértékeli az életét - velem legalábbis ez történt.
Péter Ildikó véleménye:
Egy délután alatt elolvastam, nem is tudtam letenni. A történet kamasz főhőse néhány hónap alatt átéli egy szerettének elvesztését, tanúja lesz egy új élet elindulásának, olyan emberekkel ismerkedik meg, akik nagy hatással lesznek a sorsára és a gondolkodásának alakulására.
Néha kicsit elnagyoltnak éreztem a történetszövést, a könyv bizonyos részei szinte hihetetlenek (a 13 éves lány végignéz és -fényképez egy szülést). De a szerző végig megrendítően egyszerű nyelven beszél életről, halálról. Megkönnyeztem. Jó lett volna tizenévesen olvasni ezt a regényt.
Kakuk Márta véleménye:
Jó könyv egyszerű nyelvezettel, mintha tényleg egy kislány mesélné el. Jól írja le a nővérek viszonyát, de az irigység és féltékenység mellett látszott a szeretet. Jók voltak a mellékszereplők is, a legjobbak a sötétkamrás jelenetek voltak az öreggel, a kislány vele való barátsága igen megható volt.
Endrei Dorottya véleménye:
Lois Lowry könyvei szerintem minden család könyvespolcán joggal érdemelnének helyet.
Az ifjúsági regényei kicsit se gyerekes felfogással és olyan érett felnőttes gondolkodással rendelkeznek ami a a felnőtteket is megérintheti. Az emlékek őre sorozat és a Számláld meg a csillagokat is a kedvenc könyveim közé tartoznak, és most a Nyáron történt is felkerült erre a listára.
Nem tudom, hogy a történet tényleg azért érintett-e meg, mert az írónő ilyen zseniális, vagy hogy ismerős helyzet elé állított a kistestvér szemszöggel. Mindig is nehéz a kistesónak lenni, a másik "árnyékában" felnőni, az ő sikerei után néha rossz eredményeket elérni. A könyv nagyon jól megmutatja az átlagos nővérek viszonyát, és az aggodalmat is a másik iránt. Molly halála azt juttatta eszembe, hogy mi lenne velem, ha az én nővéremmel történne ilyesmi. Biztos beleroppannék. Az ilyen dolgokat feldolgozni nem könnyű, de hála az ilyen írónőknek, lehetőségünk akad arra, hogy beszéljünk róluk és átgondoljuk őket.
Liliom Rebeka véleménye:
Imádom ezt az írónőt! A Számláld meg a csillagokat után ismét egy komoly könyvet olvastam, ami megrendített. Az emlékek őre (és részei) szerintem jobban felfogható gyerekregénynek, mint ez a kettő. Reméltem, hogy Molly-nak a végén semmi baja nem lesz, boldogan élnek majd új otthonukban Will mellett, sajnos ez nem így történt, és ez a radikális változás kellett Meg életében a nézőpontja változásához. Annyira szomorú volt Molly elvesztése, annyira boldog a kicsi Boldog születése, viszont az egész család életéből hiányozni fog a mosolygós, életkedvvel teli szőke gyönyörű kislány. Ahogy el is hangzott a könyvben, a betegség nem válogat. Nem számít, hogy valaki okos, ügyes, szép, csaló, gonosz vagy teljesen romlott. A való életben is a legszebb virágokat szakítja le az emberiség kertjéből...