ADATLAP
Orange is the new Black – Túlélni a női börtönt
Piper Kerman szép karrierrel büszkélkedhet, tartós kapcsolatban él, szeretetteli családi légkör veszi körül. Az égvilágon semmi sem emlékeztet benne arra a vakmerő, fiatal lányra, akire annak idején, úgy tíz évvel ezelőtt egy bőröndnyi drogpénz csempészését bízták. De a múltja nem ereszti. A jól szituált nő, zsebében egy híres magánegyetem diplomájával most csak a 11187424-es számú fogvatartott a connecticuti Danbury szövetségi börtönében. 15 hónapra ítélték, és most egyike annak a több millió embernek, akiket az Egyesült Államok büntetés-végrehajtási rendszere magába szippant. Az első meztelen motozástól a szabadulásig Kerman megtanul alkalmazkodni e furcsa világ szigorú viselkedésmintáihoz és légből kapott szabályrendszeréhez. A társadalom minden közegéből akadnak itt nők. Apró figyelmességekkel, szikár bölcsességekkel és az elfogadottság élményével ajándékozzák meg Kermant. Szívszorító, vicces, olykor felháborító Kerman története, melynek során bepillanthat az olvasó egy női börtön mindennapjaiba. Megtudhatjuk, milyen dolgokért kerül annyi nő hűvösre, és mi történik velük odabenn.

„Elbűvölő! E felejthetetlen könyv valódi mondanivalója – a nők közti kapcsolatok és az olyan erős érzelmek, amelyeket a börtönrácsok sem szakíthatnak szét." (People magazin)

„Imádtam ezt a könyvet! Duzzad a humortól, a heves érzelmektől, és van benne megváltás. És amire nem számítottam, hogy Piper Kerman memoárját áthatja a szeretet, az együttérzés és igen: a tisztelet azok iránt a nők iránt, akikkel találkozott, amíg a börtönben volt. Örök élményem marad!" (Elizabeth Gilbert, az Ízek, imák, szerelmek című könyv szerzője)

„Képtelenség letenni ezt a könyvet! Hogy miért? Mert az olvasó is lehetne Kerman helyében. Vagy a legjobb barátja. Vagy a lánya." (Los Angeles Times)

„Szívfacsaró… A memoár kilép megszokott, énközpontú műfaji keretei közül, és fény derül arra, hogy az emberi lény mindig képes új oldalról bemutatkozni." (USA Today)

„Lenyűgöző és megrázó valóságélmény, amelyben Kerman és olvasói osztozhatnak." (Newsweek.com)...
Sárvári Anett véleménye:
Aki látta/nézte/nézi a sorozatot nagy valószínűséggel a könyv csalódás lesz, ahogy ez az én esetemben is történt. A történet addig "izgalmas", amíg Piper megszokja a börtönélet ügyes-bajos dolgait.... ezután nem igazán történik semmi, szinte várja az olvasó, hogy szabaduljon ki, és legyen vége a közös szenvedésnek.
Dudás Vera véleménye:
Nagyon szerettem! A sorozatot nem láttam, de ezek után biztosan megnézem, mert a karakterek a történetek, az az élet amit ott éltek számomra nagyon érdekes volt. Tetszett, hogy részletes volt, bár néhány helyen voltak "összecsapott" dolgok. Szerettem a karaktereket, az írónő stílusát is. A vége felé mondjuk nagyon ledöbbentem, hogy átszállítják és komolyan féltem, hogy mi fog történni. Nyilván ahogy ő is leírja, a sorsa klasszisokkal szerencsésebb mint a többieké, de ettől függetlenül jó volt belelátni ebbe az életbe.
Juhász Loretta véleménye:
Gyorsan végére lehet érni, könnyű olvasmány. Izgalmas volt, hogy mi lesz szegény csaj sorsa. A végére azonban egész szerencsésen megúszta, már-már túl jó sora volt, legalábbis ahhoz képest, amit gondoltam. Valahogy nem így képzelek egy női börtönt a valóságban. De sose kelljen megtudnom.
Günther Zsuzsanna véleménye:
A könyv nagyon bejött, ilyen típusú könyvet még nem olvastam, mármint a börtönéletről szólót. A filmek szerintem nem ezt mutatják, én például ezek alapján teljesen másnak képzeltem a börtönöket és a büntetés végrehajtás menetét. Tetszett a szókimondóság, és az irónia, ahogy egy kicsit megismerhettem ezt a világot. Igazán tanulságos volt számomra, kicsit lehozott engem a valóság talajára ebben a témában.
Éliás Klaudia véleménye:
Egész másra számítottam. Más történetekre a fogvatartásról. Nem volt rossz, de a kedvencemmé sem vált. Azt mindenképp lényeges megjegyezni, hogy ez a cím hibás, hiszen Piper fogházban volt, az nem egy és ugyanaz a börtönnel. Kicsit zavart a történetben, hogy sokszor összefüggéstelenek voltak a mondatok, minden átvezetés nélkül váltott témát. Mindenesetre azért nem kívánom, hogy bárki (vagyis akinek nem muszáj) megtapasztalja ezeket az "élményeket", amik a könyvben szerepelnek. Piper viszont szerencsés, hogy Larry, a családja és a barátai így kitartottak mellette, így biztosan sokkal könnyebb volt elviselni az egészet.
Szijártó Eszter véleménye:
Egyszerűen Brilliáns. Ez egy leírhatatlan érzés, amit a könyv iránt érzek. Na jó ez így baromi hülyén jött ki, de aki olvasta a könyvet simán megérti és remélem meg is érti és nem zárattok be a könyvbeli börtönbe:D A jó, nem is húzom tovább az időt, a lényeg, hogy aki nem olvasta annak mindenképpen el kell olvasnia!! Zseniális alkotás, és a cím nagyon megfogott :)
Sinka Zsuzsi véleménye:
A könyvből készült sorozat a kedvenceim közé tartozik, ezért tudtam, hogy el fogom olvasni a könyvet is. Érdekes, mert általában mindig a könyvet olvasom, mielőtt hozzákezdenék a belőle készült filmnek / sorozatnak. Igazából tetszett a könyv, nem csalódtam benne a sorozat után sem. Remélem többször fogok találkozni az írónő könyveivel, mert nagyon szerettem, ahogy ír
Kiss Evelin véleménye:
Jó könyv volt, bár annyira nem éreztem át mi történik egy ilyen női börtönben. A sorozatban ez sokkal jobban átjön. Mindenesetre túl vagyok rajta, egy könyvvel beljebb a kihíváson belül :D
A sorozat nagyon sok minden eltér a könyvtől, és ez rendkívül jót tett neki. Teljesen ki lett bővítve. Sokkal élvezetesebb mint a könyv. Ennek ellenére alapnak nagyon jó volt :)
Érsekné Liktor Edit véleménye:
Az alcím alapján érdekesnek ígérkezett a könyv, hiszen érdekes olyan helyzetekről olvasni, amibe (remélhetőleg) nem kerülünk, (szerencsére) csak közvetetten szerezhetünk élményeket.
Nem volt rossz a könyv, de azért nem tartozott a "letehetetlen" kategóriába.
A könyvvel volt egy olyan problémám, hogy szerintem ezt rövidebben is le lehetett írni, illetve, néhol kicsit "összedobáltnak" tűnt.
Piper nem szívesen vállalta a tetteiért a felelősséget, szinte végig mást hibáztatott azért, hogy oda került. A regény vége felé van ugyan rá utalás, hogy megbocsátott Norának, aki belevitte a "kalandba".
S Évi véleménye:
Azért ezt választottam, mert a sorozatot nagyon szeretem. Engem zavart, hogy majdnem az összes szereplőnek más neve volt a könyvben. Nagyon sok, hosszú leírás volt, kevés párbeszéd, kicsit unalmas volt emiatt, és lassan is haladtam vele.
Bagó Boglárka véleménye:
Amikor megvettem a könyvet, akkor még nem erre számítottam. Arra gondoltam, hogy a börtönbe bekerülve vicces szituációkba keveredik, de ilyen nem nagyon történt. Magát a börtönéletet sem ilyennek képzeltem, meglepően jók voltak a körülmények (vagy csak a főszereplőnek szerencséje volt). A párbeszédeket keveselltem, és az egész történet nagyon eseménytelenül telt. Az egyetlen könyv, aminél azt mondom, hogy a sorozat jobban sikerült.
Kuli Anna véleménye:
Nagyon személyes könyv, nem csak a főszereplőre nézve, de a többi történet is nagyon hatásos. Nyitott szemléletű, az általánosításnak élből ellent mondó írás. Aki a sorozatot szereti, az nem fog csalódni, sőt!
Maksai Ági véleménye:
Azért kezdett el érdekelni a könyv, mert szerettem a sorozatot. Csak utólag tudtam meg, hogy igaz történeten alapul. A könyvbeli szereplőket egészen jól be lehetett azonosítani a filmbeliekkel, bár névcserék és karakterösszevonások bőven voltak. Maga a történet érdekes volt, elég hamar végig értem rajta. Egyedül azok a részek lógtak ki nekem a sorból, amikor szerintem kötelezőnek érezte az írónő, hogy bizonyos időközönként megemlítse, hogy mennyire sajnálja, hogy bajt okozott a szeretteinek, és hogy mennyire együtt érez a rabokkal. Ezeket a gondolatokat elég lett volna egyszer bőven kifejteni, de bizonyos helyeken úgy éreztem, hogy mindezeket ragozza, de újat nem mond el a legelső ilyen témájú kifakadásához képest. A sztorik viszont nagyon természetesen hangoztak és izgalmasak voltak, kerek egész lett a könyv.