ADATLAP
Orosz rulett
Ez egy bérgyilkos története. Egy emberé, aki már többször is keresztezte az MI6, azaz a brit titkosszolgálat ifjú hőse, Alex Rider útját. Sorsuk összefonódott, és sok hasonlóságot mutat. Jaszen Gregorovics egy apró orosz faluban nevelkedett. 14 éves volt, amikor a közeli vegyszergyárban, ahol a szülei dolgoztak, baleset történt....
Stubán Éva véleménye:
Kamaszkorom emlékezetes olvasmányai voltak Horowitz Alex Rider-könyvei, és ha volt kedvenc mellékszereplőm, az Jaszen Gregorovics volt, nagyon örültem, amikor megjelent a róla szóló regény.
Jaszen történetének főbb motívumai kísértetiesen hasonlóak Alexéhez: tragikus körülmények közt elveszti a szeretteit, belecsöppen egy olyan világba, ami tőle létidegen, és kap egy olyan szerepet, amivel nem képes azonosulni. Azonban míg Alexet a kémkedéssel járó ezernyi veszély és szörnyűség végül sikeresen kilöki a kémek világából, addig Jaszent ezek a körülmények egy olyan végső orosz rulett játszmába sodorják, ahol ha veszíti a jutalma a tiszta halál, ha nyer akkor a bérgyilkoslét. Felejthetetlen a könyvnek ez a pillanata, amikor Jasa húzza meg a ravaszt, majd a következő lövést Az első bevetésből már ismert Jaszen Gregorovics adja le.