ADATLAP
Osztrák kurva
Nem ​szükséges túlságos mélységben ismerni az újkori rendszerváltásokat, hogy az ember tudja: a „Nagy”-nak nevezett 1789-93-as francia forradalom mind közül talán a legmocskosabb, legálságosabb és legkegyetlenebb volt. Finom és elegáns entellektüelek, renegát arisztokraták, „hivatásos forradalmárok” készítették elő és hajtották végre- zsebre vágva egyúttal a nemzeti vagyon nagy részét, kiirtva egy csomó kisebbséget, és rászabadítva a fél világra a Bonaparte nevű korzikai kalandort. (Nosztalgikusan szerette- szereti az összes szélsőséges, mind a mai napig…)
Lea Singer, a német bestselleríró e nem túl dicsőséges epochát leleményes módon, kettős optikán keresztül mutatja be. Az ellenségei által „osztrák kurvaként” emlegetett Marie Antoinette királyné szenvedéstörténete megrázó erővel bontakozik ki a história megfilmesítésére készülő, öt mai nő beszélgetéseiből. Kiderül, hogyan éltek vissza a „felvilágosodás” és a „forradalom” nagyjai az akkor még épp csak hogy feltalált pornográfiával. Az első pillanattól fogva arra törekedtek, hogy erkölcsileg is megsemmisítsék a dinasztikus házasság eszközeként és szenvedő alanyaként, kislány korában Franciaországba került Habsburg hercegnőt.
Az öt mai hősnő pedig- a rendező, a három színésznő meg a történész- konzulens- lassanként felismeri saját privát történelmét a királynővel történtekben: az olvasó Marie Antoinette sorsával párhuzamosan „kis”, mai női drámákat él meg. Lea Singer páratlan arányérzékkel kezeli hőseit és a történelmet, egyszerre szól a szívhez és az értelemhez- talán még a férfiolvasó is megkönnyezi, amikor a megaláztatásában is méltóságteljes királyné a vérpadra lép....
Szabó Adrienn véleménye:
Kicsit megrázó volt végig olvasni ezt a könyvet, és nem is igazán tudom, mit gondoljak ezzel kapcsolatban. Annyira nyers volt a szöveg, hogy nem is tudtam egyszerre végig olvasni, részletekben olvastam, pedig nem egy hosszú kötet. Érdekes volt, mert újabb dolgokra jöttem rá a francia forradalomról, és Marie Antoinette-ről, de valahogy mégsem hozta közelebb hozzám a szereplőket, maradt a távolság. Ez volt talán eddig az egyetlen könyv, amibe nem tudtam beleképzelni magam, senki sem lett a kedvenc szereplőm, végig olvastam, mert érdekes volt, de ennyi.