ADATLAP
Pán Péter
A Darling család londoni otthona csak este, elalvás előtt csitul el valamelyest, amikor a három csintalan gyerek, Vanda, Robi és Miki csöndes áhítattal hallgatják anyukájuk meséit. Egyik este azonban a szülők vendégségbe mennek, és a nyitott ablakon át nem más röppen be, mint édesanya legutóbbi meséjének hőse: Pán Péter, a madárból emberré lett kisfiú, aki nem akar felnőtté válni!

A furcsa látogatás végén a testvérek elrepülnek vele Sehol-szigetre, ahol nincsenek felnőttek és nincsenek szabályok. Ám a csodálatos szigeten sincs béke, hiszen a gonosz, félkarú kalóz, Kampó kapitány örök harcot vív Pán Péterrel....
Stubán Éva véleménye:
Jó pár könyvet azért olvastam el, mert a történetüket egy átmeneti műfajban (film, paródia, musical) ismertem meg részben vagy egészben. Pán Péter történetével is ez volt a helyzet.
Mint a generációm többsége, én is a Disney adaptációból ismertem meg a soha felnőni nem akaró kisfiút. Viszont Péter karaktere önteltsége és fennhéjázása, ami természetesen az élettörténetéből fakad, sose tette számomra olyan figurává, akit mindenképp meg akarnék ismerni az eredeti történeten keresztül is.
Aztán teltek az évek, láttam az Én. Pán Péter c. filmet, a Disney elképesztő kreativitással és érzékenységgel festette meg Csingiling háttér történetét (egy szintén nem túl tetszetős vagy épp összetett karaktert épített fel újra, mesterien és rendkívül szerethetően). Az utóbbi filmszériában már a fiatal Hook kapitány is feltűnt, illetve felkerült a megnézendő filmek listájára a Hook c. film is, de azt már igazán nem akartam úgy megnézni, hogy nem olvastam a könyvet, és itt futottam bele a következő elrettentő akadályba a "fordította és átdolgozta" kifejezésbe. Mígnem nem rég belefutottam a hiánytalan fordításba (Alexandra).
Barrie érdekes karaktereket teremtett, számomra mégis az olyan mellékszereplők mint Hook, Smee, Nana vagy a Darling szülők sokkal szimpatikusabbak és érdekesebbek voltak mint Péter, Csing vagy Wendy. Mindenesetre megérte elolvasni a történet olyan gyönyörű elemei miatt mint a madár-gyermek párhuzam, a tündérek születése vagy a wikipédia cikk miatt, amiből megtudtam, hogy milyen szomorú apropója van annak, hogy Péter sose fog felnőni.
Somosi Hanga véleménye:
Kisebb részeket már ismertem belőle, de így együttesen, az eredeti történet meglepő volt számomra. Bevallom, hogy csak azért kezdtem bele, mert a kedvenc sorozatomban a könyv összes szereplője szerepel, persze ott egészen máshogy. (Kampó kapitány jó, Pán Péter gonosz) Könyvtárból kölcsönöztem ki, de még így is napokig hevert az asztalomon, míg rá nem szántam magamat az olvasásra. De amikor ez megtörtént, rájöttem, hogy még izgalmasabb a történet, mint azt én reméltem. Sajnos nem tudom mindenkinek ajánlani, mert olyan könyv, amit csak néhány ember érthet meg igazán.
Silye Tibor véleménye:
Már régóta szerettem volna elolvasni J. M. Barrie Pán Péter történetét, mivel gyerekként hallottam róla, de a teljes történetet soha sem ismertem. Azonban klasszikusnak számít a mesék terén, ezért különösen érdekelt. Összességében tetszett, bár nagyon sok plusz dolog nem volt benne. A szereplők szerethetőek, illetve nagyon kalandos egy mese. Szinte folyton történik valami, és nem lehet unatkozni olvasás közben. Még egy - két olyan vicc is van benne, amin felnőtt fejjel is tud nevetni az ember. http://discussion.blog.hu/2015/02/27/kalandra_fel_354