ADATLAP
Párizs - Egy város fényei és árnyai
Minden városnak, akár az egyes embereknek, megvan a maguk élettörténete. Csakhogy a város élettörténete a benne lakók sorsának kusza szövedékéből áll össze, és nem ismer időbeli határokat. Fokozottan igaz ez egy olyan városra, amely alapítása óta az európai kultúra és civilizáció középpontjában áll....
Zsuzsanna Volford véleménye:
Kalandos történet, mely Párizs életét mutatja be a 13. századtól egészen a 20. század közepéig. A Párizsi élet hű ábrázolását a családok életének bemutatása segíti, melyben a szálak időről időre találkoznak.
Soponyai Ilona véleménye:
A történet, amit történetfolyamnak is mondhatnék, ébren tartott, kíváncsivá tett és megerősített abban, hogy egyszer látnom és éreznem kell Párizst.
Picit zavaró volt az, hogy ugrált az évszámok, évszázadok között, de a kezdeti nehézségek után felül lehetett ezen emelkedni és követhetővé vált a családok sorsa (néha vissza kellett lapoznom). Néha olyan érzésem volt, mintha ráunt volna karakterekre, akikről viszont én még szívesen olvastam volna. Lehet, hogy nagy falat volt ez így nem csak az olvasónak, hanem a szerzőnek is.
Rutherfurdtól ez volt az első könyv, amit olvastam, de szerintem, nem állok meg itt.