ADATLAP
Papírsárkányok

Khaled Hosseini nemzetközi áttörést hozó, 80 országban megjelent sikerkönyve, a Papírsárkányok egy nem mindennapi barátság felejthetetlen és megható története, ami egy tehetős fiú és a család szolgájának fia között szövődik egy pusztulásra ítélt ország végnapjaiban. A két fiút közös élményeik és kedvenc időtöltésük, a sárkányeregetés köti össze. Egy szörnyű esemény azonban örökre megváltoztatja életüket. Amir cserbenhagyja barátját, Haszant és a gondtalan gyerekkor ezzel véget ér. Amir hazájától távol, az Egyesült Államokban kezdi felnőtt életét, ám nem tud szabadulni egykori tette miatti bűntudatától. Visszatér a tálibok uralta háborús Afganisztánba. A megtépázott, vérzivatarok áztatta ország romjain végre jóváteheti azt, amit elrontott, és megszabadulhat a bűntudat és a fájdalom terhétől. A hol izgalmas, hol szívszorító fordulatokban bővelkedő regény tényfeltáró módon ábrázolja az afgán történelem nemzetiségi, vallási és társadalmi hátterét. Egy korábban a világ szeme elől eldugott ország népével és kultúrájával ismerkedhetünk meg, testközelben érezhetjük Afganisztánt, amely az új évezred világpolitikájának sarkpontjává vált.

A Papírsárkányok egy igaz történet az olvasás erejéről, az árulásról, a megbocsátás lehetőségéről és az apák hatalmáról a fiaik fölött. Egy elsöprő erejű családi krónika Afganisztán történelmének legsötétebb évtizedeiből, amelyben a szerelem és a barátság küzdelmei egy szokatlan és megrázó regénnyé állnak össze. A Papírsárkányok a megjelenése óta milliók kedvencévé, igazi modern klasszikussá vált.

"Szerettem a kabuli telet. Szerettem éjjelenként a hó halk dobogását az ablakomon, szerettem a friss hó ropogását a gumicsizmám alatt, szerettem az öntöttvas tűzhely melegét, amikor hideg szél sivított az udvaron. De legjobban azért szerettem, mert épp amikor a faágakon megfagyott a dér és az utakat jég burkolta be, Baba és énköztem egy kicsit felengedett a dermedés. Ennek az oka pedig a sárkányeregetés volt. Hiába laktunk ugyanabban a házban Babával, mégis két különböző világban éltünk. A sárkány volt az a papírvékony felület, ahol világaink összeértek."

Khaled Hosseini afgán származású, Amerikában élő író 1965-ben született. Orvosnak tanult. Papírsárkányok (2003) és Ezeregy tündöklő nap (2007) című regényei 80 országban, összesen 40 millió példányban keltek el. Legutolsó világsikerű könyve És a hegyek visszhangozzák címmel 2013-ban jelent meg a Libri Kiadónál....
Kemendi Tímea véleménye:
Ez volt az első könyvem a szerzőtől, és fura volna azt mondani, hogy tetszett, hisz nagyon szomorú sorsú emberek életéről van szó. De nagyon megérintett. Sehol a világon nem szabadna, hogy ilyen dolgok megtörténjenek kisgyerekekkel. Fogok még az írótól más könyveket is olvasni, de előbb ezt kell "kihevernem".
Farkas Csilla véleménye:
„Egyetlen bűn létezik a lopás. Ha hazudsz, ellopod valakinek az igazsághoz való jogát.” Megrendítő olvasmány a bátorságról, szeretetről, tiszteletről, lelkiismeretről. A megfelelési kényszerrel bíró Amir hibát hibára halmoz, nem tud apja elvárásainak eleget tenni. Majd kiderül, hogy apja bűne nagyobb, mint az övé. Egyben mégis hasonlóak, mindketten azt bántották, akit szerettek, Haszant, az apa eltitkolt fát. Amir akkor lesz lelkileg jobban, amikor végre kiáll barátjáért és megmenti annak gyermekét. Megkönnyeztem több helyen is. Külön szomorú a mű aktualitása, hogy egy még mindig vérző Afganisztánról szól. Szörnyű volt látni, hogy válik ott az élet pokollá.
Borcsa Ferenc véleménye:
Ez az első könyv, amit olvastam ettől az írótól. Nagyszerű olvasmány, nem egy könnyű szórakoztató mű, azonban minden pillanatban lefoglalja az ember figyelmét. Nagyon mély érzelmek elevenednek meg benne a valós világgal kapcsolatban, mert sajnos sok hasonló is van ebben a világunkban!
Sipos Angéla véleménye:
Khaled Hosseini a korábban olvasott könyvei miatt már NAGY kedvencem, éppen ezért izgatottan kezdtem bele a Papírsárkányok című könyvébe is.
Talán elfogult vagyok, de én rendkívüli módon szeretem Hosseini írásmódját, mert a szavaival a lelkemig hatol, és úgy tudja szőni a cselekmény fonalát, hogy azon kapom magam, én is a történet részese vagyok, szinte benne élek, átérzem a szereplők érzéseit, fájdalmát. A gyönyörű és sodró lendületű történet most megtépázta a szívemet!
Bősz Lilla véleménye:
Az utóbbi időben ez volt az egyik olyan olvasmányélményem, ami a legmélyebben megérintett. Apa-fiú kapcsolat, egy barátság és az emberi gyarlóság története, némi történelem és sok kultúra, ahogy én szeretem. Biztosan elolvasom a többi regényt is Hosseini-től.
Kovács Rita véleménye:
Húúú. Nem találok szavakat. Nem egy könnyű olvasmány és nyomasztó. De ilyen fantasztikus könyvet nagyon régen olvastam. Hűség, barátság, őszinteség, hagyományok, elkötelezettség... Kegyetlen világ, kegyetlen szabályok. És érző emberek. Volt, hogy sírtam közben. Nem is tudom, mikor történt velem ilyen utoljára olvasás közben, hihetetlenül tetszett. Mindenkinek nagyon ajánlom.
Kárpáti Dóra véleménye:
Khaled Hosseini-től ez az első könyv, amit olvastam! Az ismerőseimnek változó véleménye volt a könyvről, valakinek tetszett, valakinek nem. Gondoltam elolvasom, hogy én is véleményt mondhassak róla. Nekem nagyon tetszett a történet!Szeretem az olyan könyveket, ahol egy- egy ország történelmét is megismerhetjük. Tetszett Afganisztán bemutatása, hogyan változott a régi időkhöz képest és jelen időkben. Mennyit változott az ország, az oroszok uralma alatt és mennyit a tálibok rémuralma alatt. Amir és Haszan élete is szinte úgy változik, ahogy az ország. Amir és édesapja elmenekül Afganisztából Amerikába. Haszan pedig továbbél Afganisztánban. Az élet teljesen kiszámíthatatlan a történet egész sorában. Amir visszatér szülőországába, hogy megmentse Haszan fiát. Afganisztán gonoszságát Aszaf személye teljesíti meg, aki mindenkinek csak fájdalmat tud okozni, Haszannak és Amirnak is. A történet során szerintem minden olvasó talál szimpatikus és kevésbé szimpatikus szereplőket. Már nagyon várom, hogy Khaled Hosseini többi művét is elolvassam.
Korcsek Beatrix véleménye:
Az egyik legjobb könyv, amit mostanában olvastam. Nagyon szépen megírt történet, ami megérinti a lelket. Teljesen más világba csöppenünk az olvasása által. Egy olyan világba, amiről annyira keveset tudunk. Mindenkinek szívből ajánlom az elolvasását!
Nagy Angelika véleménye:
Pont ugyanolyan szép, és megindító, mint az Ezeregy tündöklő nap. Sokmindent meg tudunk róla Afganisztánról és hogy miért menekülnek el. Sok ember elolvashatná, akiknek most nem fűlik a foga a bevándorlókhoz.
"Ha hazudsz, ellopod valakinek az igazsághoz való jogát. Ha csalsz, ellopod a becsületességhez való jogot."
Lengyel-Zalavári Ildikó véleménye:
Felemás érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban. Nem tudtam letenni, nagyon gyorsan elolvastam, de lelkileg nagyon megérintett, nagyon belegázolt a lelkembe, napokig nem tudtam szabadulni tőle. Valószínűeg az írónak ez is volt a célja vele. Az biztos, hogy nagyon elgondolkodtató könyv, amin az ember még utána sokáig rágódik. Mindent összevetve nagyon tetszett a könyv, de kell egy kis idő utána emészteni :) Az író többi könyvét is tervezem elolvasni.
Czéman Eszter véleménye:
Úgy gondolom, hogy ez a könyv tökéletes példája a bűnök miatti vezeklésnek. Az ember gyarló, és meglopja a másikat. Ki tárgyakat lop, ki szerelmet, ki életet, vagy akár az igazságot. A történet tele van szívszaggató, de ugyanakkor szívet melengető jelenetekkel.
vermes ráhel csenge véleménye:
Gyönyörű, szívszaggató történet, csodálatosan megírva. Nyilván nem egy légből kapott történet, sokakkal megeshetett. Ha az eseményeket külön-külön szedjük, úgy is elég borzalmasak, de ha az egészet egyben nézzük, hát az az önbizalomhiány, amit a régi hierarchikus társadalmi rendszerek a kisemberekbe plántálnak, és mellé a mértéktelen öntudat, ami azoknak van, akikbe belenevelik, hogy ők eleve felsőbbrendűnek születtek, eszméletlen szenvedéseket tud okozni, ha egyesével megnézzük az ebben élők történetét.
Bérci Zsanett Diána véleménye:
Sokat gondolkodtam rajta, milyen véleményt is írhatnék erről a könyvről.. Nagyon sok minden eszembe jutott mégis folyamatosan egy szó lebegett a szemem előtt SZENZÁCIÓS..Csodálatos könyv, kőkemény jelenetekkel, emberi sorsokkal, barátság átszőve mérhetetlen sok fájdalommal. Jól, egyszerűen megírt könyv, mely mindvégig érdekes és izgalmas.. Megrázóan őszinte....
Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy olvassa el... Megéri..
Buzás Barbara véleménye:
Felejthetetlen könyv. Végtelenül szomorú, főképp annak tudatában, hogy valóban ilyen sorsok vannak abban az országban néhány évtizede. Egy olyan könyv, amit mindenkinek el kellene olvasni ezen a kontinensen, hátha akkor ... Mindenesetre én még hálásabb vagyok, hogy itt születtem, ebben a korban, békében. Néhány ezer könnycseppet elsírtam az utóbbi két napban.
Dani Ilona véleménye:
Khaled Hosseini utánozhatatlanul tud írni, ott vagyunk a történések közepette, teljesen elszakadva a valóságtól. Ezek az érzések, sorsok, a mindennapok leírása, megismerni ezt a -nekünk nagyon más,tőlünk nagyon különböző világot- amelyről aztán mégis kiderül milyen közel van hozzánk...sőt, a mai európai, amerikai "elkényeztetett" ember lehet, hogy nem is érti és nem is tudja átérezni amiről a könyv szól: az emberi alázat és az eltéphetetlen barátság igaz érzése.
Székely Ildi véleménye:
Vártam a happy endet, de nem jött, ettől függetlenül mégsem maradt keserű íz a számban. Ez egy nagyon életszagú történet hús-vér szereplőkkel, lehetett értük izgulni, aggódni és drukkolni. Egy-egy eseményt felháborítónak és undorítónak éreztem, de voltak kellemes mozzanatok is.
Eleinte zavaróak voltak az afgán kifejezések, de aztán hozzászoktam.
Nagy Vera véleménye:
Khaled Hosseini regényei képesek a TV-ben bemutatott képsorokat feledtetni és Afganisztán egy-egy olyan arcát bemutatni, ami a nyugati olvasó számára is egy egykoron szép és egzotikus ország arcát fogják mutatni. Talán emiatt is vettem nagyon nagy elvárásokkal a kezembe a „Papírsárkányokat”, amit az író mindezidáig legsikeresebb és legismertebb regényeként ismerünk. Meg akartam ismerni Afganisztán egy újabb, az európai ember számára ismeretlen arcát, amitől ugyanazt a hatást vártam, amit az előtte olvasott két könyvtől, de ez a varázs számomra most mégis elmaradt.
Folyt. köv.: https://konyvkihivas.wordpress.com/2015/07/08/egy-nepszeru-szerzo-elso-konyve/
Szabó Gabriella véleménye:
Az író 3. regénye került először a kezembe, miután az is nagyon tetszett nekem, evidens volt, hogy az első kettőt is el fogom olvasni. Most sem csalódtam. Remek történet, lebilincsel, meghat, megérint. Szeretem az író stílusát és történetszövését.
Kvasz Éva véleménye:
Amir, egy afgán fiú felnőtté válása hazájában, majd az USA-ban. Nagyon érdekes volt olvasni egy számomra igen távoli kultúra mindennapjairól (ételek, szokások, vallás, életmód, ünnepek...). Az egész történetet a fiú szemszögéből követhetjük nyomon. Megrázó volt Amir és az apja kapcsolata: talán egész életében küzdött az apja szeretetéért . A másik fontos személy pedig a barátja (féltestvére) Haszan, akit viszont Amir elárult, megtagadott és megalázott, ezért bűntudata volt. Én mindenestere "szurkoltam"Amirnak, hogy sikerüljön neki jóvátenni a múlt hibáit...Van rá mód, hogy újra jók legyünk? TALÁN!
Nyúl Ildikó véleménye:
Nagyon tetszett a könyv és a film is,amiben elég sok az eltérés.Végig magával ragadó volt,s nagy kérdéseket vet fel:hasonló helyzetben hogy döntenék,tudnám-e a jó megoldást választani?Lehetővé teszi-e az élet,hogy jóvá tegyük a mások ellen elkövetett rosszat? Meddig terjed a hűség,a megbocsátás,az alázat,a barátság...
I Luca véleménye:
Nem gondoltam volna, hogy ez lesz a "sírós" könyv. Ráadásul az utolsó másfél oldalon vált csak azzá. Sodró erejű, izgalmas, végtelenül szomorú és mégis reményteljes. Sokszor szégyenkeztem a főszereplő helyett is. Jó, hogy nem ismerem közelebbről ezt a világot....és jó, hogy kicsit mégis bepillanthattam az ottani életbe....innen, biztonságból.
SZIJÁRTÓ GABRIELLA véleménye:
Nem egy könnyű történet, de nagyon szép. Érdemes volt elolvasni, biztos fogok még mást is olvasni a szerzőtől. Amikor ilyen törtènettel, országgal kerül szembe az ember, összeteszi a két kezét, hogy oda született ahova. Mindenképpen értékes könyvnek tartom. Megható volt, izgalmas volt és nagyon nagyon valóságos. Félelmetes az embert mennyire tudják kísérteni a múltja darabjai, az elkövetett hibái, az elvesztett boldogsága. Nagyon éreztem Szohráb fájdalmát, mikor azt mondta: "a régi èletemet akarom." Szívfacsaró volt, éreztem már én is. Szerettem a karaktereit, jól ki voltak dolgozva. Én a végével is ki voltam békülve, szerintem benne volt a legfontosabb ami kell: a remény.
Hornyeczki Anna véleménye:
Csodálatos könyv. Végtelenül szomorú és szívmelengető is egyben. Olvastam és örültem, hogy itthon vagyok, van családom, szeretek és viszont szeretnek.
Furcsa, de épp a főszereplő - Amir - volt számomra, negatív személy. Szívesen olvastam volna Haszan szemszögéből is a történéseket.
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a könyvre, szerintem többször is elfogom még olvasni.
Köles Krisztina véleménye:
Hihetetlen! Elgondolkodtató! Betehettem volna az "egy nap alatt el lehet olvasni" kategóriába is. Annyira ismeretlen az egész világ, amibe az író betekintést enged! Imádtam a végét is! A remény egy apró szikrája, mely nyitva hagyja a történetet és teljes mértékben a fantáziánkra bízza a "happy ending"-et!
Berkes-Toth Krisztina véleménye:
Magávalragadó, megható történet. Nagyon felkavart! Letehetelen! Sok érzelmi szálból áll össze a történet, az ember miközben olvass együtt sír, nevet a szereplőkkel és drukkol hogy végül jóra forduljon a sorsuk.
Nagy Nóra véleménye:
Nagyon izgalmas könyv. Úgy gondolom a sok rossz dolog mellett kicsit alakulhatott volna jobban a vége.
Török Mónika véleménye:
letehetetlen könyv