ADATLAP
Parker Pyne esetei
Agatha Christie életművének (Mr. Quin mellett) másik szokatlan alakja a nyugalomba vonult statisztikus, Parker Pyne, aki tudását az emberek boldogságának szolgálatába állította. Mindennap megjelenik a hirdetése a Times hasábjain: „Boldog? Ha nem, keresse fel Mr. Parker Pyne irodáját!” És az emberek jönnek. Boldogtalan feleség, unatkozó kishivatalnok, nyugdíjas katona – mindenki megfordul nála. Idővel olyan népszerűségre tesz szert, hogy kénytelen külföldre utazni, ha nyugalmat akar. De a bonyodalmak ott is megtalálják, ő pedig hiába akarja megkeményíteni a szívét, végül mindenkin segít, aki hozzá fordul.

A kötet Magyarországon először tartalmazza az írónő összes Parker Pyne-novelláját, amelyek más kiadóknál, más kötetekben, más fordításban már megjelentek....
Kolozsi Etelka véleménye:
Egy újabb nagyszerű és izgalmakkal teli Agatha Christie könyv. Parker Pyne a statisztikák kedvelője és a boldogtalan szívek gyógyítója. Több rövid kis novellában meséli el a legizgalmasabb eseteit.
Bodorics Anikó véleménye:
Érdekes novellák, melyek mindegyikében volt egy kis csavar. Ezek hol megdöbbentettek, hol megnevettettek, de minden esetben tetszettek. Agatha Christie az egyik kedvenc írom, de Parker Pyne-nal eddig nem "találkoztam", de most sikerült őt is megkedvelnem.
Lajkó Fanni véleménye:
Az első Agatha Christie könyv, amit olvastam, és bevallom őszintén akkor nem tetszett, valószínűleg azért, mert előtte nem olvastam semmilyen más könyvet az írónőtől. De másodjára elolvasva, hogy azóta több Agatha Christie könyvet is olvastam, mindenképp pozitív olvasásélményt nyújtott. Szóval mindenképp ajánlom ezt a könyvet, de csak azoknak, akik már az írónőtől több művet is olvastak, és semmiképp sem első olvasmányként. Egyébként Parker Pyne alakja igazán szimpatikus, megnyerő az olvasó számára.
Szabó Rebeka véleménye:
Parker Pyne nagyon nagy arc, szívesen találkoznék vele a való életben is. Egyszerűen zseniális, hogyan képes egy-egy párkapcsolati problémát megoldani "egyszerű statisztikával" - ahogy ő is mondja. Minden kis történetben van egy csavar, és ha az elején el is felejtetem volna, hogy Christie-t van a kezemben, a csavaroknál mindig érződik, kitől is olvasok.
Rozsi Gáborné Zachar Zsófia Virág véleménye:
Nehéz volt olyan könyvet találni Agatha Christie-től, amit még ne olvastam volna, de szerencsére megtaláltam ezt a kötetet. Parker Pyne alakja nem volt ismeretlen számomra, de nagyszerű volt így egyben olvasni az összes történetét. Christie zsenialitásának egy újabb gyöngyszeme. Remek volt.
Major Szabina véleménye:
Ez egy különleges Agatha Christie regény számomra. Nem egybefüggő, hanem külön novellákból áll. Megjelennek benne olyan szereplők akik Poirot regényeiben is (Miss Lemon, Mrs. Oliver). Nagyon tetszett és érdekes könyv volt.
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Még soha nem olvastam Agatha Christie-t (bár közel az összes Poirot-t és egyéb más könyvét láttam filmesítve), de lehet innentől kezdve olvasni fogom a könyveit.
Nagyon jó kis novellák voltak, könnyed, kicsit a Poirot történetekre emlékeztetnek. Számomra könnyedek voltak, nagyon tetszett A gazdag hölgy esete. A filmek alatt is sokszor elgondolkodtam már, és most a könyv olvasása közben is, hogy mennyire utálhatott az írónő mosogatni, ha ilyen zseniális és egyben könnyű történeteket tudott kitalálni közben.
Ezt a könyvet csak ajánlani tudom mindenkinek aki még nem olvasott Agatha Christie-t.
Vancsa Andrea véleménye:
Nagy Agatha Christie rajongó vagyok.Parker Pyne esetei hasonlítanak a Poirot történetekhez,még a titkárnőjét is miss Lemonnak hívnak és a könyv végén ő is egzotikus tájakra indul (Egyiptom stb) ...Nekem végülis mindegy,csak Agatha Christie legyen.Nagyon jó kis könyv ugyanazzal a lendülettel,csavarokkal mint Poirot,sőt talán még kompaktabb forméban,mivel rövid történetekről van szó és nem lehet nagyon csűrni csavarni a sztorikat.Így is tökéletesre sikerült.
Winter Katalin véleménye:
Nem tudunk meg sokat Parker Pyne-ról (idősebb, potrohos, 35 évig dolgozott statisztikai adatokkal), de természetesen hasonlít Poirot-ra - zseniálisan gondolkodik, területe pedig a bűnügyek helyett az emberek boldogítása. Nincs meg az a rokonszenv bennem iránta, mint amit Poirot-val vagy Miss Marple-lal kapcsolatban érzek, de azért persze nem is ellenszenves. Inkább kicsit ismeretlen maradt. És zavart, hogy némely történetben gyakorlatilag Istent játszik az emberek életével. A statisztikai adatok segítségével. Újszerű, hogy itt a szerző szinte lealapozza a később valóság show-k hangulatát, Parker Pyne illúziók, mesterséges helyzetek segítségével boldogít (többnyire) sikeresen. Ja, és ebből a kötetből jöttem rá, hogy a televíziós Poirot-sorozatban szereplő titkárnő, Miss Lemon, valójában Mr. Pyne titkárnője volt Christie szerint. Összességben melankolikusabb élmény volt egy Christie-regénynél, de végül is nem bánom, hogy elolvastam.
Körtvélyesi Erika véleménye:
A könyv egy titokzatos férfi, Parker Pyne történeteit meséli el az Agatha Christitől megszokott színvonalon. A novellák nagy része nem egy bűnügyet mond el, hanem házaspárok ügyeiről, szerelemről, féltékenységről szól. A novellák vége szinte mindig tartogat valamilyen meglepetést, váratlan fordulatot. Legjobban a Gazdag nőről és a Könyvelő esete tetszett. Mindkét esetben a főhős kikerül a megszokott hétköznapjaiból, és valami rendkívülit élhet át. Ennek emlékét aztán életük végéig emlegethetik, illetve a gazdag nő új életet kezdhet, megtalálva a szívbéli boldogságot. Nem Agatha Christi lenne, ha a novellák között nem találnánk rejtélyes gyilkosságot, vagy rablást, amit aztán Parker zsenialitása old. meg. A gyilkosság a Níluson című novella annyira tetszett az írónőnek, hogy regényt írt belőle. A regény karakterei, jellemei hasonlóak a novellában szereplőkkel. Váratlan megoldást kínál az utolsó novella, a Rejtély a regattán, című is, amiben egy eltűnt gyémánt szerepel. A karakterek érdekesek, változatosak, dicsérik alkotójuk jellemábrázoló képességét, és remek megfigyelő képességét. A helyszínek leírása, a meseszövés reális, az olvasó szinte maga előtt látja a távoli tájakat, ahova Parker elutazik Londonból. Az egyes társadalmi rétegek bemutatása is nagyon jól sikerült, méltó a krimi királynőjéhez.
Kovács-Krátki Edina véleménye:
Érdekes kis novellák, ahol a főszereplő boldoggá teszi más emberek életét.
Szokatlan szereplő Agatha Christie hősei között, aki a háttérben marad, és közben megismerhetjük az emberi boldogtalanság fajtáit.
Kovács-Krátki Edina véleménye:
Érdekes kis novellák, ahol a főszereplő boldoggá teszi más emberek életét.
Szokatlan szereplő Agatha Christie hősei között, aki a háttérben marad, és közben megismerhetjük az emberi boldogtalanság fajtáit.
Szalai Emese véleménye:
A legjobb novella A milliomos hölgy esete volt! Agatha Christie is ezt szerette a legjobban. Mesteri! Volt benne egy-két egyszerű, "habkönnyű" novella ami szerintem nem megszokott stílusú. Agatha ismét új oldalát mutatta meg nekem. Tényleg lehetne valaki, aki megoldja a problémánkat. "Boldog? Ha nem, keresse fel Mr.Parker Pyne irodáját!" :-)
Guba Dóra véleménye:
Nagyon szórakoztatóak voltak számomra ezek a kis történetek. Az Elégedetlen férj csattanóján jót nevettem.
Az Londonban játszódó történetetek jobban tetszettek, mint amik a "pihenése" közben történtek meg vele.
Mr. Parker Pyne alakja/karaktere rendkívül érdekes. Tárgyilagos, következetes, olykor már-már érzelem mentes, de amikor nem Londonban van, amikor nyaral, mindenféle honorárium nélkül is segít, ha valaki rászorul, bár tény, hogy szívesebben pihenne.
Szabó Gabriella véleménye:
Parker Pyne nem akkora kedvenc, mint Poirot, de közel akkora élvezet olvasni.
Szilágyi Krisztina véleménye:
Érdekes, és merész volt már a hirdetés is miszerint, ha nem boldog keresse fel Parker Pyne-t. Az első pár történet nagyon tetszett, de a vége felé kissé ellaposodott. Ennek ellenére ajánlom annak, aki könnyed, rövid, de tömör történeteket szeretne olvasni.