ADATLAP
Pillangó
Móricz Legkedvesebb regényének tartotta a Pillangót: "visszaigazolásnak szánta" - írja Czine Mihály találóan. Vigasznak a háborús viszontagságokból alig kikerült emberek számára. S mivel vigasztalhatja egy író jobban, mint egy szerelem történetével!? Egy boldog kimenetelű Rómeó és Júlia történet a Pillangó. Forró, nyári napon, kemény paraszti munka pihenőiben és a mezei éjszakákon kezdődik a szerelem. És a két család ádáz viaskodása közben folytatódik. Jóska, ez a paraszt-Rómeó talán nem olyan következetes, mint világhírű elődje, de Hitves Zsuzsika semmivel sem kevésbé szeretnivaló, mint Capulet Júlia. S kettőjük egymásba kapcsolódó élete, a szerelem viharai és derűs fordulatai sem kevésbé elgondolkodtatóak, mint a veronai szerelmesek története. A Pillangó vidám is, szomorú is, elgondolkodtató is: a móriczi életmű legnépszerűbb darabja....
Bartosné Móni véleménye:
A régi dolgos mindennapi életben két fiatal rajongó, csillapíthatatlan egymás utáni vágyakozása, igazi mély érzelmek, erős kötődéssel. Szerelmük kitart, átjutnak az akadályokon, és hiába próbálnak meg más utakat keresni, végül mégis csak egymásban találják meg a nyugalmat.
Gaál Emese Dorottya véleménye:
Legutóbb általános iskolás koromban olvastam, az akkori tankönyvben volt belőle részlet és már akkor beleszerettem. Most, tizenkét-tizenhárom év múlva is elbűvölt. Móricz Zsigmond egyik legnagyszerűbb regénye.
Varga Gréta véleménye:
Darabos Jóska és Hitves Zsuzsika szerelméről szól ez a bájos regény. Életüket, döntésüket megnehezíti, hogy szüleik szegények, s jobb sorsot kívánva gyerekeiknek elválasztják őket egymástól. Sok szenvedésen kell átesniük, érzelmeik a legnagyobb boldogságból a gyűlölködésbe vagy féltékenységbe csap át. Végül azonban dacolva a szülők akaratával végül mégis az igaz szerelmet választják. Móricz ebben a regényében is gyönyörűen bemutatja az érzelmek sokszínűségét, mélységét. A befejezés pedig mosolyt csal az arcokra.