ADATLAP
Piroskák összeesküvése
Helyettesítő tanár érkezik az 5. bébe. Elvira néni valóságos csapás! Nem elég, hogy hörcsögöcskéknek becézi a felsős tanulókat, de még azt is elvárja tőlük, hogy dedós csapatjátékokat játsszanak az udvaron, amitől az egész suli röhögőgörcsöt kap. Az osztály bosszút esküszik. Épp kapóra jön a házi feladat: a Piroska és a farkas meséjét kell átírniuk. Az írásfüzetek lapjain megszülető történetek hőse egészen más, mint a mesebeli kislány: van köztük büdös, feleselő, verekedős, okoskodó, pihent agyú, lusta, ostoba és falánk Piroska. Persze a farkas sem falja föl őket. Vajon ezek a rémséges, otromba Piroskák észhez térítik a rózsaszín-mániás, mézesmázos Elvira nénit?...
Hoagirl véleménye:
Megboldogult gyerekkorom kedvenc sorozata, a klasszikus pöttyös könyvek, emlékszem a suli könyvtárában sorban álltunk a kötetekért, valamiért népszerűbb volt, mint a csíkos változata, pedig az is bővelkedik szuper részekben. Felnőtt fejjel antikváriumokból beszereztem a sorozat csaknem összes részét, természetesen a legújabb könyveket is megvettem. Így került hozzám ez a rész is, és a „színes” kategóriába valamiért rögtön ez jutott eszembe, azonnal be is soroltam. Az mondjuk érdekes élmény volt ahogy a metrón bámultak az emberek, mert pöttyös könyvet olvastam és hát finoman fogalmazva már nem én vagyok ezeknek a könyveknek az első számú célközönsége. (Ennek ellenére van még egy pöttyös a listámon. :) ) Pillanatok alatt kiolvastam, érthető módon a nyelvezete nem túl acélos, de meglepő módon a története nagyon tetszett. Maga az ötlet hogy a Piroska és a farkas mesét egy osztály minden tagja átírja a saját ízlésének megfelelően, csakhogy a helyettesítő tanerőt kikészítsék, nagyon vicces sztorikat szült. Valamiért nekem soha nem jutott volna eszembe átkölteni klasszikus meséket, de azért bevallom, hogy a könyv elolvasása óta néha az én agyam is kattog ilyesmin. Legjobban a cuki szó jellemzi ezt a kötetet.

Vallom Charles William Eliot gondolatát: A könyvek a legcsendesebb és legkitartóbb barátok; a legelérhetőbb és legbölcsebb tanácsadók, és a legtürelmesebb tanítómesterek.