ADATLAP
Piszkos Fred közbelép
Régi ismerősünk Fülig Jimmy ez alkalommal egy ifjú amerikai milliomos expedíciójának lesz fontos szereplője. Legalábbis ilyesmire lehet következtetni gondosan vezetett naplószerű levelezéséből, amelyben St. Antonio főhercegnek számol be kalandjairól. Az események végső kimenetelére mégis Piszkos Fred közbelépése válik döntővé, aki a Na, mi újság, Wagner Úr nevű hajón követi válogatott legénységével a milliomos hajóját. Az illusztris hajó legénységének és főleg a Kapitánynak lesz tehát érdeme, hogy a rég eltűnt kutató helyett egy banditát fog felfedezni az unatkozó milliomos – és az is, hogy Fülig Jimmy a „kölcsönkenyér visszajár” elv alapján a küzdelmes dicsőség ünnepléséből kimarad, s ehelyett karanténba kerül....
Kolozsi Etelka véleménye:
Őszintén szólva, egyes részeket újra kellett olvasnom, hogy képben legyek ki kicsoda és éppen miért csinálja amit csinál. A történet összességében rendkívül komplikált, de a megszokott Rejtő humorral teli, ami sokat javít a helyenként eluralkodó káoszon.
Hegyi Nikolett véleménye:
Don Fulig de James es Mr. Piszkos kalandjai folytatodnak! Nehez szules volt, egyszerre kepbe lenni a szereplok tekinteteben, de jo volt egyes figurakat ujra es ujra latni. Rejto hozza a szokasos formajat, konnyed, humoros, olykor hangosan felrohogos a tortenet. Jo volt olvasni, terjedelemre sem egy nagy kunszt, a masodik konyvnek ugyan nehezebb a cselekmenye, de meg igy is nagyon jo konyvek. Mindenkinek ajanlanam, noknek, ferfiaknak, fiataloknak es idoseknek. 10/7
Ladányi Bernadett véleménye:
Ez a könyv szerintem nem a cselekmények fordulatos és megjósolhatatlan alakulása miatt nagyszerű (bár az sem elhanyagolható), hanem az utánozhatatlan teljesen egyedi karakterek megjelenése és főképp a bemutatásuk. Hihetetlen hogy egy ilyen szedett-vedett társasággal egy ilyen komplett történetet ki tudott hozni az író. Ott a Wagner, és szerencsétlen Fülig Jimmy, a hóhér, a korboncnok, szegény A. Winter (az orvos) és persze Piszkos Fred a kapitány aki most is kavarja a dolgokat.
Móric Erzsèbet véleménye:
Huh, szó szerint végigszenvedtem ezt a könyvet. Napokig hozzá sem nyúltam mert szerintem se füle se farka. Lehet hogy tévedek és elnézést is kérek Rejtő Jenő rajongóitól de Fülig Jimmy levelein kívül (amiken valóban jókat derültem), semmi sem fogott meg.