ADATLAP
Poirot és én
Poirot-t, Agatha Christie teremtményét valószínűleg mindenki ismeri. Agatha Christie a második helyet foglalja el a világon a legtöbb példányban elkelt szerzők listáján. Az őt megformáló David Suchet neve kevésbé ismert, a külseje viszont annál inkább. Ő Poirot. Poirot ő.
Suchet hetven tévéfilmben alakította Poirot-t, aki időközben a személyiségének részévé vált. A könyv mindkettejük életrajza. Suchet többször is hangsúlyozza, hogy felnőtt élete felét Poirot-val töltötte. Hetekig próbálgatta-alakítgatta a karaktert, kívül és belül. Napokig egy, a farpofái közé szorított érmével járkált, hogy felvegye Poirot tipegő járását, és óraszám hallgatta a francia rádió angol nyelvű adásait, hogy kidolgozza Poirot akcentusát.

Suchet Poirotja önálló életre kel: a logika bogaras megszállottja, és a nagyképű és rendmániás kis belga detektív valójában egy magányos és végtelenül együttérző lélek, akire mindig számíthat az, aki bajban van... és Poirot rajongói érzik ezt. Sokuk szerint a világ biztonságosabb és boldogabb hely, ha Poirot jelen van benne.

A könyvben számtalan kedves történet, pletyka és anekdota olvasható Agatha Christie-ről, Suchet állandó partnereiről, a forgatásokról, a produkció hányattatásairól és a filmek kritikai fogadtatásáról és még sok minden másról. Ha valaki szereti Poirot-t, könyvben és filmen, akkor ezt a könyvet feltétlenül el kell olvasnia. De azért legyünk óvatosak, mert Poirot szerint: "Esz a David Suchet aszt iszi, ogy ismeh engem, de tehmészetesen nem ismeh. Ő okos, de én bhiliáns vagyok!" ...
Fekete Gabriella véleménye:
DAvid Suchet alakja teljesen egybe fonódi Poirotal. Számomra nem létezhet már más külsőben a kis detektív csak ebben. Oly tökéletesen, oly precizitással formálta meg, hogy őt már nem lehet felülmúlni. E könyv lapjairól megtudhatjuk, hogy sikerült ennyire beleolvadnia Agatha Christi könyvek nagyszerű főhősébe. Emellette megismerhetjük David Suchet igazi énjét is, s meglepetésként érhet minket, hogy mennyi más színdarabban és játékfilmben is szerepelt. Pl: Gondoltuk volna, hogy egy korábbi Poirot filmben Jape főfelügyelő bőrébe bújt?
5/5
Kaulics Krisztina véleménye:
David Suchet számomra mindig is Poirot-t testesítette meg. Sosem gondoltam volna, hogy ezen a szerepen kívül volt bármilyen másik nagy dobása, ebből a könyvből azonban kiderül, hogy amellett, hogy mindent megtett azért, hogy hitelesen eljátssza a kis belgát, máshol is szerepelt; színházban és tévéfilmekben is egyaránt. Felemelő érzés volt olvasni azt, hogy Suchet mennyire ragaszkodik Poirot karakteréhez és hogy mennyi mindent jelentett neki ez az alak. Elkötelezetten vizsgálta minden egyes mozdulatát és tényleg tökéletesen játszotta el Poirot, Agatha Christie Poirot-ját. Szórakoztató és olvasmányos memoár volt, a végén lévő függelék pedig csak hozzáadott az élményhez. Agatha Christie rajongóknak kötelező!
Fekete Nóra véleménye:
Kedvenc íróm, Agatha Christie. Kedvenc filmem a Poirot sorozat. S mostantól egyik legkedvesebb könyvem és az egyik legszimpatikusabb színész, David Suchet, Poirot megformálója. Végtelenül kedves, szerény, felkészült és.....sorolhatnám a végtelenségig a sort. Egy EMBER, aki fantasztikusan végzi hivatását, éli életét és sorsát. Lenyűgöző volt a történet, hogy indult és hová fejlődött 25 év alatt Suchet és Poirot közös története. S a kérdés, Suchet egyben Poirot, vagy Poirot egyben Suchet? Erre maga Poirot válaszol: "Esz a David Suchet ....azt 'iszi', 'ogy ismeh engem, de tehmészetesen nem ismeh. Ő okos, de én bhiliáns vagyok!"
Bankó Sarolta véleménye:
Végre, már a tavalyi kihívás alkalmából el akartam olvasni, de akkor nem sikerült, most viszont igen. Nagyon szeretem Poirot történeteit, és magát David Suchet ahogy megszemélyesíti. Öröm volt végigkísérni az élményeit, ahogy az évek alatt eljátszotta a kis belga detektívet.
Pollák Eszter véleménye:
Poirot mindenki szívébe be tudja lopni magát. Ez alól én sem voltam kivétel azóta, mióta megláttam David Suchet-féle feldolgozásban a Titokzatos Stylesi esetet, és A fogorvos székét. Kíváncsi voltam arra, mi a titka annak, hogy idáig senki nem tudta olyan jól és hitelesen alakítani a "kis ember" figuráját. Minden Poirot rajongónak szívből ajánlom ezt a könyvet.
Mohácsi Ildikó véleménye:
Egyik kedvenc íróm Agatha Christie. Természetesen filmen is nagyon szeretem a krimijeit, nem utolsó sórban David Suchet-nek köszönhetően. Fantasutikusan formálja meg a kis belga nyomozó, érdekes volt elolvasni, hogy mennyire a részévé vált az évek hosszú során a szerep. De még érdekesebb, hogy már rögtön az elején mennyit készült rá, és az első forgatási napra tulajdonképpen már tudta, hogy milyennek kell lennie. Bepillantást kaphattunk Suchet életének 25 évébe, és nemcsak a Poirot szerepébe, hanem az ez idő alatt játszott egyéb szerepeibe is.
Farsang Attiláné véleménye:
Agatha Christie történeteit David Suchet szerettette meg velem. Nagyon szeretem azt az átélést, amivel megformálta a karaktert. Most, hogy a könyvet elolvastam, tudtam meg, hogy mennyi munka, és aprólékos megfigyelés van az egyszerűnek tűnő játék mögött.
Berlinger Natasa véleménye:
Szeretem Agatha Christie történeteit. Amikor először megláttam David Suchet-t mint Poirot, egyből azt mondtam, hogy ő maga Poirot. Az írónő pontosan ilyennek írta le. Ebből a könyvből megtudhatjuk, mit tett azért, hogy megteremtse ezt a hasonlóságot. Eddig is szimpatikusnak találtam a színészt, ez az érzés most erősödött. Érdekes volt a kulisszák mögé nézni, és egy kicsit bepillantani az életébe. Minden epizódról mesél: anekdotát, AC véleményét a regényről vagy éppen a saját meglátásait, érzéseit. Ami számomra fárasztó volt, hogy aprólékosan ír színésztársairól, kivel mikor és milyen darabban játszott együtt, miközben nagy részüket nem ismerem. Az viszont tetszett, hogy képek illusztrálják a könyvet.

A könyv hatására angolul is megnéztem pár részt, hogy hallhassam az akcentusát.
Péter Ildikó véleménye:
Születésnapi ajándékul kaptam a könyvet, nagy örömömre. David Suchet-nek valóban elhiszem, hogy Dame Agatha ilyennek álmodta meg a kis belga nyomozóját. A könyvben végigkövethetjük, hogyan alakul át Suchet, a karakterszínész Poirot-vá: a bajusz, a járás, a ruhák, a gesztusok. Elképesztő a könyv végén található lista, amelyben a felkészüléskor összegyűjtötte Poirot jellemvonásait.
Az én kedvencem történetem is a mangó elfogyasztása, olvasás után rögtön megkerestem a dvd-n (A királyi rubin elrablása) a jelenetet.
Jó volt látni az utolsó fotót Greenway-ben, ahol én is jártam a nyáron!
Ja, és mostanában a könyvhöz járó, Poirot-ot ábrázoló bögréből iszom a reggeli tejeskávét.
Bodorics Anikó véleménye:
Nagyon tetszett! Érdekes volt bepillantani egy karakterszínész életébe, és az egyik örök kedvenc sorozatomról is többet tudtam meg. Különösen tetszett az a rész, hogy hogyan tanulta meg utánozni Poirot járását illetve a >mangó-evés és a herceg< esete :)
Krizsán Réka véleménye:
Részletes és precíz írás egy fantasztikus karakterszínész életének legfontosabb időszakáról. Minden rajongónak szívből ajánlom!