ADATLAP
Poirot első esetei
A jelmezbálon meggyilkolnak egy olasz komédiásnak öltözött lordot. Kinek állhatott útjában, és főleg miért?... Nem tér haza kimenőjéről egy kispolgári család szakácsnője. Tényleg országos súlyú probléma-e, ahogy Poirot ironikusan nevezi?... Egy kisvárosi asszony attól fél, hogy megmérgezik. Gyanúsítottja is van, akárcsak a pletykálkodóknak. Vajon mekkora a pletyka ereje?... Levélben közlik, percre pontosan mikor fognak elrabolni egy kisfiút. El is rabolják. Hogyan lehetséges ez?... Ellopnak egy ékszergyűjteményt. Kettős a bűnjel, illusztris hazai és külföldi tettesek jöhetnek szóba. Mi vezet nyomra?... Megölnek egy közismert impresszáriót. Az ügyre a treff király baljós árnyéka vetül. De mi az igazi jelentősége?... Családi átok sújtja a Lemesurier-leszármazottakat. Elsőszülött fiú sohasem éri meg, hogy örökölhessen. Kivéve, ha... Londonban leli halálát a kínai, aki ismeri a kincset érő burmai bánya titkát. De hová lettek a birtokában levő dokumentumok?... Mindez csak egy kis ízelítő a könyvben olvasható számos kalandból. A novellákat eredetileg az 1920-as és 30-as években publikálták különféle angol magazinok, első gyűjteményes kiadásuk 1974-ben látott napvilágot. Azóta szinte mindegyik esetet filmre vitte a London Weekend Television, az utolérhetetlen David Suchet-vel a főszerepben. A kötet korábban más kiadónál, más fordításban Poirot bravúrjai címmel jelent meg. ...
Garai Dóra véleménye:
Szuper kistörténetek. Mind különböző, egyedi, tökéletes szórakozást nyújtanak a krimi szerelmeseinek. Felfedeztem egy-két prototípust köztük, amiket később az írónő regénnyé kibővített. Ahhoz képest, hogy rövidke sztorik, ígyis átadják a jó krimis rejtély-hangulatot. Hastings narrációja számomra még érdekesebbé tette a történeteket. Kedvenceim a könyvből: A Lemesurier-örökség, Darázsfészek, de igazából mind nagyon jó volt.
Herczegné Bagi Szilvia véleménye:
Elég sok novellát tartalmaz a kötet, ha jól emlékszem, mindet meg is filmesítették. Nem vagyok nagy novellás, szeretek elmélyedni a sztoriban, jobban megismerni a szereplőket. Ezek a történetek mégis nagyon tetszettek. Hogy Poirot figurája vagy a bűnesetek tettek rám ilyen hatást, sosem fogom megtudni. Minden esetre most még Hastings narrációja sem zavart.
Ha nincs sok idő olvasni vagy utazik az ember, ez a könyv a legjobb választás.
Bankó Sarolta véleménye:
Agatha Christie felejthetetlen, zseniális detektívének első esetei izgalmas krimik, megoldhatatlannak tűnő rejtélyek sorozata. Poirot imádni való a hóbortjaival, a szürke agysejtjeivel. Nála/vele a siker garantált!