ADATLAP
Pokolbéli víg napjaim
Faludy szárnyaló iróniája a legdeprimálóbb és legveszélyesebb élmények elbeszélésénél is mosolyt varázsol olvasói ajkára. Lélegzetelállító közvetlenséggel kalauzol bennünket a recski Pokolban és közben bebizonyítja, hogy olykor a szellem tartja fenn az ember testét. ...
Oláh Rita véleménye:
Az első részét az emigrációban töltött időkről nehezen olvastam, és kevésbé ragadott meg. Aztán mikor Magyarországra jött, már érdekesebb lett, a végén pedig elég brutális. Azért az első részben is volt dolog, ami megragadott. Ez pedig a halálfélelem rohamok voltak, amik rám is ugyanúgy rámtörtek gyerekkorom óta. Volt más is, amikor a még el nem fogott költővel, vagy más regénybeli szereplővel hasonlóságot éreztem. A fogságban töltött részben aztán jól bemutatják a kommunizmus visszásságait. Ez hasonlított a Siratófal című könyvhöz.
Megdöbbentő, hogy még -e szörnyű leírások közt is tud Faludy olyat írni, amivel megmosolyogtat. Kedveltem azt a részt, amikor átveri kihalgatóját, mert régi íróneveket használ vallomásába, akiknek kémkedett.
Az is megdöbbentő, mikor az egyik embert azért csukják le, mert van krumpliverme, a másikat pedig azért mert nincs neki.
Az is nagyon megdöbbentő, hogy ugyanozok az emberek voltak a recski tábór őrzői, az ÁVÓ-sok, akik előtte ugyanígy őrizték és bántak a zsidókkal is. Vagyis brutális nyilasok. Valószínű, hogy ők az életben ilyen szadista emberek voltak, akik élvezték más szenvedését. Ezt mutatja az is, amikor a szalamandert kínozta az egyik ember.
Fehér Beáta véleménye:
Nem nagyon ismertem Faludy György műveit ezért kíváncsian vettem kezembe ezt a könyvet. Nem kellett csalódnom. A történet magával ragadott olyannyira, hogy többször figyelmeztetnem kellett magamat, hogy nem egy kalandregényt olvasok, hanem a valóságról szólnak benne a leírt mondatok. Amikor pedig minden alkalommal szembesültem ezzel, akkor a düh és az elkeseredés munkált bennem, hogy ilyen és ehhez hasonló dolgok tényleg megtörténtek tőlem nem is olyan távoli helyeken nem is olyan régen. A könyv nagyszerű, én nagyon megszerettem.