ADATLAP
Quo vadis
Henryk Sienkiewicz lengyel író leghíresebb regénye a Quo vadis az ókori Róma legkiszámíthatatlanabb császára, az őrült Néró uralkodása idején játszódik. A léhaságra nevelt császár tetteit pillanatnyi szeszélyei befolyásolják, atlétikai és költői babérokra vágyik, miközben megszállottan igyekszik fenntartani népszerűségét. Eközben egy csodálatos szerelem bontakozik ki: Vinicius a gazdag patrícius beleszeret Lygiába, aki királylányból lett római rabnővé. A férfi élete egy csapásra megváltozik, Lygia ugyanis keresztény vallású, és ez számtalan bonyodalomhoz vezet. Noha szeretik egymást, két különböző, sőt ellentétes világot képviselnek, ráadásul egy olyan korban, amelyben kereszténynek lenni halálos veszedelmet jelent. Az ő személyükben megtestesülő kettősség jellemzi azt a világot is, amelyben élnek. Róma Néró eszeveszett dorbézolásaitól hangos, ember ember után esik áldozatul gyilkos tébolyának. Az új eszme hívei katakombákban bujkálnak, cirkuszok porondján halnak mártírhalált, de a kivégzettek helyébe mindegyre újak lépnek, mert megérett az idő a változásra, s a történelem parancsát nem semmisíthetik meg az égő Róma lángjai sem. ...
Borcsa Ferenc véleménye:
Kicsit félve fogtam neki, mert nagyon híres mű és tartottam tőle túl művészi az én ízlésemhez. Kellemesen csalódtam. A szereplőkön keresztül élethűen írja le az akkori római kori életvitelt, gondolkodásmódot. Végig élvezetes, megragadó és mélyureható érzéseket vát ki az olvasóból.
Stubán Éva véleménye:
Rendkívüli regény, a témák sokszínűsége miatt egyszerre olvashat az ember egy szerelmi történetet, ami fokozatosan és okosan háttérbe húzódik a történelmi téma javára, miközben egy egy remek ideológiai vita is kibontakozik a hívő, a szkeptikus és a romlott karakterek között. Különösen tetszett, hogy Vinicius és Petronius karakterén keresztül ismerve meg a római szellemiséget, így később a keresztény értékek fényében Vinicius megtérése és Petronius lázadása is sokkal hitelesebbé vált.
Rentka László véleménye:
Henryk Sienkiewicz egyik kedvenc romantikus íróm (Walter Scott és Victor Hugo után), a "Quo vadis" pedig kedvenc regényem tőle ("A trilógia" regényei után), amelyet bármikor szívesen olvasok újra, ha épp kedvem tartja. Számomra talán a "kötelezőnek" ható szerelmi szál néhol már majdnem giccsbe fullad, de ez a "szerelmi ideál" Sienkiewicz regényeiben általánosan megjelenő motívum: a hibátlan fizikumú, ám jellemben fejlődésre szoruló férfiú és a tökéletes szépségű leányzó, aki végül a szépségén túl ártatlanságával, lelke szépségével is meghódítja és megpuhítja a férfi kezdetben kemény szívét. Persze az író szerelmi életének tükrében ez a visszatérő "álomkép" számomra megbocsátható, illetve messzemenőkig kárpótol "mellékszereplői" történetével. A véreskezű, pojáca Nero római császár; az "egyházalapító" Péter apostol; tarzuszi Pál, "a szeretet apostola"; illetve "az elegancia nagymestere", az "ókori playboy" Petronius, akiknek történelmi arcképére a regényben hús-vér kerül, megtelnek önmarcangolással, őrülettel, félelemmel, reménnyel, feltétel nélkül szerető szívvel és szórakoztató filozofikus cinizmussal. Akár keresztény hívő, akár szkeptikus lelkületű az olvasó, Sienkiewicz "Quo vadis"-e a történelem legmeghatározóbb korszakában játszódó, rendkívül szórakoztató és egyúttal megindító történetet mesél el nagyszerű stílusérzékkel, ahogy Ady Endre írta róla 1901-ben: "Mind gyönyörködhetünk a Quo vadis gyönyörűségeiben, s mind vitázunk róluk."

"Járj egészséggel, csak ne énekelj; gyilkolj, de ne írj verseket; keverd a mérget, de ne táncolj; gyújtogass, de ne vedd kezedbe a citerát, ezt kívánja neked s ezt az utolsó baráti tanácsot adja az arbiter elegantial."
Kemendi Tímea véleménye:
A Quo Vadis egyike azon könyveknek, amik mély és maradandó nyomot hagytak bennem. Kb 14-15 évesen olvastam először, le sem tudtam tenni. És ez most is így volt. Pillanatok alatt egy teljesen más korba, az ókori Rómába csöppenünk, és megelevenedik mindaz, ami anno történelem órán kimaradt, vagy épp csak érintve lett. Sienkiewicz annyira jól írja le és meg a történetet, hogy nem kívülállóként, hanem szinte szereplőként élhetjük át az egészet. A film nekem kicsit laposnak tűnt a könyv után, olvasva sokkal több élményt ad.
Potori Gréta véleménye:
Érdekes könyv, érdekes történelmi korszakból, érdekes szereplőkkel. Aki szereti a politiki humort, hát annak el kell olvasnia: " Ami a verseket illeti, megundorodtam tőlük, amióta Nero hőskölteményt ír. Látod, Vitellius, ha könnyíteni akar a gyomrán, elefántcsont pálcikával segít magán, úgy, hogy a torkába nyomja, mások olajba, vagy kakukkfű párlatba mártott flamingótollat használnak, én viszont elolvasom Nero egyik költeményét, s a hatás azonnal jelentkezik" A könyv kicsit nehezen indul, de érdemes elolvasni, mert a vége felé nagyon érdekes és izgalmas lesz. Maga a szerelmi szál szerintem nem olan érdekes, de a szereplők külön külön nagyon jól megállják a helyüket, Petronius pedig abszolút favorit. Olvassátok el!
Gébele Gabriella véleménye:
Gyönyörű történet, történelmi háttér, vallás,szerelem,szövevény,intrika,csalás,kegyetlenség..van a könyvben minden ami egy jó könyvhöz kell. Szerettem olvasni, a film viszont nem tetszett, közel sem ad olyan élményt mint a könyv olvasása, és a fantáziánk beindítása. Ajánlom mindenkinek egyszer olvassa végig.
Cseh Regina Evelin véleménye:
Érezhető rajta, hogy jól kidolgozott mű. A szerző nem sajnálta a fáradtságot, hogy alaposan utána járjon a téma történelmi hátterének. Vannak részek ahol a leírás nekem picit a kelleténél hosszabb, de ezt ellensúllyozza a könyv többi tulajdonsága. Bele pillanthatunk Nero Rómájába, a kereszténység üldözésébe és elterjedésébe.
Érdemes elolvasni, azt hiszem kevés olyan irodalmi mű van ami ennyire hitelesen bemutatja az ókori Rómát.
Trisz Tamara véleménye:
Tetszik a történet. Az elején kicsit nehéz volt megszokni,hogy ilyen apró betűkkel van írva és nagy nehézség volt,hogy nem tudtam ki kicsoda és mi micsoda. Sokmindent megtudhatunk belőle a keresztényekről,azokról,akik még tényleg teljesen komolyan vették a tanokat és mindet be is tartották. Ezenkívül jól ábrázolja az őrült Nérót és az ókori rómaiak,keresztények számára elítélendő életét. Filmen is meg fogom nézni.
Végvári Edina véleménye:
Remek történet, nem véletlenül díjnyertes.
Olvasása közben az jutott eszembe, hogy az író mennyi időt és energiát szánhatott a kutatásra. A római élet leírása (öltözékek, házbelsők, használati tárgyak, társadalmi élet, lakomák, művészet) annyira részletes, hogy tényleg olyan érzése van az embernek, mintha maga is azokon az utcákon járna, és a saját szemével látna mindent. Ugyanígy a kereszténység kezdeteit is megismerhetjük - hagyományokat, imákat, igazságokat, még bőven a kanonizáció előttről. A fő szál természetesen Vinicius és Lygia kibontakozó szerelme egy zsarnok uralta Római Birodalom, és egy új vallás szárba szökkenésének idején, de a magam részről jobban szerettem Petronius eszmefuttatásait, Nero körüli tevékenységét nyomon követni. Zseniálisan kezelte ezt a hiú császárt, akinek őrültségéhez - a remek leírásnak köszönhetően IS - nem férhet kétség.
Abszolút favorit regény!
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Láttam már kétszer filmen, de a könyv sokkal jobban tetszett. Nem hiába Nobel-díjas alkotás. Korhűen van ábrázolva az ókereszténység kezdete és a nérói Római Birodalom hanyatlása. Megdöbbentő számomra milyen barbárként viselkedtek a magukat civilizáltnak mondó rómaiak. Az őrült Néró pedig botrányos, aki nem hajbókolt neki az halál fia volt.
Nagyon megkapó volt számomra a Vinicius és Lygia szerelme és az, ahogyan Vinicius megtért és a végsőkig hitte, hogy Krisztus megszabadítja szerelmét, melyben Ursus hatalmas fizikai ereje is segített. Összegzésül ha végig gondolom a történetet, akkor világosan kirajzolódik, hogy Isten senkit sem teremtett véletlenül oda, ahol van. Mindenkit céllal helyezett a helyére és ahhoz, hogy az egyén elvégezze dolgát minden tudást megadott, ami a célhoz kell és szükségeltetik.
Balla Sarolta Beatrix véleménye:
Nagyon tetszett a könyv. Eleinte kicsit nehéz volt haladni vele, mert egyfolytában azt kerestem mi micsoda pontosan, de egy idő után már ez is könnyen ment. Nagyon tetszett a történet és a történelmi vonatkozás is. Nem egy könnyű olvasmány, de igazán magával ragadó. Érdekes volt kicsit belepillantani az ókori Róma világába.
Vida Szandra véleménye:
Kedvelem a történelmi regényeket. (az ókor az egyik kedvencem), de sokat rontott a könyvön számomra, hogy az első 100 oldalon csak a lábjegyzeteket nézegettem, mégis mi micsoda . A sok latin szó nélkül is lehetett volna "hűen" ábrázolni az akkori viszonyokat, tárgyakat...stb.
Szokás szerint itt is a főszereplőkkel nem voltam kibékülve, valahogy nem estem a "Rómeó és Júlia-féle felállás". A naiv lánykáktól kiráz a hideg.
Viszont Petronius zseniális volt. Övé a Nobel-díj.
Haász Irén véleménye:
Egy halálra ítélt szerelem történetén keresztül mutatja be a könyv az ókori Rómát, a kereszténység születését, az alakuló új vallás híveinek üldözését és szenvedéseit. Megismerjük a korabeli életet, az őrült Néró császár félelemmel terhes időszakát, egy Nobel-díjas író tolmácsolásában. A stílus magáért beszél, a történelmi hűség mellett izgalom és olvasmányosság is helyt kapott. Nem egy bulvár könyv, de igazi érték...
Zuzan Éva véleménye:
Néró Rómája olyan hely volt, ahol nem szívesen élnék, sokkal nagyobb esély volt a túlélésre, ha nem hívtad fel magadra a figyelmét. Ellenben, ha balszerencsés módon, mégis az útjába akadtál, akár kedvencként, akár ellenségként, elég kellemetlen véget érhettél.
Práth Lia véleménye:
A Quo Vadist azért olvastam el, mert már régóta a polcomon állt, és mert kíváncsi voltam, hogy mi olyan rendkívüli benne, hogy az íróját Nobel-díjjal jutalmazták. Bár majdnem egy hónapot vett igénybe a könyv elolvasása, ami nagyon sok idő, mégis azt mondom, hogy megérte megküzdeni vele! Az író stílusa nagyon kifinomult, és hihetetlen pontossággal ábrázolja a Néró korabeli Rómát. Minden trágárságot és durvaságot nélkülözve tudja leírni a legkicsapongóbb orgiákat és a legbrutálisabb keresztényüldözést, és mégis át tudja adni a történések súlyát és jelentőségét. Nem mondom, hogy a kedvenc könyvem, mert a szerelmi szálat meglehetősen ömlengősnek találtam, de abszolút megértem, hogy ez a könyv miért vált klasszikussá.
Molnárné Szabó Zsuzsanna Babi véleménye:
Bevallom, már régen olvastam ennyire klassz, történelmi tényekkel teletűzdelt könyvet. Hihetetlenül élethűen bemutatja Néró korát, a szokásokat, életüket, szinte a legapróbb részletekig. A műben egyaránt megjelent a rideg történelem, a csodaszép szerelem, a kegyetlen vallási összeférhetetlenség, amely hátborzongató kegyetlenségbe torkollott. Az nyilvánvaló, hogy az őrült Néró híresen hírhedt volt kegyetlenségeiről, de hogy ennyire, az számomra nagyon meglepő. Viszont örültem a könyv végén, hiszen happy end-del végződött. Aki szereti a római kor történelmét, ezt a könyvet mindenképpen olvassa el!
vermes ráhel csenge véleménye:
Eszméletlen, mennyi szart kavartak már régen is.