ADATLAP
Rómeó és Júlia
""Ó, Romeo, mért vagy te Romeo? Tagadd meg az atyád, neved hajítsd el, S ha nem teszed meg, esküdj édesemmé És nem leszek Capulet én se többé.""...
Garai Dóra véleménye:
Egy nagyon híres dráma, de számomra amennyire híres annyira nem jött be. Szerelmes történetnek morbid, és sajnálom hogy ez a gyerekes szerelem ennyire szörnyű véget ér. Shakespeare nagyon jól mozgatja a szálakat, hihetelenül hitelesen átadja az emberi természet jellegzetességeit (mint minden drámájában), és sajnos ez a tragédia kell ahhoz, hogy a két család kibéküljön. Sokszor a szörnyű dolgok egy jó dolog előzményei. Sokkal tetszetősebb a Hamlet, vagy az Othello számomra.
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Ki nem olvasta még ezt a csodaszép és nagyon elgondolkodtató könyvet?
Más világ volt...a család volt az első, nem lehetett saját akaratuk a fiataloknak.
Hiába voltak segítőik, halállal - buta, felesleges halállal végződött a románcuk!
Egy kedves jóbarát szeretetből elkövetett hibája miatt...
László Klaudia véleménye:
A szeretet és a gyűlölet a témája Shakespeare fiatalkori művének a Rómeó és Júliának. Valószínűleg 1594 és 1596 körül keletkezhetett. A tragédia középpontjában a szerelem áll, az új típusú reneszánsz által felfedezett és hirdetett testi-lelki viszony. Itt hitvesi szerelemről van szó, ami a középkorban addig ismeretlen volt hisz a házasságkötés eddig a családok közötti megegyezéseken alapult. A fiatalok akaratlanul is szembekerülnek a régi erkölcsökkel, önkéntelenül is a reneszánsz jellegű szabadságvágy hordozói, hősei lesznek. A főszereplők itt nem átlagon felüli emberek, ábrándos, kamasz, lobbanékony fiatalember az egyik és egy 14 éves lány a másik. A kettejükben fellobbanó rendkívüli erejű szenvedély teszi őket tragikus hőssé.
Koller Alexa véleménye:
Az egyik kedvenc kötelező olvasmányom volt. Már azelött elolvastam hogy kellett volna és azóta jó sokszor. Nagyon szeretem a történetet, a könyv nyelvezetét, a szerelem kiteljesedését. A két szerelmes küzdelme nagyon izgalmas, de a vége annyira kár hogy nem jó lesz hanem halállal végzödik.
Fekete Gabriella véleménye:
Nagyon utálom a drámákat! Szerintem borzalmas olvasni a csupa párbeszédből álló eseményeket. Ezeket arra találták ki, hogy színpadon el lehessen játszani, és könnyebben megtalálja ki-ki a maga szövegét, de tutira nem átlagos olvasóknak. Sajnos az irodalom tanárok nem így gondolják mint én, s e könyvet már gimiben elolvastam. Most azért esett újra erre a könyvre a választásom, mert egyszerűen nincs több dráma könyv a polcomon. Most is végig untam, s szenvedtem. De a Kihívásért mindent!!!

Értékelés: 5/2
Potori Gréta véleménye:
Imádom ezt a könyvet, pedig nem szeretem a romantikus műveket:) Sok feldolgozását láttam már filmben is (személyes kedvencem a szerelmes Shakespeare) és kedvet aptam az olvasásához:) csak úgy faltam:) ha ki akarnám írni a kedvenc idézeteimet, leírnám az egész könyvet:) Csak ajánlani tudom:)
Varga Bernadett véleménye:
Akkor olvastam mikor kötelező volt. Most ismét a kezembe vettem, mert a lányomnak is kötelező olvasármánya volt. Közel 25 év után is magával tudott ragadni, bár nem értem. Júlia miért nem avatta be a titkaiba az édesanyját? A mai erkölcsi lazaság mellett nehezen lehet hinni, hogy meghalunk a szerelmünkért.
Csiki Ibolya véleménye:
Szégyen, nem szegyen, mostanig nem olvastam... Amíg kötelező volt azért nem, aztan meg kellett érnem ra. Igenis tetszett, értettem :) jobban megértettem mint gondoltam. Sajnos hogy a gyűlölet szüleménye ami történt, annak áldozata lett e két szerelmes, és ugy is mondanám egy végzetes félreértésé. Örülök, hogy elolvastam, és ezt a Könyvkihivasnak köszönhetem!
Karafiát Klaudia véleménye:
Azért olvastam el, mert kötelező olvasmány és nem volt más választásom. Nem igazán tetszett. Sajnos ez nem az én műfajon, ráadásul nem vagyok egy romantikus típus, úgyhogy ez a történet nekem talán egy kicsit túlzás is.
Kovács Emese véleménye:
Ez a történet már annyira elcsépelt, hogy nem igazán hatolt a lelkemig. Nem értem, hogy miért kell öngyilkosságot elkövetnie a két szerelmesnek. Nem értem, hogy egy családi viszály miért tudja ennyire befolyásolni az emberek életét. Nem értem. A szereplők közül nekem nem volt senki akit egy kicsit is kedveltem volna....vagy talán a dajka, de ő sem volt az a kiemelkedő személy. Elolvastam, túl vagyok rajta.
Mihók Kinga véleménye:
Gimnáziumban olvastam először,akkor is imádtam,és ez azóta se változott.
"Mi az a Montague? se kéz, se láb,
Se kar, se arc, se más efféle rsze
Az embereknek. Ó, hát légy te más név!
Mi is a név? Mit rózsának hivunk mi,
Bárhogy nevezzük, éppoly illatos.
Így hogyha nem hívnának Romeónak,
E cím híján se volna csorba híred.
Romeo, lökd a porba a neved,
S ezrt a névért, mely nem a valód,
Fogd életem."
Müller Judit véleménye:
Kamaszkorom óta imádom. Zeffirelli filmje gimnazista korom egyik kedvence volt. Bár a történet unalomig ismert, szinte mindannyian betéve tudjuk, mégsem lehet megunni. Nekem mindig élvezetes a nyelve a gyönyörű képekkel. Mindig elvarázsol.
i d véleménye:
Imádom ezt a történetet, noha nem ez volt az első alkalom, hogy elolvastam. Első találkozásunkkor kicsit megrémített a régies nyelvezet, és bár még fiatal voltam, mégis elvarázsolt. Most, jó pár évvel -és feldolgozással- később is az egyik legszebb drámának tartom. A szerelem témája mindig is örök érvényű marad, ugyanúgy, mint a családon belüli viszályok, ellentétek. Így aztán nem csoda, hogy a világon mindenhol ismerik e két szerelmes megható történetét. Kosztolányi Dezső pedig valami bámulatosat alkotott a fordítással.
Dávid Szilvia véleménye:
Imádom az egyik kedvenc kötelezőm és ezt el is olvastam tudom hogy már egyeseknek unalmas ez a történet de én nem tudom megunni mivel minden egyes olvasáskor más szereplőre figyelek így lett mindig más a kedvencem na jó vannak olyan szereplők akiket sosem fogok megkedvelni
Rea Kovats véleménye:
Az utóbbi időben rákaptam a drámákra, nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lehet a műfaj. Oké, csöpög mint a csap, nem is a nyálasan romantikus oldalát kívánom értékelni. Függetlenül attól, hogy nem kifejezetten preferálom a szerelmes történeteket, tetszett.
Sinka Zsuzsi véleménye:
Teljesen más önszántamból olvasni a történetet, mint amikor kötelezővé tették a gimnáziumban. Töménytelen feldolgozás készült belőle, film, színdarab, és persze mindenki ismeri a fiatalok tragikus történetét de közben valahol elveszett a könyv, a sajátos nyelvezetével együtt. Valahogy el lett felejtve az eredeti. Így már nem is bánom, hogy kötelező olvasmány :)
Forgon Veronika véleménye:
Ez a mű annyira feldolgozott minden téren, hogy semmi érzést nem tudott már kiváltani belőlem, pedig mindig terveztem, hogy elolvasom. Hát elolvastam, végigszenvedtem a nyelvezetét. Szerintem mindenkinek el kell olvasnia egyszer, még ha nem is tetszik.
Herceg Mária véleménye:
Mennyivel másabb ezt a művet felnőtt fejjel olvasni. Irodalmi és eszmei értékén túl felvetülnek benned kérdések. Például, hogy a felelősségteljes felnőtt Lőrinc barát és a Dajka hogy engedhették két 14-15 éves gyereknek, hogy kevesebb, mint 24 órával a megismerkedésük után összeházasodjanak? Tehát gyönyörű, de nekem már nagyon nem logikus.
véleménye:
Igaz, hogy alapműveltséghez hozzátartozik, az iskolákban oktatják, de néha úgy kell kézbe venni, mintha csak a kikapcsolódás céljából olvasnánk. Nagyon szép történet, Shakespeare tudta, hogy mi kell az embereknek a művelődéshez és így, rengeteg idő elteltével is köszönetet kell mondani, amiért megalkotta. A szerelmesek harcoltak egymásért, míg végül feláldozták magukat. Ott fent biztosan újra egymásra találtak.
Gergely Edina véleménye:
Senkinek sem kell bemutatni. Kötelező olvasmányként olvastam általánosban, azóta többször láttam az Operett Színházban is és teljesen elfelejtettem, hogy milyen is az eredeti írott változat.
Szép és tragikus szerelmi történetként ismeri mindenki, de szerintem nem volt elég idejük ahhoz, hogy tényleg szerelmesek legyenek... "Szép és tragikus fellángolás igazi lila köddel" ez annyira nem hangzik jól.
Nemszilaj Judit véleménye:
Igazi klasszikus, mindenki által ismert szerelmes történet. Talán azért választottam ezt a művet, mert már annyi változatát láttam filmbe, színházba, hogy szinte elfelejtettem, hogy milyen is volt valójában a mű, mikor kötelezőként olvastam.
Egyszer, max. kétszer elég elolvasni, most sem lett a kedvencem. Szép- szép a dráma, de mégis én jobban szeretem a jó befejezéseket.
Turi Mária véleménye:
Drámának, a világ leghíresebb szerelmi történetét választottam, Shakespeare klasszikus drámáját, ami számos adaptációt megélt filmvásznon és színpadon is. Nem szeretem és egyébként nem is olvasok drámákat, azt szeretem ha a könyv vége boldog és minden szép és jó. De ezt szeretem. A két fiatal tragikus szerelmi történetét mindenki ismeri, nem kell bemutatni. Mindenki tud részletet belőle.
''LŐRINC - Eh látom, a bolondnak füle sincs.
ROMEO - Hogy volna, ha a bölcsnek szeme sincs.''
Legjobban Mészöly Gyula fordítását szeretem, elolvastam a Kosztolányi Dezső félét is, az is jó, de jobban húz a szívem a Mészöly féle felé.
Balogh Vanda véleménye:
Hát… én olvastam, mint kötelezőt… és most újra, mert hogy itt ez a kihívás, meg kicsit kíváncsi voltam rá. Igazából régen szerettem magát a történetet, de ez a mű… nekem egyáltalán nem tetszik. Sokan áradoznak e szerelemről, meg hogy milyen szép blabla, de hát… nem is ismerik egymást. Tudom, abban a világban máshogy ment a házasság, meg az ilyenek, de ez nem szerelem o.O Ránéznek egymásra, és már szerelmesek… hát érdekes. És csupán ezért a szépségért öngyilkosnak lenni, még érdekesebb. Egyébként ez a két család egymással szemben, tiltott szerelem meg ilyenek mindig is tetszett, de a szerelem nem jött át…
Rúzs-Molnár Nelli véleménye:
Imádom. Egyszerűen nem lehet megunni. Egy igazi szerelmi történet. Nagyon szép mű. Sok részt tanultunk meg az iskolában is belőle, de láttam a belőle készült két filmet, és volt szerencsém a színházban élőben is látni a musical-t.
Csepei Angéla véleménye:
Örök szerelmi történet, amit nagyon szeretek. Sok részét már fejből tudom, a könyvem pedig rongyosan, szétesve áll a polcomon. Szinte minden évben elolvasom egyszer és mindig találok benne valami újat, ami megfog, amin rágódhatok. Minden embernek el kellene olvasnia, legalább az alapműveltség részeként.
Györfi Éva véleménye:
Egy igazi klasszikus és sokszor emlegetett szerelmi történet. Nagyon, nagyon szeretem, számtalanszor elolvastam már, talán egyszer sikerül eredeti nyelven is. Shakespeare írása egyszerűen remek, nem találok szavakat, ott a híres erkélyjelenet is, amit még olyan is tud idézni aki nem szereti, halhatatlan mű.
Katics Orsolya véleménye:
Az egyetlen bajom ezzel a könyvvel az az, hogyha a kezembe veszem, nem egy történetet, hanem egy forgatókönyvet olvasok. A verses formával nem lenne önmagában problémám, de az írói utasításokat nagyon nem bírom - mondjuk, Rómeót sem túlzottan. Szerintem Benvolio sokkal érdekesebb figura nála, én sokkal nagyobb szerepet adtam volna neki. Elolvastam, mert kötelező, meg mert ez "A" Rómeó és Júlia."Szép" történet, egy szép köntösben. De valahogy egy modern feldolgozása (Suzanne Selfors: Mentsük meg Júliát!) sokkal jobban megfogott.
Tallós Szabina véleménye:
Mindenki ismeri a két szerelmes történetét, főleg az erkély jelenetet. De minél többször olvastam, annál inkább elgondolkodtam, hogy vajon mi történt volna velük, ha nem halnak meg. A fellángolt, gyönyörű és tiszta érzelmek miatt mindenki úgy gondolja, hogy ez a világ talán legszebb szerelmi története, de a fiatalok csak pár napig ismerték egymást, esélyük nem volt megismerni a kapcsolatok árny oldalát. Aztán, mikor én lettem szerelmes, abbahagytam a könyv boncolgatását és élveztem a tiszta, mindent megsemmisítő szerelem erejét :D
Eda An véleménye:
Egy régi konyv de még mindig megfogja az embert én mindig nagyon szerettem a Rómeót és Júliát igy hát nem volt kérdés.hogy erre a kategoriaba ezt valasztom meg nem olvattam a könyvet de mindent tudtam róla de mégis elragadott nem tudtam leteni a kezembol.Egyedul a vége szomorú tudom hogy közbben is meghalnak emberek de azer én elképzelném happy endel is.De a végére csak sikerül kibékülniük a két csalàdnak.
Kelemen Alíz véleménye:
Már kisebb korom óta mindig is felcsillant a szemem, ha valaki a Rómeó és Júliáról beszélt, vagy bárhol meghallottam ennek a könyvnek a címét. Nem is vártam vele a gimnáziumig - amíg kötelező olvasmány lett volna-, hanem már általános iskolában a kezembe vettem és addig le sem tettem, míg ki nem olvastam. Szerintem nagyon megható történet és gyönyörű párbeszédek vannak benne! William Shakespeare többi drámájának elolvasásán is erősen gondolkodom és én ajánlom mindenkinek, aki szereti a klasszikus, romantikus könyveket!