ADATLAP
Rózsakiállítás
Az író vallomása: "Ma már mindannyian tudjuk – ha a magunk ámítására le nem tagadjuk –, hogy életünk szakadatlan szerepjátszás. Tudni véltük azt is, hogy minden pózt, álruhát és jelmezt levetünk azon a küszöbön, amely a létből a nemlétbe vezet át. Kegyelettel idéztük az eltávozottak utolsó szavait, hisz akkor már nem lehet, mert nem is érdemes hazudni.

A halál közelsége – ezt hisszük és valljuk évezredek óta – kiszólít ugyan a létezésből, de megtisztít a hiúságtól, önzéstől, nagyravágyástól, képmutatástól, és fölment minden manipuláció alól.

Mindez igaz volt máig, de ma már nem egészen az. Végső magányunk perceit is kisajátíthatja a technika; utolsó sóhajtásunk megörökíthető, sokszorosítható, többféle hullámhosszon és akárhány csatornán sugározható, milliók képernyőjére rávetíthető. Szereppé válhat egyetlen őszinte gesztusunk: az agóniánk.

Ezt a szerepet, három ember búcsúfelléptét próbáltam megírni. Egyszerű, ismerős alakokét, amilyenek százával járkálnak körülöttünk. Nem történik velük se más, mint mindannyiunkkal, ha majd üt az óránk, de ami történik, ővelük másképpen történik; erről a másról szól e kisregény."...
Bedekov Angéla véleménye:
Véletlenül akadt a kezembe, egy este aladt végig lehet érni vele. Szórakoztató, elgondolkodtató . Láttam egyszer egy hasonló dokumentumfilmet. Befogad és kitaszít a világ. Itt is a halál kérdését feszegetik.
Kuli Anna véleménye:
Igazából nem tudom, mi zavart benne a legjobban: hogy ennyire groteszk volt a téma, vagy hogy sikerült az egész helyzetet olyan hétköznapian ábrázolnia, hogy igazából minden időben megállja a helyét... minden szempontból nagyszerű kis olvasmány volt, újra meg újra beleszeretek Örkény írásaiba :)
Mag Tünde véleménye:
Azt hiszem teljesen másra számítottam, de összességében tetszett. Szatirikus kissé, de mélyreható kérdéseket feszeget. Esendő emberek kapcsolata a halállal, a haldokló családtaggal, mint bulvár téma talán itt jelenik meg először. És ebben a körítésben talán nem is olyan szomorú, mint inkább ijesztő. Én legalábbis ezzel az érzéssel tettem le ezt a könyvet.