ADATLAP
Rabbit-Proof Fence
Egy 1931-es ausztrál ediktum alapján, a fekete őslakos és a „félvér” (kevert házasságból származó) gyerekeket el kell vinni „táborokba”, hogy fehérré neveljék őket.
A könyvben Doris Pilkington elmeséli édesanyja, Molly életét, hogy hogyan szakították el édesanyjától és vitték testvérével és unokatestvérével „tanulni”. A táborhelyen tilos volt használni az anyanyelvüket, el kellett távolodniuk saját kultúrájuktól, és „kulturálisan fehérré” nevelték őket. Néhány nap fogság után a 3 lány, Molly (14) Gracie (10) és Daisy (8) megszökik.
Követik a nyúlkerítést, és elindulnak észak felé. 1000 mérföld. 7 hét. Ágyuk kézzel vájt lyukak a földben, mint a nyulaknak. Kenguruk, emuk, vadmacskák. Felügyelők, nyomkövetők. Igaz történet....
Trisz Tamara véleménye:
Az ok, amiért ide soroltam ezt a könyvet az, hogy minden 3. angol órára el kellett olvasnunk belőle egy fejezetet, ezért mindig az elejéről kezdtem. Ám amikor beindult a történet, hamar a végére értem. Ez a könyv megmutatta, hogy ha elszánt vagyok és van célom, akkor bármire képes vagyok. Hihetetlen volt olvasni ennek a három kislánynak a történetét. Csodáltam őket minden oldalon, minden nehézségnél, minden kitartó szónál. Nagyon tetszett ez a könyv, számomra egy tanító és motiváló történetet mesélt el.