ADATLAP
Ragyogás
...
Ambrus Alexandra véleménye:
Szörnyen hosszú és unalmas volt a bevezetés, persze megértem,, meg kell ismerni a körülményeket és a helyszínt, de ennyi ideig egy könyvet sem tartott elolvasnom.
Mindenki áradozik King Írásairól ezért nálam öt csillaggal indult a regény, de ez a végére egészen leromlott. Kezdjük ott, hogy remek ötlet a ragyogás, sőt az van, hogy még hiszek is benne, és egy darabig a megvalósítással sincs semmi gondom. Az írói stílus azért nem briliáns, de mikor Jack Torrance fejében vagyunk, akkor szinte hibátlan. Sajnos a többi karakter megformálása már nem sikerült ilyen jól, és ezt nem a sövényállatokra értem. Igaz, hátterük és múltjuk sem olyan izgalmas. Egy ideig tehát négyésfél csillag körüli élményem van, de háromszáz oldal tájékán már inkább csak négy. Ez még nem igazán magyarázható, inkább olyan szubjektív dolog. Itt még egyszerűen csak túlírtnak gondoltam, de aztán a szöveg kezdett vicces lenni. Majd az utolsó 50-80 oldalra egyenesen átcsapott nevetségesbe, főként az egyre bugyutábban hangzó párbeszédeknek köszönhetően, és én már egyedül attól féltem, hogy nem ez volt a cél. Végül, konkrétan a befejezés nagyon régóta nem fájt ennyire. Egy ponton már totál kabaré érzésem volt, mikor pedig végeztem csak mosolyogtam egyet, és az jutott eszembe, hogy vajon miként magyarázzák meg a dolgot a szálloda tulajdonosának, vezetőinek. A negyvenezerdolcsis biztosítás kérdéséről már nem is beszélve. Persze ezek apróságok. Fair akarok maradni. Ennek a regénynek a legnagyobb hibája, hogy túlírt, minden egyéb bibi csak ebből táplálkozik. Úgy tűnik King is megőrült (és beleszeretett saját ötleteibe) írás közben, ami egyrészt jó, másrészt viszont teljesen elveszítette közben az arányérzékét, és minél tovább folytatta, annál több sebet ejtett a művén. Kábé ugyanez van a rajongással. Minél jobban rajongunk valamiért, a
Borcsa Ferenc véleménye:
Nagyon sokat hallottam erről a könyvről. Az igazat megvallva nem igazán tetszett, főleg azért, mert nekem már az elején úgy tűnt előre lehet következtetni mi lesz a vége. Sok helyen hátborzongató, de sok része nagyon lapos, unalmas. Nem lett a kedvencem, mégha sokan nagyon dícsérik is.
Oláh Rita véleménye:
Magamtól sose olvastam volna Sthephen King könyvet, mert azt gondoltam ez túl durva nekem. De épp ezért választottam az ijesztő kategóriához. Féltem is tőle, de nagyon tetszett. Tényleg ijesztő, néhol hátborzongató volt. Én élveztem az olvasását. És kellemes meglepetés lett, hogy végül a nő a gyerek és a szakács is megmenekültek. Azt gondolom máskor is olvasok majd a könyveiből, az Az című könyv és a Végítélet után keltette fel az érdeklődésemet.
Lajkó Fanni véleménye:
Első Stephen King könyv, amit olvastam, és két nap alatt végeztem vele, annyira magával ragadott. Azóta már több könyvet is olvastam tőle, és lehengerlő stílusban íródott mindegyik. A rengeteg leírással, jellemzéssel elősegíti, hogy az olvasó 100%-os élménnyel bele tudja magát képzelni a történetbe. Fantasztikus könyv, a filmet még direkt nem néztem meg, de azt is tervezem.
Kamarás Gyöngyi véleménye:
Stephen Kinget nem olvastam korábban. Nagy divat volt egy időben, de akkor igyekeztem elutasítani minden külső hatást, és mentem a magam feje után, így aztán az író népszerűsége inkább taszított, mint felkeltette volna kíváncsiságom.
Aztán ahogy sokat olvastam és néztem filmeket, a Ragyogás valahogy egyre többször bukkant fel, uh fel kellett venni a listámra.
Meglepett, mennyire tetszett, szinte letehetetlen volt számomra, úgyhogy azt kell mondanom, egy könyv után, hogy jó író. Biztos fogom még tesztelni, de egyenlőre ez határozott véleményem.
A sztori talán nem is tetszik, mert ahogy felidézem, mi történt, beteges egy dolog. De kikapcsolt, amíg olvastam, szórakoztatott, és egy Stephen King regénynek ilyennek kell lennie.
Ungvári Ágnes véleménye:
Korábban már olvastam ezt a könyvet, mikor még ismerkedtem Stephen Kinggel, és emlékszem nem voltam elragadtatva tőle, a sövényállatok kifejezetten nem tetszett. Most kijelenthettem, hogy én teljesen őrült voltam. Ez fantasztikus, hihetetlen, borzongató. Ahogy SK a feszültséget kelt, ahogy jelekkel érzékelteti, majd látod „logikusan” kibontakozni az őrületet, az elmondhatatlan. Tetszett, tetszett, nagyon tetszett. Valóban az egyik legjobb könyve Kingnek.
Nzala Dorothy véleménye:
Nagyon elakartam már olvasni egy Stephen King regényt, mert annyi jót halottam már róla. Sajnos nem tetszett, nem az én stílusom volt. Már az első oldaltól éreztem azt a feszült,szorongó hangulatot ami az egész könyvön keresztül érezhető volt. Elismerem nagyon izgalmas és fantáziadús volt a történet, de számomra nagyon ijesztő és nyomasztó volt a történet. A szereplőket nem tudtam se utálni, se szeretni, mindben volt valami kettősség. Azok akik szeretnek remegni csak azoknak ajánlom ezt a könyvet
Brenyó Zsóka véleménye:
Egy újabb Stephen King, talán a leghíresebb – és érthető is, miért. A King-stílus lenyűgöző, de ezt minden könyvéhez írhatnám. Egy kísértetjárta szállodában vagyunk, ahova beköltözik egy kis család, és a hó elvágja őket a külvilágtól. Eszméletlen jól van ábrázolva, megy a fejemben a minifilm, és néha lélegzetvisszafojtva suhan át a szemem az oldalakon. Nem szeretem a happy enddel végződő könyveket, de olyan emberi, szerethető karakterek mozogtak a könyvben, hogy már egészen az elején azt kívántam, bárcsak minden rendben maradna és rendbe jönne, kiszabadulnak és flott kis család lesznek. Néha lúdbőrözött a hátam, főleg az estély leírásánál. Sosem tudhatta az ember, hogy épp ki akar megbolondulni, a végén talán az, aki olvassa. A KELLÖGEM megrázóan későn esett le, de imádtam minden oldalát. 10/10
Kovács Petra Nelli véleménye:
Ajánlásra kezdtem el olvasni, és nem csalódtam. Egy szálloda, ahol borzalmas emlékek sorakoznak fel, és egy kisfiú, aki különleges képessége révén, megeleveníti ezeket. Feszültség, szorongás, félelem. Egy újabb zseniális Stephen King könyv.
Zsuzsanna Volford véleménye:
Hátborzongató történet egy nem mindennapi kisfiúról, annak családjáról és különleges képességéről, ami bizonyos esetekben áldás, de a történetben inkább átok, főleg, ha egy olyan helyre kerül, mint a Panoráma szálló.
Horváth Angelika véleménye:
Első Stephen King könyvem és hát igen eléggé megosztóra sikeredett nálam de azt aláírom hogy elképesztően félelmetes. De ez nem olyan félelem amit eddig mondjuk bármely horrorfilmnél éreztem hanem valahogy más. Talán azért mert még sose olvastam eddig úgy könyvet hogy kivert volna a víz közben... :D Na ez ilyen volt. Főleg az utolsó pár száz oldalon ahol az események sorra kirobbantak...Viszont sajnos van pár száz oldal SZERINTEM felesleges részletezés pl.: a szálloda részletes előzetes történése, vagy Jack és Al baráti viszonyának részletezése stb. De összességében a cidri-skálán nálam 10/9 főleg,hogy pszichológiai értelemben rémiszt meg minket leginkább és ez egészen új volt számomra :)
Turi Mária véleménye:
Az első King amit elolvastam és nem lesz a kedvenc könyvem, nem tetszett, de ez nem is jó így, mert voltak jó részei, de annyi sok uncsi rész volt hogy amikor kezdet izgi lenni jött az uncsi rész, de az utsó 130 oldal az ötödik rész na az tetszett, de egy közel 500 oldalas könyvhöz ez karcsú, nekem.
Meg hiányzott hogy mi lett a szállodával, jó tudom leégett de utána arról semmi csak hogy nyár és kész és felépültek de azért nem teljesen mert valami kis pszichés hatás csak maradt de akkor is. Nem hiszem hogy sok Kinget fogok olvasni. Volt hogy szó szerint elaludtam rajta és nem egyszer, ezek után félek megnézni a filmet. Csak az utolsó részben éreztem azt hogy fenntartja az érdeklődésemet, sok volt a rizsa kevés az akció az elején főleg és emiatt néha visszaesett a történet nekem.
Nem tudom vegyes érzéseim vannak, nem olvasnám el megint az is tuti sajnálom nem akarom nagyon leszólni mert van akinek bejön, de a vége tényleg tetszett
Havasy Orsolya véleménye:
Nekem mindenki azt mondja, aki Stephen Kinget olvas, hogy ez a legjobb. Osztom a véleményt, mert a többit néha túl szürreálisnak tartottam, ez meg nagyon jól adagolja a borzalmakat, elképzelhető helyzetet teremt, az utolsó 200 oldal már letehetetlen volt. Mondjuk végig azt hittem, a főszereplő egyszerűen csak megőrül és kijön rajta a rossz vér, mintha nem is érezne semmit a természetfeletti dolgokból. De aztán egy kicsit túl éles a váltás. Amúgy ebben a kiadásban van egy csomó fordítási hiba (Hallorann- részeiben).
Fekete Flóra véleménye:
Első könyvem a Mestertől. Sose volt kedvencem a horror, filmben és könyvben sem. A ragyogás mégis tetszett. Nem volt olyan félelmetes, mint vártam. A filmekhez biztos rengeteget hozzátesznek a különböző hangeffektek, amik miatt sokkal félelmetesebb lesz a végeredmény. Fogok még találkozni King műveivel.
Molnár Krisztina véleménye:
Sokadjára olvastam el a könyvet, de először anyaként és így teljesen más volt. Most döbbentem rá, hogy mennyire kicsi is Danny, hogy milyen lehet ezt az egészet szülőként átélni. Kicsit hosszan vezeti elő a történetet, de szerintem ez szükséges. Az apa és a kisfiú karaktere fantasztikusan el van találva, a különleges kapcsolat ami összefűzi őket és aminek nagyon nagy szerepe van a végkifejletnél. Érdekes a kisfiú különleges adottsága a „ragyogás”, teljesen hihetően ábrázolja ezt is. Nagyon jó könyv, ahogy Stephen King többi műve.
Varga Bernadett véleménye:
Életem első Stephen King regénye. Nem az én világom, de kellett egy ijesztő könyv. Rémes volt szellemekről, élő halottakról, mozgó sövényállatokról olvasni. Néha elvesztem a részletekben, néha alig vártam mi fog történni. A könyvből készült filmet biztosan nem fogom megnézni.
Molnárné Szabó Zsuzsanna Babi véleménye:
Ha lenne olyan kategória, amiben olyan könyvek szerepelnének, melyeket soha nem olvasnék, hát ez minden bizonnyal bele kerülne. Számomra ez félelmetes, hátborzongató, még így, olvasva is, a belőle készült filmet pedig semmilyen körülmények között nem nézném meg. Egyébként fordulatokban gazdag, időnként igazán kíváncsivá teszi az olvasót, hogy mi lesz a folytatás. Nagyon távol áll tőlem az ilyen típusú könyv, este, elalvás előtt semmiképpen nem ajánlom.
Szijártó Eszter véleménye:
Ez, Stephen King egyik leghíresebb könyve, és talán a legrosszabb is. Nekem annyira tetszett, mint az összes többi, bár nem volt valami nagy szám. Ezt a könyvet olvastam utoljára, és meglepett. Mint a tartalmát, mint a szereplőket és a cselekményt illetően.
Oszlánczi Tímea véleménye:
Nagyon tetszett (mint az összes King, amit eddig olvastam), nagyjából lehetett sejteni, hogy mi lesz a vége, így nem volt nagy megdöbbenés, ennek ellenére örülök, hogy újra elolvastam. A film változatát még nem láttam, de a regények mindig jobbak (számomra), mint a belőlük készült filmek. Mivel King egyik legjobb könyve ( a Tortúra és a Hasznos holmik után :) szívesen ajánlom mindenkinek.
Nemeth Dolly véleménye:
A Ragyogás volt az első, amit Stephen Kingtől olvastam még kamaszkoromban, ezért szívesen vettem újra kézbe. Azonnal megfogott a szerző stílusa, a helyszín, a szereplők, és persze a történet maga. Ahogyan King be-beszúrja a szereplők gondolatait a szövegbe, számomra egyszerre hátborzongató, és tökéletes. Olyan stílusjegy, amivel máshol még ilyen módon nem találkoztam. A Ragyogás kevésbé misztikus, mint sok más regénye, az alkohol problémákkal küzdő apa őrületbe sodródása hiteles, ezért a regény valahogy még félelmetesebb hangulatot kelt. Ajánlom mindenkinek, aki most ismerkedik a szerzővel - szerintem az egyik legkönnyebben emészthető, és legmozgalmasabb műve.
Juhász Viktória véleménye:
Nem tudom. Ez talán az író egyik leghíresebb könyve,nekem mégsem tetszett. Maga az alapgondolat tetszett(a ragyogás),de valahogy jobbat/többet vártam. Persze ez egyéni vélemény. Nekem például az Állattemető sokkal jobban tetszett. Számítottam a végére, sejtettem, hogy ez lesz. Viszont a karakterek erősek.
Vasi Csaba véleménye:
A film után kissé vontatottnak éreztem az elejét, de aztán teljesen magával ragadott. Élvezet volt a filmtől elvonatkoztatni, mégis Jack Nickolson játéka hatalmasat adott a képzeletemhez. A vége is sokkal jobban tetszett, nem tudom, hogy a filmet miért kellett teljesen máshogy befejezni. Talán a filmvilág "folytatási kényszere" szülte, de jó volt, hogy a könyv teljesen be lett fejezve.
Gabriella Korsós véleménye:
Nehezen álltam neki ennek a könyvnek, mert Kingtől eddig csak a Setét torony sorozatot olvastam, nem tudtam milyen lesz egy kimondottan horrornak szánt könyve. De így hogy végeztem vele biztos hogy neki fogok állni más műveinek is, mert iszonyatosan tetszett. Jack az elejétől rettentő ellenszenves volt, nem is az alkoholizmisa miatt, vagy mert ennek következtében bántotta Dannyt, hanem amiatt, hogy folyamatosan mindenért másokat próbált hibáztatni. Eszébe sem jutott, hogy egész egyszerűen önhibájából az apja nyomdokaiba lépett, és hogy csak és kizárólag az ő döntése hogy nem is tér le róla.
De egészen lenyűgöző volt, hogyan tudta King megragadni a függőséget, ahogy leírta teljesen megértettem Jacket és a reakcióit, még úgy is hogy nem értettem velük egyet.
Egy dolog nyugtalanít azóta is...Kié volt az a bizonyos kerékpár?
Benedek Linda véleménye:
Soha nem nézek horror filmeket, nem olvasok ilyen könyveket, mert - bevallom - nekem rémálmaim vannak tőle. Ezt a könyvet is csak napközben olvastam, biztos, ami biztos sötétedés után inkább pihent az éjjeliszekrényen. Ezzel együtt azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon tetszett. Talán pont azért, mert volt benne misztikum, amitől az ember nem érzi annyira valóságosnak, félelmetesnek még a legijesztőbb részeket sem. Persze azok a részek kicsit bosszantottak, amikor nem kéne bemenni a szobába, de mégis bemegy..., nem kéne kimenni a biztonságot jelentő lakásból a sötét, elhagyatott, rémségekkel teli folyosóra, de naná, hogy kimegy..., de hát ettől horror a horror...! Számomra ijesztő volt, de tényleg nem vagyok túl edzett.
Gulyás Eszter véleménye:
Bár régi, de mégis klasszikus. Tipikus King. Hátborzongató, eredeti. A karakterek jól vannak kitalálva és megszemélyesítve, egyediek és mégis oly ismerősek! A misztikum és a való élet határainak elmosódása és kiélesedése verhetetlen. Megunhatatlan, letehetetlen.
Fehér Anita véleménye:
Ez a könyv tetszett de voltak olyan részek amiktől kicsit többet vártam és jobban kilehetett volna elemezni. Az viszont igaz, hogy voltak olyan részek amiktől féltem mert a szerző eléggé részletezett adott szituációkat. Többé kevésbé tetszett a történet befejezése és annak is kifejezetten örültem amikor a szálloda felrobbant. Ez volt a második Stephen King könyvem és aki ezt a könyvet olvassa elsőre a szerzőtől ne ilyeggyen meg ennek az írónak ennél a könyvnél vannak sokkal jobb művei!
Váradi Anna véleménye:
Jó könyv, de megmondom őszintén jobbra számítottam. Egy hét alatt olvastam el, ami nálam soknak számít, nem igazán tudott megfogni. Szerintem lehetett volna részletesebb is a jellemek kidolgozása és a történet leírása is. Ez volt az első Stephen King könyvem, azt hiszem egy darabig az utolsó is. Talán ha még egyszer nekifutok, más lesz a véleményem.
Bodnár Rea véleménye:
Előbb a filmet láttam,és tetszett. De a könyv után... a film egy nulla. Nem szeretem az ilyen elrugaszkodott történeteket,amik ennyire irracionálisak.Viszont miután elfogadtam,hogy ez mégis ilyen,egész élvezhető volt,bár nekem mégsem tűnt ijesztőnek. Inkább érdekelt,hogy mi is fog ebből kisülni. Érdekes a cselekmény,meg az,hogy kis részletekből áll össze az egész. A vége számomra kissé kiszámítható volt,de összességében nem rossz könyv. Lehet,hogy a folytatást is elolvasom. :)
Kispal Dalma véleménye:
Ahhoz képest milyen hosszú, egy hét alatt olvastam el, annyira izgalmas - sok fejezet kitűnő pszihothriller, és elég ijesztő. Az elején arra számitottam, hogy előre megjósólható a vége, mivel elég sok az előre utalás, de sok helyen okozott még igy is meglepetést a cselekmény. Önmagában az egész történet elég hátborzongató, egy család egy istenhátamögötti helyen magára marad, mivel körüs körül nagy hó esett le, és nincs kapcsolatuk a külvilággal. Aztán kiderül, hogy a Szállodában nem csak ők hárman vannak, hanem még valami más is, amire nem számitottak, ami pedig maga a Gonosz...
Janitor István véleménye:
Születésnapomra kértem ezt a könyvet. A filmet még nem láttam, de biztos vagyok benne hogy a könyv nyomába sem érhet. Elképesztően lebilincselő történet volt számomra. Stephen King merő részletességgel, kellő idegtépő fordulatokkal cifrázta ezt a művét. Kieső helyen egy szálloda, rejtélyes múlttal. Danny alakja nagyon megfogott. Kisfiú, ún. ragyogással megáldva, aki telepatikus képességével meglátja a jövőt, és lát dolgokat amit mások nem.