ADATLAP
Ready Player One (original)
2044-et írunk, és a valóság elég ronda egy hely.

Az emberiség nagy részéhez hasonlóan a gimnazista Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik az OASIS-ba, a világméretű virtuális utópiába, ahol az avatárján keresztül mindenki szabadon tanulhat, dolgozhat, és szórakozhat. Ugyancsak az emberiség nagy részéhez hasonlóan Wade is arról álmodozik, hogy ő találja meg elsőként a virtuális világ elrejtett kincsét. A szimuláció tervezőjeként ismert James Halliday ugyanis ördögi feladványt hagyott maga után, amelynek leggyorsabb megfejtője szédületes vagyonra és hatalomra tehet szert.

A Halliday által kifundált feladatok sikeres teljesítéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség, Wade pedig éppúgy otthon van a Gyalog galoppban, mint a Pac-Manben, a Rush életművében vagy az animékben. Amikor a tizennyolc éves srác hosszú évek kitartó munkája után megoldja az első feladványt, hirtelen a figyelem középpontjába kerül, és ez életveszélybe sodorja. Egyes játékosok ugyanis még a gyilkosságig is hajlandóak elmenni a mesés nyeremény megszerzéséért....
Budai Tibor véleménye:
Ready Player One, azaz Óda a Geek kultúrához.
A lányom találta a könyvet és javasolta nekem. Már az gyanús volt, hogy először kérte, hogy magával vihesse a suliba az ekönyv olvasót és hogy 2 nap alatt kiolvas egy könyvet. Tisztelt kollégák az iskolájában: bocsánat, ha az órán olvasott. Én is gondolkodtam egy sorozat röpdolgozat íratáson, hogy olvashassak a saját óráimon, de erről letettem a végén. A hajnalig olvasás és a reggeli ólom tagok azért maradtak. Lebilincselő, briliáns eposz ez, a 60-as, 70-es évek fordulóján született, folyó szöveget automatikusan ASCII kód alapján binárisba fordító, 9600 bauddal fütyülő, szöveges kalandjátékot értékelő, ma már negyvenes éveiket járó barátaimnak, akik még tudják, hogy a „New Line”, a „Return” és az „Enter” ugyanazt jelenti, és ugyanott van a billentyűzeten.
Könnyek gyűltek a szemembe a személyi számítástechnika hős évtizedeinek ikonjai említésén, a pop kultúra dalai említésekor automatikusan megszólaltak a fejemben a taktusok, és a hőssel együtt ugrottam az árkád játékok során. A filmes kihívásokat magam is csont nélkül teljesítettem volna.
A történet persze a jövőben és jó részt egy virtuális oázisban játszódnak. Ez ma még ugyanakkor álom számunkra, mint annak idején a színes számítógép, a floppy meghajtó és a printer. Már nagyon várom a film változatot. Ugyanakkora bálvány lehet, mint a Tron, vagy a Háborús játékok.