ADATLAP
Romeó és Júlia
...
Zsobràk Fanni véleménye:
Számomra ez a könyv nagyon meghatározó volt. Többször olvastam már el de soha nem unom meg. Nagyon szép romantikus történet. Nekem nagy kedvencem Mercutio. Musicalben érdemes megnézni. Illetve a filmeket is megéri megnézni.
Gy.né T. Anikó véleménye:
Középiskolában csak belelapozgattam, inkább megnéztem a filmet. Most már sajnálom, mert nagyon jó volt, bár a drámák nem a kedvenceim. Féltem tőle, hogy nehezen megy az olvasása, de egyáltalán nem volt gond. Ez egy nagyon klassz mű, de legjobban a musical változat tetszett.
Kormányos esztikormanyos5@gmail.com véleménye:
Romeó és Júlia… Örök kedvencem marad, úgy érzem. Bár néhány évvel ezelőtt olvastam már ezt a drámát, de most újra olvasva mégis ugyanolyan nagy hatással volt rám, mint először. Azt hiszem, titkon minden ember ilyen szerelemről álmodozik.
véleménye:
Nem szeretem a drámákat olvasni, nem nekem valók. A Könyvkihívás miatt olvasom csak, immár második éve. A tavalyi és ez sem okozott nagy katarzist, egyik sem változtatta meg a véleményemet. Most hogy már túl vagyok rajta, nem bánom, hogy elolvastam, és jövőre jön a következő! :)
Sári Csaba véleménye:
A történetét mindenki ismeri, én is, bár a magyar musical változatot fújom kívülről. Shakespearet sose vetettem meg, így mindig is terveztem elolvasni a Rómeó és Júliát. Most jött el az ideje, és nem bántam meg a rászánt időt. Bár számomra ez a szerelem - meglátják egymást, és rögtön meg is halnának a másikért - sose volt hihető, bár ez esetben inkább bennem kell keresni a hibát.
Kovácsné Németh Nóra véleménye:
Anno nekünk nem volt kötelező olvasmány ez a mű, sosem olvastam el.
A musicalt nagyon szeretem, filmben is többször láttam, s nem tartottam rossznak.
Olvasva viszont nem tetszett annyira. Rómeó csapodár természete kifejezetten idegesített. Júlia igazi kislány, aki hamar esik szerelembe. Capulet reakciója (amikor Júlia nem akar Párishoz menni feleségül) kifejezetten dühítő. Persze, tudjuk, hogy más világ volt akkor, de túlzásnak tartom azt, ahogy a saját lányáról szólt... mi lett volna, ha tudja, hogy Rómeóért dobog a lány szíve?
A történet végét sosem szerettem, most sem került hozzám közelebb.
Kovács Nikolett véleménye:
Ez egy klasszikus, nagyon érzelmes darab.
Olvastam már párszor a könyvet és színházban is sok feldolgozását láttam már, a kedvencem az Operett színházas adaptáció. Szerintem Shakespeare írásai közül a Hamlet és a Szentivánéji álom a legjobb.
Paller Péter véleménye:
Shaspeare Klasszikus drámája. Nekem személy szerint a Hamlet a kedvencem tőle. A Rómeó és Júliát inkább ajánlanám színházban megnézni. A történetet sajnos már annyiszor láttuk rossznál rosszabb filmfeldolgozásokban, hogy olvasva végig az az érzés fogott el, hogy ,, áhh azt a jelenetet innen vették... áhh azt meg innen". Szerintem jobb azokat a műveit olvasni az írónak amiket még nem rágtak ennyire le.
Kiss Anikó Sarolta véleménye:
Egyszer már megpróbálkoztam vele, de akkor nem tudtam végigolvasni. Idegesített. Valószínűleg azért, mert kötelező volt, és gyorsan, időre kellett volna elolvasni. Aztán ez miatt én meg voltam róla győződve, hogy a Rómeó és Júlia nem nekem való, és két nyavalygó tini idegesítő története.
Beismerem, nem volt igazam. Bár még mindig nem mondanám rá, hogy minden idők legszebb szerelmes története, de egészen jó, érdekes, szép történet. A szójátékok meg kifejezetten tetszettek benne. A szereplők inkább gyerekesek és aranyosak, mint nyavalygósak. Talán csak a végén érzem kicsit túlzásnak ezt a nagy drámát, és öngyilkosságokat, de értem én, hogy ennek is meg van a varázsa…
Varga Bernadett véleménye:
Ez egy alap mű! A lányom annyi idős mint Júlia. Nem szeretném, ha máris férjhez menne élete szerelméhez. Ezt a nagy lángolást meg kell érteni. Szerintem a tiltás is közrejátszik abban, hogy egymáséi lesznek.
Jaksics Viktor véleménye:
Én csak számon akarom tartani hány könyvet olvastam el és nincs időm kitalálni egy kis fogalmazást 200 karakterben szóval ezért most beírok egy halom K betüt, hogy meg legyen a 200 karakter :) KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK
Tóth Tímea Angéla véleménye:
Nekem ez a történet túl romantikus. Ez az egy nap alatt meglátni és megszeretni.. Áh, ilyen nincs. Semmi érték nincs egyik szereplőben sem. Bár sokszor azt sem értettem most miről beszélnek...
Gergely Ancsi véleménye:
Sikerült kiválasztanom a legklasszikusabb romantikus könyvet, amit igazából csak a kategória miatt húztam ki a kalapból. Eddig. Sosem szerettem igazán a történetet, nekem túlságosan valószerűtlen és szirupos volt, hogy ilyen szerelem létezik a világon. De egy kisit felnőttebb fejjel már más volt olvasni. Azt hiszem olyan könyv ez, amire bizonyos embereknek meg kell érnie, át kell élnie dolgokat ahhoz, hogy igazán értékelni tudja.
Kiss Evelin véleménye:
Az egyik legjobb Shakespeare mű amit valaha olvastam. Láttam színházban is, filmen is, és szerintem egy fantasztikus mű, fantasztikus érzelmeket mutat be. A nyelvisége egy kicsit furcsa volt eleinte, de nagyon jó volt újra elolvasni.
Kasza Dóra véleménye:
Romantikus könyveket ritkán olvasok, de az "egy klasszikus romantikus könyv" kategóriában egyből a Romeo és Júlia ugrott be. Jó pár évvel ezelőtt olvastam utoljára ezt a könyvet,de minden újraolvasásnál reménykedek, hogy boldog lesz a befejezés, annak ellenére, hogy mindenki tudja, Romeo és Júlia szerelmi története, hogy végződik. Szomorú, hogy a két család viszálya miatt nem lehetnek boldogok, s tragédiával végződik a történetük.
Tóth Patrícia véleménye:
Még ma is úgy gondolják, hogy ez minden idők legjobb romantikus drámája. Az ahogy a két nép egymással verseng és pont a következő generáció szeret egymásba magával ragadja az embert. Ez a tragikus dráma mindig megihleti az embert. Érdemes elolvasni, megnézni filmben vagy akár színházban!
Garai Dóra véleménye:
Egy nagyon híres dráma, de számomra amennyire híres annyira nem jött be. Szerelmes történetnek morbid, bár az is itt nyom a latban, hogy nem csípem ezeket a történeteket, pont a nyálasságuk miatt. Gyerekes szerelem, ami szörnyű véget ér. Viszont Shakespeare nagyon jól összehozza a szálakat, és sajnos ez a tragédia kell ahhoz, hogy a két család kibéküljön. Sokszor a szörnyű dolgok egy jó dolog előzménye. Sokkal tetszetősebb a Hamlet, vagy a többi dráma számomra.
Dikácz Andrea véleménye:
Nem gondoltam volna, hogy ilyen könnyű lesz olvasni, és ennyire nehéz írni róla. Mindenki ismeri a két szerelmest, a történetüket. Filmben, animeben már többször láttam, de olvasva teljesen más élmény volt. Meglepődtem a néha otromba szóhasználaton, és azon, hogy minden simán megy, nem vontatott, egyik esemény követi mindjárt a másikat. Régóta a polcomon állt a könyv, örülök, hogy az írótól megismerhettem az eredeti történetet, élmény volt olvasni.
Bene Brigi véleménye:
Bajban voltam ezzel a kategóriával, mert nem szeretem a romantikus könyveket, bár tudom nem nagyon van olyan regény, amiben nincs egy kis romantika, de annyi pont elég is. A Romeo és Júlia, tényleg igazi klasszikus, amit láttam már filmben több feldolgozásban, és a musicalt is volt szerencsém látni, ami tetszett is. Olvasni eddig még nem olvastam, mert anno mikor kellett volna, már kívülről tudtam a hogy mi történik benne, ezért nem tartottam szükségesnek. Ezért is szántam rá magam az elolvasására most, és nem bántam meg hogy végre megtettem. Bár musicalben még mindig jobban tetszik. Azért az elég szomorú, hogy mi emberek, akkor jövünk rá, hogy valamit nem kellett volna vagy igazából semmi értelme nem volt, mikor már késő. Itt két fiatal halálába került egy ősi családi viszály, amiről már senki se tudja miért kezdődött egyáltalán...
Bartha Zsuzsanna véleménye:
Kötelező olvasmány. Mindenki, ha meghallja ezeket a szavakat, azt gondolja, hogy inkább neki sem kezd. De ez most máshogy volt, tetszett a történet. Összetett volt, és egy kicsit fura is, de kellemes olvasmány volt a végét eltekintve.
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Klasszikus, romantikus, másolhatatlan...nehéz a nyelvezete, de mindenkinek legalább egyszer el kellene olvasnia!
Sajnálom, hogy gimnáziumban kötelező...szép mű, de még nem értik a fiatalok! Én is elolvastam - túlzás: átlapoztam a művet, amikor kötelező volt elolvasni, de igazán csak felnőttként tudtam értékelni...A történetet mindenki ismeri, rengeteg filmeldolgozás, színházi mű készült belőle...de egyik sem hasonlítható össze az élménnyel, hogy igen, ezt is elolvastam! :)
Molnárné Szekeres Judit véleménye:
Az örök klasszikus, olyan történet, amit mindenki ismer - még ha magát Shakespeare drámáját nem is olvasta. Bár a nyelvezete nem könnyű (angolul pl meg sem próbálkoznék vele), de lebilincselő és megindító történet.
Ratkai Réka véleménye:
Még nem olvastam korábban drámát, ezt is csak később kellett volna, de már kíváncsi voltam rá. Az elején még kicsit nehezen értettem.
Persze már ismertem ezt a történetet, így nem lepődtem meg, de azért szomorú volt.
Nagy Kati véleménye:
Legutóbb a gimiben olvastam ezt a történetet. A filmet tini koromban annyiszor láttam, hogy 1-1 mondatot még ma is tudok idézni. A musicalt is imádom, azt is már láttam párszor. Úgy gondoltam, hogy most ideje akkor a könyvet is előkapni. Jó volt újra olvasni, bár most már felnőttként nagyon rövidnek tűnt. Tragikus szerelmi történet, amit még a is át tudok érezni. örök klasszikus.
Szabó Dóra Éva véleménye:
Az örök klasszikus, amit bárhol bármikor szívesen elolvasok. A "halhatatlan" szerelem amire nehéz példát találni. Senki nem mondhatja, hogy Shakespeare nem volt zseni. A számtalan drámája közül szerintem ez az egyik tragédia az, amit aki mindenkiben megindít valami...