ADATLAP
Sógornők
Ha az egész életedet a gyermekeidnek szenteled, mi történik veled, ha felnőnek?

A Brinkley család nyüzsgő életének középpontjában az erős akaratú édesanya, Rachel állt. Rachel akkor sem tudja elengedni fiait, amikor azok saját lábukra állnak és családot alapítanak. A három fiú közül Edward és Ralph már nős, amikor Luke összeházasodik Charlotte-tal. Az ő érkezése a családba nyílttá teszi a felszín alatt húzódó konfliktusokat, és a kezdetben szinte tökéletesnek tetsző idill szertefoszlik. A regény szereplőit nagyon is emberi gyarlóságok jellemzik, nem csoda hát, hogy az egymáshoz való viszonyaikat valójában jól-rosszul leplezett, vagy éppen leplezetlen kín és sértettség terheli. Hamarosan mindannyiuk előtt világossá válik, hogy ha nem képesek megváltozni és önmaguk szerepét újraértelmezni, menthetetlenül elveszítik egymást...

„Joanna Trollope mesterien érzékelteti a családi élet pattanásig feszült légkörét.” (Sunday Telegraph)

„Finom, mint Austen, szenvedélyes, mint Brontë. Trollope briliáns!” (Mail on Sunday) ...
Berényi Rózsa véleménye:
Kicsit drámaian írja le a családi kapcsolatokat,de nagyon sok igazság van benne.Az anyák valamiért jobban féltik a fiaikat,még felnőtt korban is.Nehezebben engedik el őket.Ebben a regényben mindenki mással beszéli meg a problémákat,az érintett háta mögött,ahelyett,hogy együtt megbeszélnék,kinek mi az elvárása a többiekkel szemben,de főleg az anyóssal kapcsolatban.Persze az egész anyós-meny kapcsolat az elején mindig feszült egy kicsit,de,ha tisztázzák egymás között,akkor zökkenőmentes tud lenni.Tetszett a regény,főleg a négy nagyon különböző nő jellemzése.
Triszné Szabó Márta véleménye:
Ez a második könyvem az írónőtől, ez is fantasztikus volt. Három szinte felnőtt gyerekem van, ezért teljesen megértettem, milyen témát jár körül. Milyen az, amikor az anya a család középpontja, a családi ház minden összejövetel, baráti találkozó színhelye. Aztán amikor a gyerekek megházasodnak, a szülőknek újra meg kell találniuk magukat a házasságban, felnőtt gyerekeik életében.Teljesen együtt éreztem az anyával, és mélyen elgondolkodtam, én hogyan fogok majd viselkedni!
R Gabriella véleménye:
Bár nincs tele óriási fordulatokkal és drámával, összességében azt hiszem, mégis tetszett ez a könyv. Ez talán annak köszönhető, hogy a hétköznapi életnek olyan részleteiről is szó esik benne, amik nem nagyon szoktak regényekben szerepelni. Épp úgy olvashatunk benne a szülés utáni depresszióról (és hogy ez milyen nehézségeket, összezörrenéseket okozhat még a távolabbi családban is), mint a felnőtté válás és az elengedés nehézségeiről. Nagyon tetszik, hogy az egyes történeteket több szemszögből is megismerhetjük (férfi-nő-fiatal-idős...). Lehet, hogy belenézek még más műveibe is az írónőnek :)
Horváth Katalin véleménye:
Könnyed olvasmány. Tyúkanyó mami, elvarázsolt művészlélek apa, három nem egyszerű fiúval. A fiúk megnősülnek, a menyek így vagy úgy, de elviszik a fiúkat a családi tűzhely mellől. Játszmák, sértődések, férfi és női megoldások.
Gy.né T. Anikó véleménye:
Sógornők - a hűvös svéd Sigrid, a gyerekes, felnőni nem akaró Charlotte, és a mindenki által irigyelt Petra.... Petra, akit évekig pátyolgatnak anyósáék, mert olyan kis elveszettnek gondolják..... éppen ő lesz az, aki felnyitja mindenki szemét, hogy ha nem változtatnak, akkor végérvényesen széthullik a család.
Szabó Márta véleménye:
Félve, hosszas halogatás ugrottam neki ennek a regénynek. Amit gondosan felcímkéznek a kritikusok (családregények nagymestere), az nekem mindig gyanús. Aztán elkezdtem olvasni, és azon kaptam magam, hogy nem lehet letenni. Végtelenül finom romantikával átszőtt, mégis pont annyira csöpögős, amennyire a karakterek megkívánják. A cselekmény fordulatos és abszolút váratlan, tényleg egy modern kori családregény.
Knap Marianna véleménye:
Joanna Trollope Sógornők című regénye az első volt a sorban amit a szerzőtől elolvastam.
Nagyon tetszett az írónő stílusa, az ahogyan egy teljesen hétköznapi angol család családdá válásának folyamatát, a család nyolc felnőtt tagjának szemszögén keresztül mutatja be. A rendkívül erős akaratú Rachel Brinkley nehezen tudja kiengedni a kezéből három felnőtt fia életének irányítását, annál is inkább mert miután a fiúk kirepűltek a családi fészekből nehezen talál vissza önmagához. Fojtógató szeretetével, kéretlen jótanácsaival már már elviselhetettlenné válik családja számára. Buzgósága majdhogynem a család széthullásához vezet, amely végűl három menye összefogásának köszönhetően kovácsolódik egységes egésszé.
Gaál Istvánné, Edit véleménye:
Könnyen olvasható, érdekes olvasmány, az élet nagy kérdéseit boncolgatja. Több szemszögből láthatjuk az elválást szülő és gyermek között, mely szükségszerű, mégis sokszor fájdalommal teli. Az immár felnőtt gyerekek élnék saját életüket, de a szülők beleszólnak mindenbe… Nehéz, de elkerülhetetlen újraértelmezni szerepünket az életben.
Sági Katalin véleménye:
Ma már kevésbé jellemző, de anyáinkra igaz volt: képesek voltak életüket gyermekeiknek szentelni. Nem foglalkoztak az önmegvalósítással, vagy azzal, mi lesz, ha a gyermekek kirepülnek?
A Brinkley-család életéről olvashatunk a könyvben. Az anyáról, aki nem képes elengedni fiait. Még akkor sem, mikor azok felnőnek, saját családot alapítanak. Míg végül Luke nősülése után Charlotte kinyilvánítja akaratát, és ezután a másik két fiú felesége is követi őt. Mindenki szeretné a saját életét élni. Rachel csaknem beleroppan ebbe. Végül mindannyian összefognak, hogy a család család maradjon.
Letehetetlen!
Hornyeczki Anna véleménye:
Tipikusan egyszeri olvasásra megírt könyv szerintem. Nem igazán volt szimpatikus szereplője számomra, talán ezért sem tetszett. Elég nehezen haladtam vele, többször félre kellett tennem...
Az anyós, akire annyira ki voltak akadva sokkal elviselhetőbb volt, mint egy-két meny.
Szabó Sára véleménye:
Nagyon tetszett a könyv. Nagyon olvasmányos és egy átlagos életet élő, családos ember biztosan találkozott valamelyik kontextusban ezekkel a problémákkal.
A könyv angol címe „Menyek” , mert leginkább ezt a viszonyt boncolgatja, a sógornői viszonyok csak a könyv végén kapnak nagyobb hangsúlyt. Mindamellett szerintem is jobb a Sógornők cím, a Menyek nagyon furcsán hangzik a magyarban. A fordítás egyébként nagyon jó, a könyv olvastatja magát.
Érdekes volt átélni, hogy a három meny hogyan viszonyul a mindent irányítani akaró anyósukhoz és hogyan változik meg párjukkal is kapcsolatuk azáltal, hogy változtatnak anyós-meny viszonyukon.
Még házasodás előtt ajánlatos elolvasni ! :-)
Nagy Nóra véleménye:
Tetszett, ahogy leírja a szerző melyik szereplő hogyan nyilvánul meg a családtagjai körében, és valójában mit gondol. Ki az aki nyílt lapokkal játszik, és van olyan ember akiből csak egy idő után robban ki igazi énje. Mindenki a saját akarata azerint akar élni, és nem alkalmazkodni a másikhoz, ami szerintem sok esetben velünk olvasókkal is megtörténik.