ADATLAP
Shanna
London, ​1750. Az önerejéből dúsgazdaggá lett londoni kereskedő, Orlan Trahern unokákat szeretne, hogy vagyonát továbbörökíthesse. Egyetlen leánya, a gyönyörű Shanna azonban még nem találta meg azt a férfit, aki őt önmagáért és nem apja vagyonáért akarná feleségül venni.
Shanna egy évet kap arra, hogy házasság révén bekerüljön egy arisztokrata családba, különben apja keres neki megfelelő férjet. Két héttel a határidő lejárta előtt, végső kétségbeesésében, Shannának agyafúrt ötlete támad. A Newgate börtön halálraítéltjei közül kiválaszt egy igazán előkelő, jó hangzású névvel rendelkező rabot, akivel egyszerű megállapodást köt, mellyel mindketten jól járnak. Annak az embernek könnyebbek lesznek végső napjai, és átmeneti szolgálatáért – azért, hogy Shannát feleségül veszi – cserébe tisztességes sírba lesz eltemetve. Így Shanna eleget tesz ugyan apja kérésének, de özvegyként mégis szabadon keresheti tovább álmai lovagját.
Ám az előkelő név viselője, az ifjú, daliás termetű Ruark Deverell Beauchamp megmenekül az akasztófától, és mindent elkövet, hogy meghódítsa „feleségét”....
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: Shanna Trahern dúsgazdag édesapja vagyonát csak akkor örökli, ha hozzámegy valakihez. A lány elmegy a helyi börtönbe és hozzámegy a halálraítélt, jó nevű Ruark Beauchamp-hoz, akit pár nap múlva akasztanak. Azonban a férfi megmenekül a bitótól és érvényesíteni akarja férji jogait.

Véleményem: Szerencsére annyi értékes és mély mondanivalójú könyvet olvastam életem során, hogy tudom értékelni az ilyen kevésbé magasröptűt is. :)
A szokásos szerelmes regény adalékai: csodaszép nő, minden férfi utána sóvárog. Daliás ifjú, aki az ágyban lepedő akrobata. Már az első perctől egymásra kattannak, de közben el kell csattannia pár pofonnak, meg félreértések történnek, féltékenyek egymásra, és van pár ellenfél, aki ellenük dolgozik.
Unalmas nyári délutánra, ha az ember valami könnyedebb olvasmányra vágyik, tökéletes.

5/5