ADATLAP
Sherlock Holmes kalandjai
Botrány Csehországban (Takácsy Gizella) – Az eltűnt vőlegény (Nikowitz Oszkár) – A Rőt Liga (Nikowitz Oszkár) – A Boscombe-völgyi rejtély (Nikowitz Oszkár) – Az öt narancsmag (Nikowitz Oszkár) – A ferde szájú (Nikowitz Oszkár) – A kék karbunkulus (Takácsy Gizella) – A pettyes pánt (Takácsy Gizella) – A mérnök hüvelykujja (Boronkay Zsuzsa) – Az eltűnt menyasszony (Nikowitz Oszkár) – A berillköves diadém (Boronkay Zsuzsa) – A Vérbükkös tanya (Boronkay Zsuzsa)...
Fekete Gabriella véleménye:
Nem tetszett a könyv, sok kis történetből állt össze, és nem igazán éreztem a történetekben a mai Scherlock filmek pörgősségét, izgalmát, magával ragadását. Kicsit kopottak, kicsit ókoriak, nem rosszak, de nekem nem tetszettek.
5/1
Judit Pletscher véleménye:
Tetszettek a novellák, jobban is mint a két hosszabb mű. Bár a feldolgozások miatt azt hittem, kicsit jobban belelátunk a nyomozás menetébe. Watson nekem meglepően inaktív volt. De Homes megoldásai mindig logikusak és érdekfeszítőek voltak, akárcsak az esetek amikben nyomozott.
Berényi Rózsa véleménye:
Sherlock Holmes a logikusan gondolkodó,jó következtetéseket levonó magánnyomozó.Nem csak néz,de lát is,sok apró nyomot megfigyel,elemez.Sikeres a munkájában,a Scotland Yard sokszor kéri a segítségét.Magán élete szinte nincs is.Kokainnal,hegedüléssel,festéssel pihenteti az agyát.Egyetlen barátja Watson doktor,aki a segítője is.Nő kapcsolata nincs,talán homoszexuális,bár erre nincs egyértelmű bizonyíték.Nekem ebből a novelláskötetből azok a részek tetszettek a legjobban,amikor tévedett,vagy túl későn kapcsolt."Botrány Csehországban",amelyben megoldódik a kínos ügy,de Holmest "a NŐ"kijátsza.Vagy "Az öt narancsmag",ahol kikövetkezteti a levelek és a vitorlás hajó érkezése közti különbséget,mégsem kapcsol,hogy a fiatalembert már Londonban veszély fenyegeti.A többi novella is érdekes volt,de azokban a fő hangsúly a nyomozó ragyogó tehetségéről szól,sokszor már előre tudja mi történt.Jó kikapcsolódást nyújtanak,de szeretem nézni a tévében a nyomozóról szóló sorozatokat is.
Konrád Evelyn véleménye:
Nem tudom úgy olvasni, hogy ne ugranának be képek az új filmekből, de nagyon élvezem! Régebben nem értettem meg annyira, most viszont, bár a 2 film adaptáció is sokat segített, sokkal jobban tudom élvezni. És a legjobb az, hogy nemcsak Watson tudatlanságát ismerjük meg, hanem tényleg érthetővé válik mit és miből következtetett ki Holmes, bár sokszor még a magyarázat után is fantasztikusnak tűnik, és néha meg is kérdőjelezem magamban, hogy ezt így tényleg lehetséges-e, vagy hogy biztosan csak az ő elgondolása helyes, nem csupán feltételezés az, amit ő mond. Szeretem.
Bodor Petra véleménye:
Rövid sztorik, de annál jobbak! Néhány tíz oldalon keresztül végigvezet egy komplett sztorit Doyle, ami izgalmas és a rejtély kulcsát leírva már pofonegyszerű. Nem húzza el a történetet unalmas részletekkel, a lényeget írja le, de így kerek minden sztori. Krimi kedvelőknek kötelező!
Sári Csaba véleménye:
Eddig is ismertem Sherlock Holmest a különböző filmekből, sorozatokból, irodalomban most először találkoztam vele. Nagy különbségnek hatott, hogy sokkal emberibb az igazi detektív, jobban előjön az angol udvariasság, mint a többi feldolgozásban.
A történetek lebilincselőek voltak, és ahogy Sherlock is többször kiemelte, bűncselekmények nélkül. Külön tetszett, hogy egy-egy történet csupán 20 oldal volt, nem vesztek el a felesleges részletekben, nem követtek hamis nyomokat. De hiszen Sherlock Holmesról van szó.
Nagy Kornélia véleménye:
Érdekes, hogy jól ismertem eddig is a nyomozót, filmekből és könyvekből, de soha semmit nem olvastam az eredeti szerzőtől. Így ennek a kötetnek mindenképpen sorra kellett kerülnie. Nagyon jók a történetek és ugyanúgy végigizgultam őket, mint ha filmen láttam volna. Nagyon kedvelem a nyomozó karakterét, zsenijének ábrázolását, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Így a további kötetek is felkerültek az olvasólistámra.
Rea Kovats véleménye:
Naggggyon jó történetek vannak benne! Eddig csak a filmeken és a sorozaton keresztül volt szerencsém megismerni Sherlock Holmes zsenialitását, jó tudni, honnan származik az alapötlet. Nem vagyok oda a krimiért, mint műfajért, de azt kell mondjam, Sherlock karaktere nőtt leginkább a szívemhez. :)
Gerencsér Anikó véleménye:
Először filmen és televízióműsorban láttam a Sherlock-feldolgozásokat, így most meglepetésként ért, hogy milyen rövid, pörgős, alig pár oldalas történetek azok, amikből teljes filmek készülnek. Könnyen és gyorsan olvasható, izgalmas novellák; néha úgy éreztem, hogy túl hamar is érnek véget.
Csizmadia Tímea véleménye:
Szuper, sokféle történet volt a könyvben, nagyon élveztem mindegyiket. Eddig nem olvastam Sherlock sztorit, a sorozatot / filmet viszont láttam és meg kell mondjam csúnyán el van torzítva az összes vásznon megelevenedett karakter! Sherlock Holmes egy csupa szív, mérhetetlenül okos, különc, mindig tettre kész detektív, aki nagyon is kimutatja szeretetét Watson iránt, egy igazi angol úr! Féltem, hogy a sok sorozat után ez már kicsit idejétmúlt lesz, de egyáltalán nem! Mindenkinek ajánlom
Nagy Dorina véleménye:
Jó volt, pont annyira mint az összes többi a sorozatból. Én személy szerint kifelyezetten szeretem az ilyen rövid írásokat, mert nincs az, hogy le kel raknom a könyvet amikor épp a legizgalmasabb, hanem leülök és elolvasok egyet-kettőt. Egy kis szünet után folytatom is a többivel...
Majoros Andrea véleménye:
Az anyám nagy Sherlock Holmes és Agatha Christie rajongó, a lakásunk tele van a könyveikkel, bár csak a könyvkihívás vett rá arra, hogy akár egyet is levegyek a polcról. Még emlékszem néhány jelenetre a kilencvenes éves Sherlock Holmes sorozatából, ahol Jeremy Brett volt a nyomozó. A sorozatot imádtam, de a könyv nekem egy kicsit nyögvenyelősen ment. Watson tizenkét különféle 1882 – 1891 közötti esetet mesél el novellákba csomagolva. Az indítékok többsége számomra elég gagyinak tűnt (pl: az apa elesik a vagyontól, ha a lánya férjhez megy, ami mellesleg legalább háromszor volt ok a bűntett elkövetésére, vagy, hogy elszökik a menyasszony, mert kiderült, hogy a férje mégis életben van). A Boscombe-völgyi rejtély, A Vérbükkös tanya, A pettyes pánt, meg Az eltűnt vőlegény tetszettek, a többit eléggé untam. Az öt narancsmagot viszont utáltam. Elismerem, hogy logikailag ügyesen van felépítve, és azt is, hogy Sherlock Holmes mára már klasszikusnak számít, széles rajongótábora van, és nekem, mint laikusnak nem tisztem azt mondani rá, hogy rossz, de az biztos, hogy nem az én ízlésem. Úgyhogy, nem akarok megbántani egy Sherlock Holmes-rajongót sem, de én inkább maradok Jeremy Brettnél, mert valamiért a feldolgozása nagyon tetszik. Nem tudom, miért, talán azért, mint az Agatha Christie-filmeknél: gyönyörű kosztümök, csodálatos helyszínek, és rengeteg ismerős angol színész arca.
Méry-Wolf Emőke véleménye:
Sosem olvastam korábban Sherlock könyvet; bevallom kicsit tartottam attól, hogy a modern stílushoz és tempóhoz szokott agyam majd nem fog megbarátkozni vele. Ennél nagyobbat aligha tévedhettem volna. Szórakoztató, izgalmas, remek stílusú könyv volt. Élvezet volt olvasni - még el is szomorodtam, amikor az utolsó fejezethez értem.
Gaál Emese Dorottya véleménye:
Kedvenc szereplőim, kedvenc történeteim... Nem lehet nem szeretni!! Holmes lenyűgöző logikáját egyenesen imádom! Nem először olvastam, mégis izgultam az elejétől a végéig. A belőle készült sorozatot imádom, de a könyv túltesz mindenen. Mindenkinek ajánlom!
Bogár László véleménye:
A véleményem előtt megjegyezném, hogy én a Teuro kiadó könyvét olvastam, amelyben van egy kis eltérés a bekerült novellák között, és az oldal nem engedi, hogy azt is feltegyem ami azért szomorú.
Nos, ez az első alkalom, hogy Sherlock Holmes történetet olvastam, és azt kell mondjam egész élvezetes könyv. Nem olvastatja magát annyira, szinte minden történetnek van olyan része, ami kifejezetten unalmas, de igyekeztem azokon gyorsan túl lenni, ugyan is Sherlock gondolatmeneteit, nagyon szívesen olvastam. Nekem a kedvenc novellám a Botrány a Bohémiában ahol nem Sherlock az egyetlen aki kivételen észjárással rendelkezik, a leggyengébbnek pedig, Az öt narancsmagot éreztem.
Kasza Dóra véleménye:
Eddig nem olvastam Sherlock Holmes történeteket, de örülök, hogy ezt most megtettem. Sherlock Holmes logikája felülmúlhatatlan. Már-már egy kicsit vicces is volt, hogy kb. már azelőtt tudta,hogy ki a bűnös, mielőtt hallotta volna a történteket, szegény Watson pedig csak nagyokat pislogott. A legjobban a könyvből A ferde szájú és A Vérbükkös tanya tetszett.
Ligeti Zsuzsa véleménye:
Nem szoktam ijesztő regényeket olvasni. Vajon Scerlock Holmes kalandjait miért ide sorolták? nem ijesztő. remekül szórakoztam a nyomozó briliáns következtetésein, és derültem Watson bambaságán.
Kuli Anna véleménye:
Zseniális írások! Nem mondnám, hogy a legtöbb nagyon furmányos, de a karakterek és a kapcsolatok, a stílus és a balladai homály együtt olyan egyveleget alkot, ami letehetetlenné tette a kötetet! Azt hiszem, új kedvenceim közé is sorolhatom ezután Doyle magánakvaló detektívjét :D
Matorac Annamária véleménye:
Annyira tetszett. A filmeket meg a sorozatokat nem szerettem, unalmasnak tartottam, elaludtam rajtuk, de ahogy Sir Arthur Conan Doyle megírta, azt valami elképesztő. Ember hogy tud kitalálni ennyire kusza, szövevényes és fantáziadús történeteket, fel nem tudom fogni, és minden a végén összefügg és az ember a homlokára csap: "Tényleeg!" Minden ott van az orrunk előtt és nem vesszük észre. Alapmű, legalább egy novellát mindenkinek el kell olvasnia az életében.
Kovacs Marta véleménye:
Ez idaig Sherlock Holmes-al kapcsolatban csak filmes elmenyeim voltak,amik nagyon tetszettek. A konyv olvasasa alatt is a filmes karakterek arcai voltak elottem annyira hasanlonak talaltam a szereploket a konyvben a filmbeli szereplokkel.Ami a konyvet illeti imadtam!Minden tortenet kulon kis "csemege" volt szamomra. Szerettem,hogy minden tortenet elejen Holmes a megbizoja megjelenesekor mar pusztan ranezesre megalapitott egy-ket dolgot az eloeletukrol,cselekedeteikrol ami mindig meglepetest okozott az embereknek.Ehhez kapcsolodik egyik kedvenc mondatom is ami a konyv elejen hangzik el Holmes es Watson kozott: "Maga is lat mindent,Watson,csak eppen nem figyeli meg.Ugye vilagos a ketto kozti kulonbseg?" .A kedvenc tortenetem pedig A ferde szaju volt.