ADATLAP
Siena lánya
A tizenkilencedik születésnapjára nyakláncot és férjet kapott ajándékba." A páratlan szépségű toszkán városban, Sienában a lóverseny, a Palio fontos része a kultúrának. Egy gyönyörű fiatal nő, Pia Tolomei jegyese is indul ezen a versenyen, és a menyasszony azért imádkozik, hogy a férfi veszítsen. Pia apja érdekházasságba kényszeríti lányát, hogy politikai szövetségeseinek eleget tegyen, akik a város irányítását akarják bármi áron megszerezni. Azonban a makacs és kivételes szépségű Pia beleszeret egy másik lovasba, Riccardo Bruniba. A Palio nem egyszerűen csak egy verseny a városok vezető kerületei között, hanem inkább halálos rivalizálás a szépség, a pompa és a maszkok mögött. A várost vezető Violante Beatrix de' Medici hercegnő és Pia Tolomei a Palio után önkéntelenül szövetségesekké válnak, s a sorsuk örökre összefonódik. A történetben keveredik a romantika és a politikai intrika, s betekintést nyerhetünk a Mediciek furcsa világába és szemtanúi lehetünk annak, hogy néhány erős akaratú jó szándékú ember, hogyan tudja megváltoztatni a tragikus következményekkel járó eseményeket. "Történelmi helyszínek, gyertyafényes székesegyházak, piszkos istállók, cselszövés, kulturális hagyományok és szerelem lebilincselő olvasmány....
Fekete Gabriella véleménye:
Kicsit kettőség él bennem a könyv olvasása után. A történelmi háttérrel meg vagyok elégedve, hisz hiteles képet kaptunk a XVIII. század elejei Toszkána , és főleg a kis Siena társadalmi és politikai viszonyairól, a híres lovas versenyről, a Palioról és az utolsó Medicikről. Viszont a cselekmény eléggé kiszámítható volt. Egy lány ki ózkodik a rá kiszabott sorstól, nem akar felesége lenni egy gonosz ficsurnak, az apja mégis politikai döntéstől vezérelve, nem foglalkozik lányával. És hirtelen feltűnik egy szép idegen. Következik a lovagi jelenet: a hős fiú lovagolni tanítja szíve hölgyet és rögvest dúl a szerelem. A vége is sablonos marad.
Néha nagyon untam a történetet. Egy jó közepes.
5/3
Antal Margit véleménye:
Nagyon megfogott ez a könyv, főleg a helyszín miatt hiszen a toszkánai Sienában játszódik, ami mindig is rajta volt az Álomutazások listámon. Gazdag részletezéssel olvashatunk a regényben a Siena természeti és kulturális örökségéről,a contradak életéről, a lóversenyről és a szebbnél szebb lovakról. A történet a 18. században, az olaszországi Sienában játszódik, ahol minden évben megrendezésre kerül a Palio. A Palio egy lóverseny, amely a sienai kultúra szerves része és ahol a sienai körzetek (contradak) rivalizálása a tetőfokára hág.Az írónő több szereplő érzésvilágát, motivációit, életét mutatja be érzékletesen : megismerkedhetünk Pia életével és hasonló nevű elődjének tragikus sorsával is, Violante Beatrix de Medici sorsával, gyermekeinek tragikus elvesztésével, Riccardo életével, háborús történeteivel, Faustino galád cselszövésével, Bruni kovácsmester történetével. Épp emiatt a részletes előzmények miatt később bontakozik ki a történet igazi cselekménye, de nem válik annak kárára. Ami fontos: lekötött, magával ragadott és még a vége is rejtegett nem várt fordulatot. Bár kiszámítható, hogy Violante hercegnő és Riccardo élete is kapcsolódik egy pontot, de ügyesen oldotta meg a hogyant. És mindez szépséges Shakespeare és Dante idézettekkel ékesítve. Igazán utazásra ösztönző alkotás !
Király Ildikó véleménye:
Ebben a regényben bepillantást nyerhetünk a Mediciek uralkodásának utolsó éveibe és a sienai lóversenyek gyakran vérre menő világába. Izgalmas, inkább romantikus, de történelmi háttérrel, és szépirodalommal (elsősorban Shakespeare idézetek) tarkított regény. Javaslom azoknak, akik könnyed olvasmányra vágynak.