ADATLAP
Sommer úr története
"A bűvöletes, feledhetetlen könyvecskék mindig nagyon egyszerűek. Holott ki ne tudná, a gyerekkor megíratlanul is ilyen. Jó esetben! Még jobb esetben fényei, mókái, könnyei és fanyar szomorúságai vannak, melyeket a mesteri toll úgy örökít meg - mint itt Patrick Süskind jóvoltából -, hogy azt se tudjuk, nevessünk-e, sírjunk-e. Olyan szép könyv ez a bizarr kis dolog, melyet kezében tart az Olvasó, mint a "Summer"-nóta a Kamaszkorom legszebb nyara című filmből. Csak itt a 2. sz. főhőst hívják Sommer (Nyár) úrnak, és ahogy ködképként bolyong a történeten át, mintha azt is súgná: "Én Vagyok Elmúlás Úr, várj, nemsokára te is követsz." (...) Süskind itt igazán nagy volt!" (Tandori Dezső)...
Kapitány Zita véleménye:
Rövid történet, de nagyon elgondolkodtato. Nekem tetszett, sőt szívesebben olvastam volna még tovább, ha lett volna tovább :-) Megszerettem a kis főhőst, de jobb lett volna, ha több mindent megtudunk Sommer úrról. A cím ellenére nem hiszem, hogy ő lenne a főszereplő, csak kísértetként van jelen.
Szabó Márta véleménye:
Nos... mit is írhatnék. Lett egy kedvenc mondatom ebből a számomra megfejthetetlen könyvből: Anyám e kérdésben sajnos nem ellenkezett vele, s így történt aztán, hogy mindig nevezett Cornelius Michel barátomhoz kellett elmennem, hogy legalább olykor-olykor élvezhessek olyan jelentős kulturális javakat, mint amilyen „Az Angyal”, a „Lassie” vagy a „Dallas”. Ezen kívül a gyermekded történet nem rengette meg a világomat. Sőt. Egynek elment, néhol még mosolyogtam is, de összességében véve nem csoda, hogy én is ilyen lökött lettem, ha 1991 is ilyen lökött könyvekkel volt teli :-) De legalább jó rövid volt és a másik 4 könyvvel párhuzamosan tudtam olvasni, anélkül, hogy a sztorikat összekevertem volna. Juhéj.
Berlinger Natasa véleménye:
Bájos, varázslatos történet, felidézte gyermekkorom álmodozós hangulatát. Amikor még minden megtörténhet, akár repülni is tudna az ember, ha akarna. Érdekes, hogy ezt én is ugyanígy éreztem, csak eltelt jópár év és valahogy elfelejtettem. A félelmek és borús gondolatok szintén ismerősek voltak. De a legtöbb történet és maga a megfogalmazás is vicces, érdekes. És az egésznek a nyelvezete - tényleg, mintha egy gyerek fejében lettem volna. Majd ez a végére változott, amikor eltelt 5-6 év, és már egy kamasz szólalt meg.

Amit külön kiemelnék, az az illusztráció: illeszkedik a szöveghez, hihetetlenül bájos és találó, érdemes aprólékosan megnézni.
Vass Roland véleménye:
Félve döntöttem Süskind könyve mellett, mert már a Parfüm sem nyerte el a tetszésemet. Eleinte ez a könyv sem különösebben tetszett, aztán valahol a közepe táján lendületet vett, szórakoztatott, ám ez a lendület nem tartott ki a végéig. Összességében nem tetszett a könyv, lehet van valami mélyebb értelme, amit nem igazán sikerült megértenem és azért, minden esetre nem hiszem, hogy több könyvet kézbe veszek tőle. :(