ADATLAP
Sosehol
A világ és ami alatta van
Richard Mayhew egy fiatal üzletember jó úton a fényes karrier, szép feleség és kellemes élet felé… ami mind semmivé lesz, amikor egy bajba jutott lány segítségére siet. Jótette jutalmául a hétköznapi Fenti Londonból átkerül a baljós, sötét Lenti Londonba, az elveszett idők, elveszett helyek és elveszett emberek bizarr világába. Különös társaságba csöppen: Ajtó – a lány, akin segített – nemesi származású és szülei gyilkosát keresi; de Carabas márki kétes szívességeket behajtva éli még kétesebb életét; Vadász a világ legnagyobb szörnyeit hajszolja.
A csatornák és metróalagutak labirintusában velük kell boldogulnia Richardnak, hogy segíthessen másokon és így segíthessen magán is. Vajon megleli-e azt az életet, amelyet már jóval korábban elveszített, mint hitte?...
Kiss Réka véleménye:
Első regényem a szerzőtől. A végén szomorúan olvastam, hogy a szerző nem tervez folytatást, deeee... mégis rákerestem az internet nagy világában és IGEN! Lesz még történet Lenti Londonból.
Számomra sok esetben eléggé kiszámítható volt a könyv, néhol viszont nagyon is fordult egyet velem és vele a világ. A szerző szépen vezeti az eseményszálat, pontosan annyit ad az olvasónak, amennyivel azt hiszi, boldog lehet, aztán rájön, hogy mégsem. A világa Vándorsólyom kisasszony gyerekeinek világához hasonlított leginkább. A szereplőket nagyon szerettem, még a két, szakmájában mester orrgyilkost is, talán ők hozták a legtöbb viccet és mulatságot számomra, hiszen a tipikusan maffia bácsik atipikusan jó humorú karakterével találkozhattam. Ugyanakkor nem örültem annak, hogy a többiek életére törnek unos-untalan.
A befejezés várható volt számomra és hiányt hagyott bennem, számos megválaszolatlan kérdés kalimpál a fejemben, dörömbölnek, válaszra várva, és ha már Richard megkapja őket én is követelem magamnak! Remélem, a következő könyv tovább kalauzol ebben az érdekes és egyáltalán nem kellemes világban.
Nyúl Nóra véleménye:
Őszintén szólva nem tudtam mire számítsak ezzel a könyvvel kapcsolatban, de a pozitív élményt nyújtott. Én végig meseként kezeltem, melyben bármi megtörténhet és persze meg is történt. Richard karakterét eleinte nagyon esetlennek tartottam, aki csak sodródik, de a végére megtalálta önmagát. Tetszett, ahogy a metróállomások neveihez lettek igazítva a Lenti London helyei (pl: Earl udvara). Kedvenc karakterem Carabas márki lett, Islingtont meg nem tudtam igazán hova tenni, de a történet végén fény derült az igazságra.
Szántó-Jávor Adrienn véleménye:
Nem támasztottam elvárásokat, tudtam, hogy egy mesét fogok olvasni ezért nem is okozott csalódást, sőt még élveztem is. Szerintem jól megírt történet volt, a karakterek is jól ki voltak találva, sajnáltam Anasztéziát aki a hídon odaveszett. Fordulatos, humoros igazi mese. Bevallom nekem meglepetés volt Islington, az angyal.
Gyuricza Györgyné véleménye:
Most képzeletben vállon veregethetem magam, mert végig olvastam ezt a könyvet is. Szerintem ez a könyv egy agyrém, bár lehet hogy csak egyedül vagyok így ezzel. Pár éve már próbálkoztam az olvasásával, de akkor nem jutottam a végig. Most nagy nehezen túl estem rajta, és csak egy pozitív van a dologban, hogy kipipálhatok egy újabb kategóriát.
Zuzan Éva véleménye:
Richard tutyi-mutyisága elég zavaró volt az elején, de a végére egész jól kikupálódott. Gaiman hozta a formáját, a Lenti London nagyon jól el lett találva. De Carabas gróf lett az abszolút kedvenc.
Zuzan Éva véleménye:
Richard tutyi-mutyisága elég zavaró volt az elején, de a végére egész jól kikupálódott. Gaiman hozta a formáját, a Lenti London nagyon jól el lett találva. De Carabas gróf lett az abszolút kedvenc.
Feraji Anikó véleménye:
Imádtam minden oldalát. Annyira fantasztikus ez a fickó! Az agya járása, a képzeletvilág amit elém tár minden könyvében, teljesen beszippant. A karakterek nagyon jól kitaláltak. A téma varázslatos. Az ember éldegél a jól megszokott"normális" életében, a szokásai ketrecében. Majd egy váratlan esemény kizökkenti és azt sem tudja már, hogy fiú-e vagy lány, egy olyan világba kerül ahol minden teljesen valószerűtlen és mégis igaz és halálosan veszélyes. Nagyon tetszett a könyv, mindenképpen ajánlom. "napjai meg vannak számlálva, és ez a szám nem kétjegyű"
J Csilla véleménye:
Nagyon fantáziadús, tetszett a világ, amit Gaiman felépített. Fordulatos, izgalmas, humoros, igazi felnőtteknek való mese. Első Neil Gaiman könyvem, de biztos, hogy nem az utolsó. Amióta olvastam a könyvet, azóta más szemmel nézem a hajléktalanokat az utcán...:)
I Luca véleménye:
Mese felnőtteknek... nagyon tetszett. Csak később döbbentem rá, hogy a Csillagpor (amit csak filmen láttam), szinten a szerző könyve (szintén nagyon szerettem). Izgalmas, fordulatos, néhol rémisztő. Folytatom Neil Gaiman olvasását, bár a klasszikus fantasy nem az én világom....de a mesék, azok igen:-)
Hegedűs Henriett véleménye:
Nagyon tetszett, de nem olvasnék minden nap hasonló karakterű regényeket. Viszont ez most lekötött és tényleg elvarázsolt. A mese világa természetesen maximálisan bele van építve, a hármas szám folyamatos visszatérése és egyéb csodás elemek. Összességében nekem életem első és kedvenc regényére emlékeztet: a Harry Potter sorozatra. Utol nem éri, de ha már hasonlít, rossz nem lehet!
Antal Marcsi véleménye:
Ez volt az első Neil Gaiman könyvem.
Meggyőzőre sikeredett! Azt hiszem el olvasom a többi könyvét,sőt pontosabban el fogom olvasni a többi könyvét is.

Nagyon tetszett a könyv felépítése, izgalmas,lendületes, ámulatba ejtő történet és világ jelenik meg a könyvben. A szereplők szereplők szerethetők, vagy, ha nem akkor roppant szórakoztatóak (még a két Mr is) :-)
Szívesen olvasnék folytatást…
Sárkány Eszter véleménye:
Richard Mayhew egy fiatal üzletember jó úton a fényes karrier, szép feleség és kellemes élet felé, ami mind semmivé lesz, amikor egy bajba jutott lány segítségére siet. Jótette jutalmául a hétköznapi Fenti Londonból átkerül a baljós, sötét Lenti Londonba, az elveszett idôk, elveszett helyek és elveszett emberek bizarr világába. Különös társaságba csöppen: a lány, akin segített, nemesi származású és szülei gyilkosát keresi; de Carabas márki kétes szívességeket behajtva éli még kétesebb életét; Vadász a világ legnagyobb szörnyeit hajszolja. A csatornák és metróalagutak labirintusában velük kell boldogulnia Richardnak, hogy segíthessen másokon és így segíthessen magán is. Vajon megleli-e azt az életet, amelyet már jóval korábban elveszített, mint hitte?
Endrei Dorottya véleménye:
Először nem tudtam magamban hova tenni ezt a történetet. Azt hittem olyan lesz, mint Az arany virágcserép: unalmas, nyögvenyelős, érthetetlen. De nem. Csak be kellett indulnia az egésznek és onnan már nagyon élvezhető volt. Nagyon megszerettem a fő karaktereket, és nagyon tetszett az a változás amin Richárd az egész könyvön átment. Nagyon megijedtem, hogy végül a Fenti Londonban marad és az egészet maximum egy szép álomnak tekinti majd. De nem csalódtam. Ez a második könyv amit az írótól olvastam, és őszintén megragadtak a történetei és az írásmódja: biztos, hogy nem ez az utolsó könyv amit tőle olvastam.
Szabó Anita véleménye:
A kedvenc szereplőm Ajtó volt, szuper a képessége, hogy ki tudja nyitni a bezárt ajtókat. Főszereplőnk, Richard Mayhew kicsit lassan kapcsol, így is szerethető , a világ pedig, azaz a Lenti London melyet az író felépített elképesztően összetett.
Minden rajongónak kötelező, akik pedig még nem ismerik, itt nyugodtan beléphetnek Gaiman világába!
Szauer Emese véleménye:
Tetszett, bár nem lesz a kedvencem.
"Modern fantasy". A főszereplő egy átlagos fiatalember aki egy különleges és veszélyes dologba csöppen. Egy másik világba, furcsa lények és furcsa szabályok világába. Végig csinálja a "küldetést", hogy visszakaphassa régi életét, de amikor visszakapja rájön, hogy nem is ez az igazi......és visszavágyik majd visszatér oda.
A történet folytatást kíván!!!!!
Nagy Dorottya véleménye:
Teljesen magával ragadó a történet és a stílusa is, ahogy a szerző megírta, mindenkinek csak ajánlani tudom. Megteremt egy világot, ami akár létezhetne is a miénkével párhuzamosan. Bár a könyveket jobban szeretem, érdekelne a belőle készült film is. Az olvasástól kedvet kaptam, hogy még több Neil Gaiman könyvet is megismerjek. Szerintem tökéletes, úgy jó, ahogy van.
vermes ráhel csenge véleménye:
Neil Gaiman elképesztő fantáziával és humorral ír. Nagyon élveztem, fordulatos, izgalmas, és a pörgős szópárbajok, beszólogatások, vicces elmélkedések nagyon földobják a hangulatát. Azt szeretem a könyveiben, hogy képes elvarázsolni, beszippantani a saját világába, és lassan már az ember azt álmodja, azt képzeli, hogy patkányokkal, angyalokkal beszélget, misztikus szörnyeket öl, és érzi, hogy megmenti a világot. Nagyon jó könyv, mint ahogy Neil Gaiman többi könyve is. :)
Kárpáti-Molnár Eszter véleménye:
Különös mese egyéni karakterekkel, Gaiman humorával. Két világ találkozása, egy valós és egy valószerűtlen. Felmerül az örök kérdés is, hogy amire kimondva vágyunk, az tényleg megegyezik-e azzal, amit valójában szeretnénk. Megosztó. Vagy szereted, vagy nem is érted az egészet. Nekem nagyon tetszett.
Békés Barbara véleménye:
Soha, soha többé nem szeretném ezt a könyvet még csak a kezemben sem tartani. Nagyon nagyon ritkán hagyok félbe könyvet, és ha nem lenne a kihívás, akkor ez a könyv bizony abba a kevés százalékba esett volna, amelyeket félbe hagyok. Két héten keresztül olvastam 260 oldalt, annyira szenvedés volt a számomra! Közben kiolvastam egy másikat is, pedig ez sem jellemző rám. A kihívás alatt az egyik legrosszabb könyv volt.
Kajtor Gerda véleménye:
Számomra Neil Gaiman az író. Akárhányszor akármit elolvasok tőle, teljesen rabul ejt, és kiszakít térből és időből. Imádom, és olvasom is könyveit nagyon gyakran. Tény, hogy a Sosehol-t is olvastam már, de megunhatatlan a történet. És amióta Londonban lakom, sokkal jobban tetszik ez a könyv, mert itt játszódik, és mesésebbé teszi számomra a helyszíneket is, érdekesebbé a metróban való utazást is.
Bónis Tímea véleménye:
Már olvastam az író Csillagpor című regényét, melynek világa túlságosan mesei volt számomra.
Richard Mayhew Lenti Londonban való kóborlása szintén nagyon valószerűtlen volt. Véletlenül csöppent ebbe a világba, ahol nem találja helyét. Kísérője és tanúja, majd segítője az ott szerzett "barátainak", akiktől folyamatosan szabadulni akar, vissza akar térni saját életébe, majd amikor eléri célját, nem tud mit kezdeni vele. Egyetlen útja újra a Lenti Londonba vezetheti, hiszen rabul ejtette az ottani "izgalmas" világ, a hétköznapok unalma számára nem motiváló.
Horváth Fruzsina véleménye:
A történet gyorsan magába szippant, sikerült együtt utaznom a szereplőkkel, élveztem az olvasást. Ugyanakkor valahogy nagyobb fordulatot, több izgalmat szerettem volna. Mindent összevetve jó olvasmányélmény volt,és egy kis pluszt adott hozzá, hogy mindig a metrón vettem kezembe a könyvet.
Dorottya véleménye:
Újra olvasva is szeretem. :-)
Igazi, mai mese.
Ladinszki-Kiss Nóra véleménye:
:)))) Hát, itt áll két Gaiman könyv a polcon már évek óta, a rajongók ezért meg is köveznek, de valahogy nem tudtam, mire számítsak. A kihívás miatt olvastam el a vékonyabbat... HIHETETLEN aranyos mese? vagy felnőtt mese? Nem is tudom, kinek írta igazából, mindenesetre nekem nagy kedvet csinált az Amerikai istenekhez is, mert állítólag az még jobb :D
A borító telitalálat, kb a könyv felénél volt a nagy AHHHHHAAA élményem, hogy mit is ábrázol.
Tetszett, pedig ha fantasy, akkor én azt nem is szeretem... :D
Juhász Réka véleménye:
Neil Gaiman az egyik kedvenc íróm, és erről a könyvéről csupa jó véleményeket hallottam. A könyv elolvasása viszont nem váltotta be számomra a hozzá fűzött reményeimet. Kicsit laposnak és eseménytelennek, erőltetettnek találtam.
A főszereplők karakterei véleményem szerint kidolgozatlanok voltak, és az egész könyvet elsietettnek, a sztorit pedig sablonosnak találtam, lehet hogy csak azért mert Lenti Londonhoz hasonló helyszínekről már elég sokat olvashattunk fantasy írók tollából. A végkifejlet nagyon kiszámítható volt, annak ellenére, hogy az író próbálta még húzni a cselekmény menetét a vége előtt. Kicsit olyan volt nekem, mint Neil Gaiman Csillagpor című művének negatívabb mása.