ADATLAP
Sovay – Az útonálló úrilány
A Celia Rees rajongók legnagyobb örömére, egy újabb nem mindennapi leányzó kalandjaival ismerkedhetnek meg a hazai olvasók. Sovay még Marynél (Bűbájos Mary, Farkasszem) és Nancynél (Kalózok!) is vakmerőbb és kalandvágyóbb, hiszen ő nem kényszer vagy erőszak hatására szakít az illedelmes kisasszonyoknak előre megírt sorssal, hanem sértett büszkesége okán válik útonállóvá. Ami először jó mókának tűnik, és gyógyír a hiúságon esett sebekre is, hamarosan véresen komoly játékká válik: élet vagy halál a tét. A La Manche csatornán túl a francia forradalmat követő terror dúl, s a sötét árnyak egyre inkább fenyegetik Angliát is, a családjától elszakított fiatal lányt azonban semmilyen veszély nem tántoríthatja el, hogy szerettei segítségére siessen. Szépsége és nyílt, bátor természete nem hagyja hidegen a környezetében élőket, így a legkülönfélébb emberek sietnek segítségére, hogy felvegye a harcot a romlott aljasság ellen. Vajon szembe szállhat egy magányos fiatal lány a legfőbb gonosszal, vagy el kell buknia? A történet végére mindenre fény derül....
Kis-Szótér Andrea véleménye:
Lassan indult be a történet, és egy kicsit döcögött is, de a végén belejött mindenki a lendületbe: a főhős és az írónő. Nem tudom miért így írta meg, ezen a vonalon nekem hajazott a Bűbájos Maryhez, már ami a lendületet illeti. Szerethető volt és érdekes, de azért hasra nem estem tőle.
Rógán Edina Anna véleménye:
Celia Rees-től korábban a Kalózok! c. könyvet olvastam, ami azonnal a kedvencem lett. Most sem kellett csalódnom: Sovay története ugyanolyan lendületes és magával ragadó volt, rengeteg kaland, jól felépített szálak, kedves és szerethető szereplők, illetve valóban utálatos "gonoszok" alkotják nagyszerűvé a könyvet.
Egy pici hibája azért volt: a címe. Igazából vajmi kevés szólt Sovay útonállásáról. Ja, és a vége egy icuri-picurit le volt csapva (pl. mi lett Gabriellel? kulcsszereplőnek éreztem az elején, aztán egyszer csak eltűnt a színről), és igazából Sovay párválasztását sem értettem igazán. Ettől függetlenül ez egy remek (nem csak!!!) ifjúsági regény volt!