ADATLAP
Svejk
A regény hőse, mint az alcím is állítja, egy “derék katona”. Furcsa tisztesség a Švejké: részt vehet az első világháborúban, először a hátországban (katonai fogdákban és egészségügyi intézményekben), majd a fronton, végül fogságban. ő a készséges kisember, aki roppantul igyekszik a tisztesség és becsület látszatát kelteni, azonban menti a bőrét, mégpedig úgy, hogy addig hülyéskedik, amíg a bolondok közé zárják, mert tohonyaságaival és furfangjaival terhére van a katonai feljebbvalóinak.
A szatírikus regény, amely ezt az alakot teszi hősévé, háború- és monarchiaellenes élű. A panoptikum, melyet az író és a monarchia militarista világából felvonultat, gyilkos, megsemmisítő nevetésre készteti az olvasót. A dicsőséges “csihi-puhi” anekdotafűzérszerűen kibontakozó, javarészt Švejk által kommentált története: az esztelenségnek, a fegyelmezés gépies, lélektelen formájának, a korlátoltságnak, a kakasdombon is kiélhető cezaromániának, az alkoholizmusnak eseményéből áll össze. Švejk észjárása a cseh nép történeti tapasztalatait sűríti, leleplezi a háborút, a császárság kórhadt rendszerét és általában az emberi ostobaságot. A népi – sokszor naturalista – nyelvezetű dialógusok szatírikusak, állandó feszültséget, folyamatosságot teremtenek, egybeötvözik a sok-sok epizódot. Hasek hősének passzív rezisztenciájában zseniális írói készséggel jelenik meg a sajátos cseh kispolgári világ. A regény befejezetlenül maradt, ám így is egésznek tűnik.
Magyarul először Karikás Frigyes fordításában látott napvilágot, külföldön, a két világháború között. A teljes és hiteles fordítás (Réz Ádámé) 1956 óta jelenik meg....
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Többsször nekifogtam màr az olvasàsànak, de valahogy az első 50 oldal utàn mindig feladtam. Most vègre sikerült a vègère èrnem. Tetszett Svejk figuràja, a sok humoros jelenet, a szinte kèptelen törtènetek, megoldàsok, amivel menti az irhàjàt... A törtènetet ismertem, mert làttam szìnhàzban, ismerem a filmet is, de a főhős figuràjàt igazàn a regènyből ismertem meg. Haśek nem fejezte be a művet, de ìgy is kerek.
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Ha egy mondatban össze lehetne foglalni a könyvet, akkor ezt írnám: ~800 oldal tömény hülyeség. Nagyon vicces könyv, mert ilyen lehetetlen ember nem tudom létezett e, mint Jozef Svejk...Minden képtelen helyzetben tudja milyen történettel rukkoljon elő és mivel nótórius hülyének lett nyílvánítva minden büntetést megúszik, mert nem akarnak vele vesződni. A könyv olvasása közben többször felmerült bennem, hogy csak teszi magát, de nem jöttem rá, hogy igen vagy nem. Egyszer az is felmerült bennem, hogy micsoda képmutató és nagyon jól játsza az előre eltervezett szerepét. A magyarokról nem ír Hasek túl jókat, de ezt leszámítva elég jó képet ad az első világháború koráról a katonaság szempontjából.