ADATLAP
Szökni szeretnék
Jó adag életszerűség fűszerezve humorral és csipetnyi erotikával: e recept szerint készült Jurij Poljakov, az egyik legnépszerűbb mai orosz író Szökni szeretnék című regénye.
Hőse, Oleg Trudovics Basmakov a negyvenes évei közepén járva elhatározza, hogy megszökik hazulról. Miközben titokban a holmiját csomagolja, a kezébe akadó tárgyak felidézik egész életét: munkahelyi sikereit és kudarcait, magánélete kacskaringóit, szerelmeit, barátságait, és nem utolsósorban három évtized orosz valóságának társadalmi, politikai változásait - alulnézetből. Ez a peresztrojka, a Szovjetunió széthullásának és az orosz vadkapitalizmus kialakulásának korszaka.
Poljakov regénye a párkapcsolatok és a társadalom színes, érzékletes tablója, mely méltán nyerte el a kritikusok és a nagyközönség tetszését. ...
Müller Judit véleménye:
A főhős elhatározza, hogy elhagyja a feleségét. Miközben a holmijait csomagolja, a kezébe akadó tárgyakról eszébe jut az egész élete. A könyv így családregény is, korrajz is, társadalomkritika is, hiszen a peresztrojka idejétől a Szovjetunió felbomlásán át napjainkig ízelítőt kapunk az orosz társadalomról- főleg alulnézetből. Mindezt humorral, nagyon jó stílusbna megírva.