ADATLAP
Születésnap
Mennyi mindent vár Illés Bori attól a májusi vasárnaptól, amelyen betölti tizennegyedik évét! Úgy érzi, ez a nap határkő lesz életében, ettől a naptól fogva nagylánynak tekintheti magát, s nagylánynak tekintik a felnőttek is. De a várva várt tizennegyedik születésnap csak csalódást, keserűséget tartogat Bori számára. Az igaz születésnap, amely véget vet a gyermekkornak, nem esik egybe a naptár szerinti születésnappal. Váratlanul érkezik a kislány életébe az első komoly próbatétel, amely eldönti: nagy lány-e már Illés Bori, kiérdemli-e a felnőttek bizalmát?
Szabó Magda kitűnő regénye az igazi születésnap történetét meséli el a fiatal olvasóknak....
Gyuricza Györgyné véleménye:
Imádom ezt a könyvet! Szabó Magdától ez a második kedvenc könyvem, az első persze az örök kedvencem az Abigél. Ezek azok a könyvek számomra, hogy nem elég egyszer elolvasni. Egy kislány, Illés Bori történetét ismerheti meg az olvasó. Nagyon jó jellemfejlődési történet. Bori alig várja a tizennegyedik születésnapját, hogy ő is nagylány legyen. Tényleg nagylány válik belőle a történet végére, de nem úgy ahogy Bori gondolta a történetünk elején.
Gy.né T. Anikó véleménye:
Illés Bori a regény elején egy önző, lusta kislány. A házbeli néhány évvel idősebb Szilvia a barátnője. Rettentően várja a 14. szülinapját, azt hiszi innentől automatikusan felnőttként kezelik a szülei. Sorban jönnek a csalódások: nem kapja meg az áhított nagylányos ruhát, Szilvia átveri. Édesanyja balesete változtatja meg jó irányban, mikor át kell vennie anyja teendőit. A lépcsőháztakarításban az őrs tagjai segítenek. Ekkor jön rá kik az igazi barátok, innentől kezd felnőttként viselkedni. A könyv végére, karácsonykor még a megálmodott Rudolf is megérkezik... Nagyon tanulságos regény, szeretetről barátságról, összefogásról.
Horváth Anita véleménye:
Azért választottam ezt a könyvet, mert megtetszett a tartalma és úgy emlékeztem, hogy még nem olvastam.
Nagyon régen olvashattam, mert arra nem emlékeztem, hogy mi fog történni, csak felismertem, hogy ez a történet nekem már nem új.
Pöttyös könyvben még nem csalódtam, ez most bekerült a kedvencek közé. Olyan jó volt olvasni a régi időkről, de fura is, hogy ilyen létezett, zárták a kaput és csak a házfelügyelőnek volt hozzá kulcsa, ő vette át a postát is, ő vitte le mindenkitől a szemetet. Azon töröm a fejem, hogy nekem még volt-e őrsöm, vagy hogy volt-e egyáltalán amikor bárkiért így összefogtunk volna. Sok minden hiányzik ebből a régi világból, olyan jó volt egy kicsit a részese lenni olvasás közben.
Volt hogy szégyenkezve olvastam, mert ráismertem magamra a változás előtti Boriban, csak sajnos én jóval később jutottam el oda, mint Ő, hogy rájöjjek mekkora öröm, ha másért teszel valamit, nem pedig magadért.
Ez a könyv is felkerült az időnként újraolvasandó listámra.
Ilyés Teréz véleménye:
Ebből a könyvből sokat lehet tanulni. Bori óriási változáson megy át. Önző, lusta és nagyravágyó volt a regény elején aztán édesanyját baleset érte, és ekkor Bori nyakába szakadt anyja minden munkája. A háznál lévő dolgokat, mint például a mosogatás, takarítás, neki kellett elintézni. Ez bizony nem megy könnyen egy olyan gyereknek, aki nem segített semmit otthon...
Nyúl Ildikó véleménye:
Kislánykorom egyik legkedvesebb pöttyös könyve volt,rengetegszer elolvastam.Most újra olvasva sem okozott csalódást.Sok minden megváltozott azóta,a mai lányok már mosolyognának rajta,de az igazi értékek nem változtak:a család,a barátság,a közösség összetartó ereje,a segítőkészség,a bizalom...
Ratkai Mária véleménye:
Még nem voltam 14, amikor először olvastam ezt a könyvet, mégis ekkor állt hozzám a legközelebb. Azóta is szívesen előveszem néha, többször is elolvastam már, kedves olvasmány volt számomra akkor is, és most is. Talán nem Szabó Magda legjobb regénye, de minden korosztály számára szórakoztató és tanulságos lehet.
Podhorszky-Nagy Orsolya véleménye:
Nagyon szeretem Szabó Magdát és ez a könyv is nagyon tetszett. Azokban a napokban amikor olvastam úgy éreztem magam, mint aki el van varázsolva, folyamatosan az járt a fejemben mi történhet az Eperjes Benjamin utcában, mi történhet Borival, Szilviával, Stefivel, Miklóssal és Jutkával.
Ignácz Eszter véleménye:
Ez a könyv egy örök kedvenc. A történet nagyon izgalmas, bár az események néha kiszámíthatóak, de a szereplők reakciói mindig megleptek. Szerettem, hogy sok szereplő nézőpontját láthatjuk, hallhatjuk a gondolataikat, átélhetjük a helyzetüket, nem csak a főszereplőjét. Szerintem minden korosztálynak sokat adhat a könyv.
Tóth-Kovács Nikolett véleménye:
A főszereplő Illés Bori a könyv első felében nagyon bosszantó figura volt. Szerencsére a kötet éppen az ő jellemfejlődéséről szól. A történet szerethető, Budapest utcái személyes emlékeket ébresztenek. A cselekmény gördülékeny, képszerű és logikai töréstől mentes.

Jó könyv.
Kamocsa Eszter véleménye:
Édesanyám kedvenc könyve a Születésnap című regény Szabó Magdától. Már rengetegszer olvasta, de mindig talál benne valami újat. Saját gyerekkorára emlékezteti ez a könyv. Anya javaslatára olvastam el én is ezt a könyvet. Nagyon fontos mondanivalója van ennek a regénynek: a felnőtté válás rögös útjáról és az igaz barátságról szól (Szilvia vs. Mikes Jutka). Mélyen szántó gondolatok vannak benne. Alig tudtam letenni a könyvet.
Bónis Tímea véleménye:
Bár nem pöttyös könyvként, de gyerekkoromtól láthattam ezt a regényt anya könyvespolcán. Éppen ezért nem tudtam eleinte, elolvashatom-e. Később emiatt a történet miatt kezdtem Szabó Magdát olvasni. Hamar kiderült, hogy nemcsak ifjúsági regényeket írt. De így is az egyik kedvenc íróm.
A Születésnap Illés Borbála "újraszületésének" története, amikor egy szerencsétlenség kapcsán a 14 éves kislánynak hirtelen kell felnőnie.Szinte "megható" arról a közösségi szellemről (őrs), segítségnyújtásról (idősek támogatása), munkára nevelésről, összefogásról olvasni, ami a "felszabadulás" utáni évtizedek pedagógiai programjának középpontjában állhatott. /Vajon ma sikerülne összetoborozni 10 gyereket, hogy önként és dalolva kipucoljanak egy lépcsőházat szilveszter előtti éjszakán?/
Erősen nevelő célzatú írás, mégis szívszorító élmény, amikor rájön a főhős, kiben bízhat meg igazán, milyen felelősséggel jár a felnőttlét.
I Eszter véleménye:
Először belealudtam, de mikor újra kézbe vettem szinte le sem tudtam tenni. Nagyon tetszett Bori és a többi szereplő személyiségfejlődése, és az, hogy sok szemszögből figyelhettük az eseményeket, szinte mindenki fejébe belelátva.
Wolf Amy véleménye:
Amikor a szülő mindenáron meg szeretné adni gyermekének azt, ami neki nem adatott meg, belefuthat abba a hibába, hogy a fiatalt elkényezteti. Bori teljes kényelemben élte mindennapjait, anyja kiszolgálta őt, semmire sem volt gondja, kedve felhőtlen volt mindaddig amíg csalódás nem érte a születésnapján. Miért ezt? Miért nem lehet azt? Miért nem értenek meg? Ha nem tőlük, hát megszerzem magam. Egy kis nyári munka, egy baleset, hirtelen ráháruló felelősség, barátok és szerettek mind mind megtanították valamire. Megtanították odafigyelni a másikra, hogy meglássa nem körülötte forog a világ.
Silye Tibor véleménye:
Mindenképpen hasznos olvasmány, bár van benne egy – két unalmasabb részlet. A könyv eleje annyira nem ragadta meg a figyelmemet, mert túlságosan is lányregény volt. :) Azonban utána egész érdekes lett. Tetszett az, hogy különféle családok történeteit ismerhettük meg, és hiszem, hogy ez ebben a korszakban jellemző is volt. Visszaköszönt a kor szelleme, és az is, ahogyan a nők és férfiak gondolkodtak. Számos esetben jelenik meg az, hogy a nő feladata a főzés, takarítás, mosás, gyerekek nevelése és így tovább. Mindezek mellett pedig a férfi feladata eltartani a családot. Itt is furcsán néztek azokra a nőkre, akiket elhagyott a férjük. Mindenképpen hiteles regény, és még komoly mondandója is van, mivel a felnőtté válásról szól. Egy tizenéves kislány megpróbáltatása, és az, hogy hogyan is válik igazán felnőtté.

http://discussion.blog.hu/2015/06/28/felnottseg_nemcsak_moka_es_kacagas
Varga Bernadett véleménye:
Élőszőr kb 14 éves koromban olvastam azt a könyvet. Édesanyám adta a kezembe. Azóta néha előkerül és pedig nem tudok neki ellenállni és újra elolvasom. Bori 14 éves kislány aki szerelmes a szerelembe. Kitalálja Rudolfot, hogy az osztálytársai előtt ne tűnjön kislánynak. Bori egy baleset következtében magára marad az édesanyja munkájával. Helyt kell állnia, a barátokat meg kell tartania. .igy lesz nagylány egy téli szünet alatt. És hol van Rudolf?
Szabó Emese véleménye:
Nagyon tetszett. :) Kicsit eszembe juttatja, én milyen voltam ennyi idősen. Aranyos történet arról, hogy egy kislány hogy lesz nagylány. Apró melléktörténetekkel. Szabó Magda stílusban a főszereplő nővel/lánnyal történik valami, ami következtében személyiségfejlődésen megy keresztül. Nincs róla túl sok mondandó, egyszerűen jó.