ADATLAP
Szendrey Júlia
Kertész Erzsébet regényéből egy eddig ismeretlen Júlia lép az olvasó elé. A "feleségek feleségét zene- és irodalomrajongó intézeti kislányként ismerjük meg, akit apja a megye első gavallérjához szeretne feleségül adni. Júlia azonban a szatmári megyebálon megismerkedik Petőfi Sándorral, s úgy érzi, hogy egész életében erre a találkozásra várt. A szerelem mindkettőjük szívében fellángol, s a költő alig egy hónappal a megismerkedés után feleségül kéri az elkényeztetett erdődi várkisasszonyt. Szendrey Ignác jószágigazgató úr kikosarazza a költőt, de Júlia kitart szerelme mellett, s családjával dacolva, a kitagadást is vállalva, egy évvel a szatmári megyebál után Petőfi felesége lesz. A romantikus történeten túl kezdődnek a mindennapok. Kertész Erzsébet regényének különös érdeme, hogy nyomon követi a gyermek-asszony drámai sorsát a forradalom viharában, a szabadságharc embert próbáló hónapjaiban és a bukás után is. ...
Zaják Julianna véleménye:
Gyerekkoromban nagyon szerettem Kertész Erzsébet könyveit. Ebben az időben találkoztam először Szendrey Júlia című regényével is. Ez a könyv is, mint az írónő többi könyve olvasmányos, és gyönyörű emléket állít a „feleségek feleségének” Szendrey Júliának. A regény elején, Csapóék bálján ismerkedhetünk meg a 16 éves Júliával és 1849-ben, Petőfi halálával búcsúzunk el tőle. Szerettem ezt a történetet, sok érdekes dolgot tudtam meg a szerelmükről. Szívesen olvastam volna még a második házasságában történtekről is.
Dóka Henrietta véleménye:
Petőfi egyik kedvenc költőm, így mikor megláttam a könyvet a könyvtár polcán, azonnal kedvet kaptam hozzá. Nem csalódtam benne, igazi élmény volt, hogy a korábban irodalom órán Jókai Mórként megtanult nagy költő, a regényben csak egyszerűen Marci. :)
Karakas Andrea véleménye:
Jó volt megismerni az igazi Szendrey Júliát, aki egy akaratos kislányból lett egyszerre kora legnagyobb költőjének felesége, forradalmár, majd a vesztes szabadságharc után megvetett nő. Olvasmányos és szép megemlékezés a "feleségek feleségéről", amit érdemes lenne megemlíteni az irodalomórákon is.