ADATLAP
Szent Péter esernyője
„Boldog, és azt hiszem, hogy az utolsó boldog író. Nemcsak azért, mert játék neki az írás, de azért is, mert az életet is játéknak tekinti. Reá mosolygott utoljára az adoma tündére. Egy letűnt, kedves kor krónikása, amelynek kedélyessége ma már csak mese, annak a történelmi félmúltnak az írója, amely lassanként kikopott az életből, de az emléke még mindig vissza-visszatér.”

Kosztolányi Dezső Mikszáth Kálmánról
...
Béresné Tóth Katalin véleménye:
"Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője című kisregénye egy részletesen kidolgozott anekdota köré épül: miszerint a gazdag és különcködő úr a törvényes örökösök kijátszásával a vagyonát szeretett nevelt fiára akarja hagyni. "
Mikszáth egyik leghíresebb műve. Gyerekkoromba nagyon szerettem olvasni. Sokat is olvastam, de ahogy meghallottam a kötelező szót, rögtön elment tőle a kedvem. Pedig jó, szeretni való, érdekesek a jellemábrázolások, könnyed olvasmány. A történet teljesen kiszámítható, mégsem éreztem sablonosnak. A szereplők a nagy kincset kutatják, ami végül elveszett, de mégis boldog a befejezés. Sőt, úgy éreztem, hogy így boldogabb, mintha meg lett volna az örökség.
Tetszik a világ, amibe elrepít. Szeretem Mikszáth nyelvezetét.
Rácz Alexandra véleménye:
Imádom Mikszáth stílusát. Kellemes, vicces. Szerethető karakterei, különleges helyszíneken, furcsa eseményeket élnek meg. Kedves romantikus történet, minden benne van, ami egy régi jó regényhez kell: humor, szerelem, intrika, történelem, misztérium, pletyka... Szerettem, sokadszorra is.
Zsigmond Erika véleménye:
Talan nem veletlen, hogy anyukam is szereti ezt a tortenetet.
Nagyon tetszik ahogy az egesz tortenet kibontakozik az esernyo hol eloterben amikor az oreg Gregorics az esernyo nyelebe rejti az ertekpapirt. A nyereszkedo orokosok elol. Hiszen vagyonat a fiatal ugyvednek szanja.
A fiatal Wibra Gyuri es Belyi Veronika tortenete ez a konyv. Regen is tudtak szerelmes regenyt irni, nem is akarhogyan!
Horváth Anita véleménye:
Gyerekkoromban nem olvastam el, általában a kötelezőket nem voltam hajlandó.
Nővérem elbeszéléséből és a tartalom alapján másra számítottam. Azt hittem hogy többet lesz benne Veronka, látjuk felnőni is, ehelyett csak ugrottunk az időben és felnőtt míg a múlt eseményeivel ismerkedtünk meg. Azt vártam, hogy a jelen eseménye fog benne pörögni, ami végül Gyuri nyomozásával meg is lett. A vége nem az lett, mint amire számítottam, de így jobb.
A nyelvezete néha feladta a leckét. Nem csoda, hogy lányom küzdött vele (ő becsületesen olvassa a kötelezőket), voltak mondatok amiben annyi számomra ismeretlen szó volt, hogy nem értettem egyáltalán. A történet megértésében nem zavart, csak kizökkentett.
Szeretem a magyar klasszikusokat, ez a könyv is tetszett. Mivel másra számítottam nehezebben rázódtam bele, de megérte.
Bolla Sára véleménye:
Hetedikes koromban volt kötelező, akkor elkezdtem, és valamilyen szinten tetszett is, de mégsem olvastam végig. Most valamiért rájöttem, hogy el kell olvasnom, és kicsit se bántam meg, hogy újra a kezembe vettem. Nem is értem, hogy miért hetedikeseknek adják fel kötelezőnek, szerintem akkor semmit nem lehet érteni belőle. Jó, a történet már akkor is átjött, de a humora akkor egy kicsit sem. Pedig állíthatom, hogy az egyik legszórakoztatóbb könyv, amit valaha olvastam - legalábbis eddig :) Volt hogy a buszon ülve kezdtem el hangosan nevetni rajta, biztos furcsán néztek rám páran :D
Kocsis Geanina véleménye:
Hát ezt a könyvet igazából csak az iskola miatt olvastam el és hát az elején elég nehezen ment és nehezen tudtam magam rávenni az olvasására úgy a 3-4. rész környékén már gördülékenyen ment és ott már arra kellett rávennem magam, hogy abbahagyjam. Magamtól valószínűleg nem olvastam volna el, de nem bánom, hogy elkellett.
véleménye:
A történet aranyos, és szórakoztató. Filmen is láttam többször is, de könyvben nem lesz a kedvencem. Nekem jobban bejön a mai modern stílusban és nyelvezetben írott könyv. Kicsit sok a szereplő, és néha nehéz követni, hogy ki kicsoda (a film megnézése azért ebben sokat segített).
Kucska Erika véleménye:
Nekem ez a könyv nem volt a kötelező olvasmányok listáján, mégis úgy érzem el kell olvasni. Most, hogy a lányomnak az lett, örömmel fogtam a kezembe. Több ismerősömnek is tetszett ez a regény és én eddig nem ismertem. Most hogy elolvastam igazat kell nekik adjak: nagyon jó. Mikszáth igazi szép, "tót emberekre" jellemző nyelvezete, könnyed humora, minden egyben van a regényben, és mily szépen leírja, hogy csak hinni kell a csodákban és tényleg megvalósulnak.
Csiki Ibolya véleménye:
Nem először olvastam, de jo érzés volt újraolvasni. Emlékszem amikor először olvastam is anyukám ajánlotta, nem hagyhattam kő a listából most sem. Szerettem a nyelvezetét, humorát es a népet akiről szólt a történet. ...a legendát amire épült. Gyuri es a kis Veronika szeretnivaló hősök, akik a "csodának" köszönhetően megismerkedhettek, ajánlom mindenkinek aki szereti a kedves, romantikus történeteket.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Kötelező olvasmànykènt talàlkoztam először ezzel a regènnyel, màr akkor is tetszett. Azòta most olvastam el harmadszor, megint magàval ragadott Mikszàth humoros, jellemes ìràsa. Az olvasòt magàval ragadja a törtènet. Tudtam a vègèt, de mègis csak olvastam, olvastam, vàrva hogy mi lesz az esernyő ès a leàny sorsa. A szerelem fontosabb a pènznèl, a vagyonnàl!
Bäumler Zsófia véleménye:
Mikszáth Kálmán az egyik kedvenc íróm. Humora kiváló, stílusa könnyed, történetei jók. A Szent Péter esernyője az egyik legaranyosabb könyv, amit valaha olvastam. Nálunk már általánosban kötelező volt, de akkor sem bántam.
Zsuzsanna Volford véleménye:
Kedves történet, melynek sok szereplőjét részletesen megismerhetjük a leírásokból. A szereplők egyike sem gondolná, hogy milyen kicsi a világ, valamint hogy egy legenda és az álmok követése hogyan kapcsol össze emberi sorsokat.
Puskás Petra véleménye:
Ez a regény nekünk idén volt kötelező olvasmány, úgyhogy ha akartam volna se tudtam volna elsumákolni az elolvasását. A történetét már nagyjából ismertem, mégis értek benne váratlan fordulatok.Nagyon tetszett, hogy tulajdonképpen a titokzatos piros esernyő irányította cselekményt. A regény során sok karakteres szereplővel találkoztam, melyek jelleme a történetben volt, hogy megváltozott. Tetszett az is, hogy az író által megismerhettem a kicsi tót településeket.
A regény alapján film is készült, de én inkább ezt ajánlanám egyrészt. mert így mindenki a saját elképzelése szerint rajzolja meg a szereplőket és a helyszíneket, másrészt a film nem adja vissza azt a szép nyelvezetet, ami könyvben viszont benne van.
Szalai Adél véleménye:
Egy aranyos, izgalmas két szálon futó történet, aminek a végén a összefonódnak az események. Az olvasó nem bírja letenni a könyvet, mert kíváncsi a végkifejletre, az esernyő és a kislány sorsára. Tetszett a történet, bár a nyelvezete néhol nehéznek tűnik, nem is bánom, hogy nem iskolás koromban olvastam el.
Sárkány Eszter véleménye:
Mondhatnánk, klasszikus művek ám ez a jelző díszes vitrinbe való könyveket, nem eleven, ma is izzó olvasmányélményeket sejtetne. Márpedig válogatásunk ilyen élményeket kínál: tizennégy szerző huszonhat regényben a múltunkról úgy mesél, mint előéletünk konfliktusairól, országos vagy magánemberi tragédiáiról és gyönyörűségeiről, keserves és mulatságos pillanatairól. Képzeletük, művészetük az egekbe emel, megfigyeléseik a földön tartanak. Köteteik zsebbe, táskába, hátizsákba való útitársak, amíg csak magyarul gondolkodunk, szenvedünk és szeretünk.
Kissné Bugyi Vivien véleménye:
Mondhatnám, hogy "de kár, hogy nem olvastam el már régebben!", de azt gondolom, hogy általános iskolában nem tudtam volna úgy értékelni a történetet, mint most. Most pedig nagyon is tudom értékelni; annyira élveztem az olvasást, ahogy mostanában kevés könyvnél sikerült. Kedves, humoros, nagyszerűen megszerkesztett mű, kedvelhető karakterekkel, szép mondanivalóval, izgalommal, csavarokkal...letehetetlen volt. Csak azt sajnálom, hogy népszerűtlenné teszi a tény, hogy olyan életkorban kötelező olvasni, amikor egyáltalán nem felel meg a korosztálynak sem a nyelvezet, sem a cselekmény.
Forgon Veronika véleménye:
Mikszáth az egyik nagy kedvencem. Nem csak az írói tehetségét imádom, hanem felvidékiként egy élmény a környező városok és falvak embereinek megismerni az életét. Ez a mű is nagyon tetszett, ahogy az előzőek, amiket olvastam. Már ismertem a történetet, de nem tudtam hogyan fog kibontakozni és mi lesz a vége. A főszereplők sajnos nem találták meg, amit kerestek, de helyette ráleltek valami sokkal értékesebbre.
Fejes Linda véleménye:
Nagyon szeretem ezt a könyvet, vicces és könnyed, mégis izgalmas történet, nagyon tetszik Mikszáth Kálmán stílusa, valószínű, hogy mást is fogok olvasni tőle mostanában. Nagyon szimpatikus az a kor amelyben a történet játszódik, és az életmód, életfelfogás, kedvesek és viccesek a szereplők is.
Gyuricza Györgyné véleménye:
Nem igazán voltam oda általánosban ezért a könyvért, nem is értem soha a könyv végére. Nem igazán kötött le a történet akkor, igaz hogy mindig jó jegyet kaptam belőle. Figyeltem mindig órán, abból éltem feleléskor. Most egy kicsit más látószögbe kerülve ez a könyv annyira is nem rossz, mint akkori énem gondolta. Még a filmet is megnéztem, mert ráakadtam a neten böngészve. Aranyos, könnyed kis történet.
Király Anna véleménye:
Nekem nagyon tetszett ez a könyv. Korábban nem olvastam még, mert a kötelezők sosem voltak a szívem csücskei, de most úgy döntöttem, hogy belevágok és megérte. Szép, könnyed fogalmazás, szerethető karakterek, illetve komikus helyzetek jellemezték, melyek adtak egy kellemes lendületet a történetnek.

Jól esett ez a lazább és viccesebb történet. A mai történetekben sok a durva esemény, fordulat, a visszataszító és utálatos szereplőkről nem is beszélve. Úgyhogy üdítő volt végre ilyet is olvasni. Persze itt is megvoltak a klasszikusok: hazugság, csalás, kapzsiság, szerelem és a többi, de mégis az egészet olyan humorosan tálalta az író, így élvezhetővé vált a regény.

Lehet még mást is olvasok Mikszáthtól, mert ez nagyon tetszett.
Dani Ilona véleménye:
Erről a könyvről a gyerekkorom jut eszembe és utána rögtön az, hogy nem ismertük ezt a bőséget, ezt a kínálatot, amibe a mai gyerekek,fiatal felnőttek belecsöppenek, ha megismerik az olvasás szépségét.Minden van ebben a köynvben, ami szükséges egy jó kis könnyed szórakozáshoz. Az biztos, hogy Mikszáth nagyszerű figurákkal népesíti be a "meséjét".A könyvet is nagyon szeretem, de a fílm szerintem igazán visszaadja a történetet
a nagyszerű szinészekkel.

Szijártó Eszter véleménye:
Imádtam. Van benne egy kis szerelem, egy kis humor. Nem túl hosszú könyv, cselekményes is. 13-14 évesen, még általános iskolában, amikor feladták kötelezőnek együltömben elolvastam, valamiért nagyon tetszett. Azóta oda-vissza vagyok Mikszáthért.
Albert Anna véleménye:
Jaj de imádtam! Gregoricsék ármánya, Madame Kriszbay csetlése, boltlása, Mravucsán polgármester esze járása, mind mind nagyon jó karakterek, na és a Happy End!!! Hogy mennyire tudták ezek a régiek még a mondákat, babonákat is egyszerű józan paraszti ésszel saját szájuk izére fordítani, és abból a jót kihozni az hihetetten.
Nagyon tetszett.
Bérci Zsanett Diána véleménye:
Nekem sohasem volt kötelező olvasmányom, de ajánlottként valahogy sohasem került rá sor.Nem erre számítottam, így kellemes csalódás ért. Véleményem szerint olvasmányos, szellemes regény, mely néha meseszerű , és mégsem az. Izgalmas, humoros cselekmények, fordulatok..
Márki Dorottya véleménye:
Akárki akármit mondd,nekem tetszett.Alapvetően nem szeretem a kötelező olvasmányokat,nem is olvastam túl sokat,de ezt elolvastam és nem bántam meg.Fiúknak lehet,hogy szenvedés olvasni ezt,de lányoknak mindenképpen ajánlom.Meg fiúknak is!!!
Homlok Renáta véleménye:
Nekünk Mikszáth Kálmántól a Gavallérok volt kötelező. De nehezen találtam volna olyat, amit el kellett volna olvasnom. Már középiskolában is szerettem olvasni, még az ajánlottakat is elolvastam. Szóval végül ezt – Szent Péter esernyőjét- választottam ebbe a kategóriába. Nem bántam meg.
Nagyon humoros. A szereplők szerethetőek, és a történet is. Egy icipici történetecske lett a kedvencem. Mikor a Bábaszékien tanácskoznak a határban talált hulláról. Felmerül az ötlet, hogy átcsempészik a travniki határba, kezdjenek ott vele valamit. :).
A másik amire nagyon sokáig emlékezni fogok: „Csúnya asszonytól ne kérjen az ember csókot és szegénytől kölcsönt, mert az mindjárt eldicsekszik vele”. Hát ebben lehet valami. :)
A történet egyszerű, lehet sejteni már az elején, hogy két főhősünk, Veronka, akinél „Szent-Péter az esernyőjét” hagyta, és Wibra Gyuri a gazdag örökös, egyenlőre örökség nélkül, majd később kiderül, hogy később is anélkül egymásra talál.
Vicces, ugyanakkor elgondolkodtató, hogy az emberek menyire hiszékenyek. Mennyire tudnak hinni valamiben, jelen esetben az ernyő csodatévő hatalmában, és e hatalmat megcáfolni senki se tudná (igazából senki se akarja, valahogy vágynak rá az emberek), mert olyan csodák történnek, amik egyértelműen bizonyítják, hogy az ernyő hatalommal bír.
A végén sajnáltam, hogy az örökség nem kerül elő. Úgy éreztem, hogy főhőseink megérdemelnék.
Amúgy a régi időkbe szerelembe esni, hát… . Egyik nap találkoztok a következő nap meg már eldöntöd, hogy elveszed feleségül, és ez mindenkinek tök természetes. Azt hiszem szereplőink meglepődnének a mai világban. :)
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Na igen, Mikszáth az, akiben sosem csalódik az ember. Még sosem olvastam ezt a könyvét, de nagyon tetszett. Eleven, sziporkázó, vicces, izgalmas, szerelmes, szóval mindenféle érzelem előfordul benne. Ugyanakkor élethűen érzékelteti a palóc világot is. Ez egy igazi hetedikesnek való kötelező olvasmány. Biztos nem fogja unni.
Mesterházi Zsuzsa véleménye:
Mint kötelező olvasmány,nem nagyon kedveltem.Most,hogy újra olvastam,már egészen más szemmel tudok erre a könyvre nézni.Tetszik a régies stílusa,szövege.Medismerhetjük a régi emberek sorsát,életét,sőt még a babonáit is.A történetet magát ezer szállal szövi át a népi babona,a hiedelmek.Bátran ajánlom olvasásra mindenkinek.
Egérke Adri véleménye:
Általánosban kötelező.... muszáj volt elolvasnom, de nem volt olyan rossz mint amilyenre számítottam.láttam filmben is. Aranyos történet a véletlenekről, a sorsról és a szerelemről.Kedves és nem annyira kedves karakterek igen igényes jellemrajza párosul a piros esernyő mítoszt teremtő erejével.
Major Szabina véleménye:
Még általános iskolában olvastam először. Akkor nagyon tetszett. Most kicsit nehezebben haladtam vele. Nem csalódtam benne. Tetszett a regény. Az esernyő történetét göngyölíti fel. Végig vezeti a könyvön, hogy honnan indult az esernyő és hogy hogyan került a plébánoshoz.