ADATLAP
Szerelem és barátság
Jane Austen korai műveinek e kötete vidám és nélkülözhetetlen olvasmány, amely nem hiányozhat azok könyvespolcáról, akik szeretik a halhatatlan írónőt és írásait. Ezek az írások többnyire zabolátlanok, gyakran túláradóan vidámak, s tréfát űznek az általánosan elfogadott irodalmi és társadalmi szabályokból. A gyűjtemény egyesíti magában a túláradó ifjonti életerőt, valamint a szerző kései műveinek éleselméjűségét és lesújtó társadalomkritikáját, ezáltal nem csupán az érett írói látásmód csodálatos bizonyítéka, hanem az emberi ostobaság egyik legszellemesebb karikatúrája is az angol nyelvű irodalomban. A címadó Szerelem és barátság az érzelmes regény vidám paródiája, melyet az egyre-másra előforduló tréfás, túlzó kijelentések tesznek szórakoztatóvá, A Lesley kastély című rendkívül mulattató, rövid írásban két-három regényre is elegendő bonyodalom akad, az Anglia történetében az írónő csúfot űz az iskolai történelemkönyvekből, míg A három nővér, a széptevés és haszonlesés e csúfondáros története akár a Büszkeség és balítélet mulatságos előfutára is lehet....
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Három levelezésekből felépülő kisregényt kapunk, amelyek maró gúnnyal lefestett karakterek életébe enged betekintést. A legjobb a három nővér története, a férjfogás gondjainak és bajainak szarkasztikus története. Nem szerelmi házasságról van szó, inkább mások véleményére adó főhősnő döntésképtelenségéről. Könnyű olvasmány, hamar a végére lehet érni és emellett egy nem klasszikus Jane Austen világ tárul elénk, ahol a főhősnők jelleme nem maga a tökély és a motivációik nem őszinték.
Kratochwill Fruzsina véleménye:
Nagyon szeretem Jane Austen regényeit, de ez most egyáltalán nem tetszett, sajnos. Vártam már, hogy vége legyen. Több történet található a regénygyűjteményben, melyek olyanok voltak számomra, mintha a szerző regényötleteit sorakoztatta volna fel. Azonban voltak szórakoztató részek, illetve ötletes, hogy levelezéssel ír le egy-egy szerelmi történetet.
Vajda Ágnes véleménye:
Nagyon szeretem Jane Austen humorát, és ebben a kötetben szinte minden mondattal gúnyt űz a szereplőiből, úgy hogy saját szájukba adja jellemük kifigurázását. Szerintem kifejezetten viccesek voltak a levelek, az angol királyokról szóló részt nem értékeltem annyira, de ezt betudom a történelmi tudásom hiányosságainak.
Réka Babarczi véleménye:
Imádtam! Az első néhány fejezetnél volt, hogy hangosan felnevettem a buszon. Jane Austen meghaladta a korát, ma is aktuális, ma is olvasható, érthető, lehengerlőek a művei. Szerettem a cinizmusát, ahogy kifigurázta az embereket, ahogy a jellemrajzok átütöttek a könyvön. Ezért el is olvasom a Jane Austen könyvklubot... :)
Montag Brigitta véleménye:
Szerettem Jane Austen könyveit, de ez sajnos nem nyerte el a tetszésemet. Mire kezdtem felfogni a történetet, már vége volt a fejezetnek. Kicsit kusza volt. Tetszett, hogy levelezés útján ismertük meg a történetet.
Szabó Anita véleménye:
Néhol vicces, néhol kicsit kusza rövid történetek gyűjteménye. Engem meglepett, hogy előfordulnak olyan megdöbbentő szókimondások, amelyeket nem azonosítottam eddig azzal a korral, amelyben Austen írt. Szórakoztatónak találtam.
Bali Mária véleménye:
Mit is mondhatnék valamiről, ami nagyon nem tetszett? Akár kellemes, könnyed olvasmány is lehetett volna, de annyira nem tudtam azonosulni ezzel a humorral, hogy kín volt olvasni a rövid szösszeneteket.
Azonban A három nővér és a Szerelem és barátság már sokkal jobban érdekelt, és egyenesen mulattatott. Azt hiszem a jövőben maradok Jane Austen 6 fő művénél és újraolvasgatom őket, ahelyett, hogy kísérletezgessek a kevésbé ismert könyveivel.
Szalai Emese véleménye:
Vicces, gúnyos hangnemű! Aki szereti Jane Austen stílusát, az most sem fog csalódni! Tetszett a levelezős forma is. Hihetetlen, hogy saját szereplőinek mását is ugyanúgy kigúnyolja, megveti! Tetszett! :-)
Bétéri Barbara véleménye:
Érdekes volt a történetek levelezés formájában való megismerése. Első nekifutásra én nem tudtam, hogy paródiával van dolgom, így eléggé meglepődtem az első történet olvasása során. Jane Austen rajongóknak ajánlom ezt a kötetet, bizonyára érdekesnek tartják majd az írónő kezdeti műveit, de nekem nem nyerte le a tetszésemet.
Mérész Kitti véleménye:
Sajnos nekem nem tetszett ez a könyv,a történetek,a nyelvezet és így a stílusa sem. Ez sajnos nem az én világom ,de legalább kipipálhatom ezt a kategóriát is.

Az egyetlen ,ami jó volt benne az a történet levelezős formája.Szívesen olvasom az olyan könyveket,amiben mind a két fél "szemszögéből" olvashatjuk a történeteket.