ADATLAP
Szerelemről és egyéb finomságokról
Vicky Toszkánába utazik, hogy elsajátítsa az olasz nyelvet és megmerítkezzen az olasz kultúrában. Ám nem sokat időzik a nyelviskolában, inkább szerelmével, Gianfrancóval tölti az idejét, aki mellett megtanulja az olasz élet derűs és árnyas oldalait. Szórakoztató, nyári olvasmány....
Antal Margit véleménye:
Nagyon szeretem Toscanát, különösen Firenze múltja, kulturális értékei nyűgöznek le. Szeretnék is egyszer eljutni oda, bár most ettől-anyagilag, leginkább- igen távol állok. Mindenesetre el szoktam olvasni minden útleírást vagy regényt amit róla írtak. Ezt vártam ettől a kötettől is, ezért is tettem abba a kategóriába. Viszont eléggé csalódnom kellett. Ami használható volt belőle az a receptek és a különleges étkek leírása, egy-egy vacsora menülistájának felvonultatása, ínycsiklanó ízkaland a köbön. De sajnos ennél nem több. A kulturális élmény elmaradt a szereplők szinte kimerülnek a boltról boltra rohangálásban, piacozásban, lelkizésben. Igazi történet nincs is. Vicky 20 év alatt négyszer tölt több hónapot vagy évet Olaszországban ( Firenze főleg, Perugia, Spedaluzzo) és két férfi( Gianfranco, Iganazio) iránti előbb szerelme, majd megmagyarázhatatlan " csakazértis" ragaszkodása oda-vissza sodródása tölti ki a sorokat, néhány erősebb barátsággal színezve azt. ( Raimondo-Annamaria páros, Paolo-Silvana páros). Inkább csalódás a könyv mint élmény, csak megrögzött Firenze rajongóknak ajánlom!
Kaszás Szilvia véleménye:
Nagy lendülettel álltam neki a könyvnek, hiszen egy olyan helyen játszódik, ahol már ugyan jártam, de bármikor visszamennék. Imádom Toscanát! Csak ámultam azon a rengetek fogáson, ételkülönlegességeken, amit az írónő felsorolt egy-egy étkezés során. Sőt, nagyon jó, hogy receptek is vannak a könyvben, tervezem is, hogy párat kipróbálok! Ugyanakkor a történet rettenetesen gyenge és silány volt. Nagyot csalódtam benne.