ADATLAP
Szerencsére a tej
Szerencsére Neil Gaiman fejéből ismét kipattant egy „eszelős” történet, amelyben szerepet játszik az időutazás és az időjárás, énekelnek a dinoszauruszok és durcáskodik egy isten, valamint bizonyítékot kapunk arra, hogy apa csak egy van....
Névte Lenke véleménye:
Mostanában elég sok szó esik a környezetemben a nemi egyenjogúságról, nemi szerepekről. Én nem gondolom, hogy a nők ne érdemelnének azonos munkáért kevesebb fizetést vagy, hogy a nők gyengék lennének vagy ne tudnák szinte bárhol megállni a helyüket. De ott van az érem másik oldala is. Nem hiszem, hogy egy férfi ne lenne ugyanolyan férfias, ha az érzéseit kimutatja, vagy hogy kevésbé lenne jó szülő, csak azért, mert nem ő hozza világra a gyermekét. A jó apák a mi hőseink, keményen dolgoznak értünk, szeretnek, nevelnek bennünket, és ha szerencsések vagyunk, mire felnövünk, a legjobb barátaink lehetnek.
Kapitány Zita véleménye:
Nagyon tetszett, egyre jobban szeretem Gaiman stílusát. Az illusztrációk itt is gyönyörűek, csak úgy mint a Coraline-ban. Humoros, egyaránt ajánlanám felnőtteknek és gyerekeknek is. Utána mindenképp meg akar inni egy bögre tejet az ember :)
Kapitány Zita véleménye:
Nagyon tetszett, egyre jobban szeretem Gaiman stílusát. Az illusztrációk itt is gyönyörűek, csak úgy mint a Coraline-ban. Humoros, egyaránt ajánlanám felnőtteknek és gyerekeknek is. Utána mindenképp meg akar inni egy bögre tejet az ember :)
J Csilla véleménye:
Ha nem szállok be a kihívásba, biztos nem olvastam volna el sose egy képregényt se, és valószínűleg Gaimannal is sokkal később futok össze. Mindkettőt nagyon bánhattam volna. Gaiman regénye is nagyon bejött, imádtam a humorát, amit ez a képregény megerősített. Már hegyezem a fogam a Sandman sorozatra...:)
Pocsai Zsanett véleménye:
Alapvetően nem túlságosan kedvelem Gaimant, de ezt a rövidke történetet elolvastam. Vicces, de tényleg az. Gyerekeknek is abszolút ajánlható, pont olyan képtelenségek vannak benne, mint ahogyan a gyerekek képzeletében lehet. Az én gyermekeimnek az apukájuk olvasta fel, nagyon érdeklődve hallgatták.
Ferenczik Judit véleménye:
Már az író előszava megadja az alaphangulatot. Mivel egy Gaiman féle mesekönyvről van szó, így gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlanám. Korábban a Coraline is tetszett, de ez még jobb volt. Vicces, agyament történet dínókkal, kalózokkal, vulkánistenséggel és takonyszerű zakkant űrlényekkel. Ha ez nem lenne elegendő Skottie Young rajzai még jobbá teszik. Éljenek az apukák és az újságolvasás!
Kovács Dóra véleménye:
Gaiman hozza a formáját, ugyan kicsit gyerekesebbre véve a figurát. Ennek ellenére, ugyanolyan elvetemülten fura, és néhol beteg a történet, mint minden más könyvében. Főszerepben a tej! - és az apuka!
A bevezetőt elolvasva azt sajnáltam, hogy az a könyv, amiről beszél (ha valóban meg is jelent), Magyarországon nem jött ki, így nem tudom elolvasni (bár azt is el tudom képzelni, hogy nincs is ilyen könyv). Hogy azért kellett ezt a kötetet megírnia, hogy azért az apukák mégiscsak jó színben tűnjenek fel, hiszen nem csak teát isznak és újságot olvasnak, mint az a tévhitekben van, hanem igenis mindent megtesznek a porontyaikért. Például elmennek tejért!
Csakhogy, hiába van a bolt a sarkon, tejért menni kifejezetten veszélyes, csak hogy pár veszélyforrást említsek a könyvből:

-UFO-k a távoli galaxisból, IKEA át- és berendezős hajlamokkal
-Kalózok a távoli múltban, gyilkos szándékkal
-Egy időutazó dinoszaurusz
-Sok lökött bennszülött egy lökött vulkánnal
-Pónik… a pónik viccesek
-Wampírok… na, jó a wampírok meg hülyék :D…

Ismerjük hát be, hogy hiába van a sarkon a bolt, és alig tíz perc volna egy tejet venni (nem zsírmenteset!), az mégis órákig tart, ha csak ennyien tartanak fel, akkor is. Hiszen egy apának közben meg kell mentenie az univerzumot, amiben nagy szerepe van a TEJ-nek. Nagyobb, mint gondolnátok!
Baráth Zsuzsanha véleménye:
Mese gyerekeknek Neil Gaiman módra, ennyi ez a kis könyv, nem több. De még ebben az éppen hogy felskiccelt ujjgyakorlatban is ott a zsenialitás, a jellegzetes stílus, a végtelen fantázia, az olvasmányos történet, az eredeti karakterek, a humor, és még az Univerzum is megmenekül mindannyiunk legnagyobb örömére. Nemcsak gyerekeknek nyújt kiváló szórakozást a történet, hanem felnőtteknek is, Gaiman-nál soha nem lehet tudni, hová fajul a történet, nagyon könnyen bele lehet feledkezni az olvasásba, képtelenség letenni a könyvet, az egyetlen probléma a vele az, hogy rövid, de sebaj, az Amerikai isteneknél majd behozzuk a lemaradást!
Skottie Young rajzai rengeteget adnak hozzá az élményhez, és még az utolsó oldalra is maradt poén, ki ne maradjon a megtekintése!

Vidám, könnyeden szórakoztató Gaiman - semmiség, mindenkinek ajánlom!

10/10
Vagyóczki Nóra véleménye:
Minden szülő számára példaértékű könyv lehet. Minden gyermek számára élmény. Egyszerűen szuper a történet, és az illusztráció is zseniális. Tipikusan a nem-lehet-letenni kategóriába tartozik, gyakran újraolvasandó. Vicces, magával ragadó.
Puskás Panni véleménye:
Minden idők legtanulságosabb könyve az időutazásról. Egy apa, egy küldetés, egy jellem. Egy férfi, aki nem fél feláldozni az életét, hogy a gyermekei reggelijükhöz jussanak. Sokat nevettem, és imádtam az illusztrációkat is.
Balázs Török véleménye:
Neil Gaiman apák hírnevét megmentő meséje rövid, de annál érdekesebb alkotás.
Megtudhatjuk belőle, hogy milyen megpróbáltatásokat képes kiállni egy apa, ha a gyermekeinek tejre van szükségük a reggelijükhöz. Van a történetben minden, időutazó dínó, babonás bennszülöttek a maguk fura istenével, Wámpírok, űrlények, akik sorozatos bűncselekményeket követnek el a jó ízlés ellen.
Juhász Réka véleménye:
Neil Gaiman az egyik kedvenc íróm, és nagyon tetszett, hogy nem a tőle megszokott fantasztikum, hanem egy "valóságos" apa mesél el egy nagyon is Gaimanhoz illő mesét a gyerekeinek, arról, miért is tartott olyan sokáig hazaérni a boltból a reggelihez való tejjel.
Az apát ugyanis elrabolják az ufók, találkozik kalózokkal, akiktől egy időgépen utazó dinoszaurusz - Steg professzor- menti meg, és kalandos útjuk során találkoztak Wámpírokkal és még afrikai bennszülöttekkel is.
Ebben a könyvben nekem az tetszik a legjobban, hogy akár valóságos is lehet, hogy egy apa ilyen sztorival szórakoztassa el a gyerekeit.
Horváth Ildikó véleménye:
Nagyon kedvelem Gaiman könyveit. Azért olvastam el a mesekönyvét, hogy tanítványaimnak ajánlhassam. Nem csalódtam. Humort, és az a fajta "kiszámíthatatlanságot" találtam meg benne, amiért leginkább kedvelem őt. Meglepett és elvarázsolt, mint mindig, és kiderült, milyen ember- vagy legalábbis apapróbáló dolog leugrani a boltba tejért.