ADATLAP
Sziddhárta
Nyugat-Európában sokan úgy tartják, hogy Hermann Hesse a huszadik század legnagyobb német írója. Sziddhárta című műve – melyet az első világháború után írt és Romain Rolland-nak ajánlott – ma is valódi bestseller az angolszász világban, de több millió példányban adták ki Japánban is, s ami a legérdekesebb: tizenkét különböző indiai nyelvjárásra fordították le.

A keleti filozófiák örökösei tehát magukénak ismerték el az európai író „hindu regéjét”, és szívükbe fogadták Sziddhártát, német fejlődésregények hőseinek hindu fivérét. Mert akárcsak amazok – például Wilhelm Meister vagy Hans Castorp –, az ifjú bráhmana is útra kel apja házából, hogy megismerje – nem a világot, hanem tulajdon életének értelmét. Az aszkétáktól éhezni, várni és gondolkodni tanul, s megismeri a nagy Buddhát, akit nem tanításáért csodál, hanem egyéniségének kisugárzásáért. A szerelem, a gazdagság, a játékszenvedély mind-mind állomásai az életútnak, mely csak az önzetlen szeretet és a fájdalmas lemondás megtapasztalása után ér el a végső bölcsességhez – ami egyúttal az igazi boldogság. Az örök folyó partján mosolyogva szemlélődő, vénséges vén Sziddhárta egy személyben testesíti meg mindazt az értéket, amivel a keleti bölcselet és a keresztény tanítás megajándékozta az emberiséget....
Sári Csaba véleménye:
Nagyon tetszett, imádom a buddhizmussal kapcsolatos könyveket. Ez a történet a buddhává válásról szól. Hesse nagyon jól veszi át a keleti stílust, a gondolatokkal, azok közlésével. Kicsit lassan halad ugyan.
Kiss Fanni Flóra véleménye:
Csodálatos könyv. Nagyon nagyon tetszett. Ajánlom mindenkinek, aki lelki utazásra, megnyugvásra vágyik. Nem is tudom pontosan megfogalmazni miért tetszett annyira, talán valami fajta lelki béke fogott el mialatt olvastam. Egyik legjobb könyv élményem az elmúlt időszakban.
Nagy Renáta véleménye:
A könyv a Buddhává válásról szól, Sziddhárta életútját írja le,egy olyan életutat, amely a buddhista meditációtól, vágyak felszámolásától indul, abból kiábrándulva jut el a gyermekemberek világának felfedezéséig és végül a szeretetig, a természetig, az egység és teljesség keresztény és zen megfogalmazásáig. Szép könyv, nem szájbarágós, nem zavaróan bölcselkedő, pont jó.