ADATLAP
Támadás az űrből - A nagy budapesti ufóinvázió
Ettől rettegett az egész bolygó már legalább egy évszázada: hogy megjelenik egy idegen faj az űrből, és nekiáll kiirtani minket. A faj megérkezett. Első dolguk volt szétlőni Manhattant, és nemcsak Amerikára, hanem magára a Földre is ez a sors várna, ha nem jelenne meg hirtelen egy kis nép, egy jelentéktelen kis ország, amely állítja, hogy fel tudják venni a harcot az ufókkal, sőt akár még le is tudják győzni őket.
A magyarok állják a szavukat: olyan technológiát mutatnak fel, amilyet emberfia még nem látott a Földön. A Pumi egység űrhajói a legképzettebb pilótákkal mutatják meg a világnak, hogy milyen is a magyar virtus a Föld légkörében – és azon túl. Csakhogy az idegenek ezt egyáltalán nem viselik valami jól. Minden erejüket, minden tudásukat egyetlen célnak rendelik alá: elpusztítani a “hángárikat”, és térdre kényszeríteni a Föld nevű bolygót. Űrflottájuk akkora, hogy a Napot sem látni tőlük, egyvalamit azonban nem tudnak. A magyarokat egy titokzatos hős segíti, aki Buga Józsefnek hívja magát, és pontosan tudja, hogyan kell megállítani az ufóanschlusst…
Izing Róbert első könyve az elmúlt évtized legremekebb magyar science-fiction regénye, amelyet nemcsak a műfaj rajongói fognak élvezettel kézbe venni, hanem azok is, akik szeretik a parádés ötleteket, a pörgő cselekményt és nem utolsó sorban az ellenállhatatlan humort.
...
Kuzmann Attila véleménye:
Ez borzasztó jó volt. Abszolút hülyeség, abszolút könnyed, órákon át majdnem fetrengtem a röhögéstől, megfájdult tőle az arcom, de csak nevettem tovább...
Egy magyar srác egy pillanatra beleunt a sci-fi filmek és könyvek folytonos nézésébe és olvasásába, hát unalmában írt egyet magának. Zseniális lett. Most, hogy ilyen magasra feldobta a labdát az első könyvével, vajon meg tudja-e ismételni, tud-e még egy ilyen jót írni, anélkül hogy unalmassá válna? Szinte oldalanként találhatunk benne filmes, könyves, kultúrális utalásokat, és minden pont ott van a helyén, ahol épp találjuk, ízesen, magyarosan, majdnem Rejtőiesen, hogy egy pillanatra se unatkozhass, és sose találd ki, mi jöhet legközelebb... Persze pár poén előre le van lőve, mint például hogy lesz benne Budapest ostroma, hogy aztán alig várd, mikor jön, hát sajnos az nagyon sokára jön majd. És ott sem találnád ki, mi dönti el végleg a küzdelmet. Szurkolók. Hiába mondom meg, el kell olvasnod, hogy megértsd. És nagyon megéri elolvasni. Oltári jó szórakozás ez a könyv. Ez is az egyéjszakás kalandjaim egyike - egyetlen éjjel kiolvastam. Ha ezt valaki megpróbálná lefordítani, hogy külföldön is kiadhassák - hát nagyon fel kellene kötnie a gatyáját. A szójátékokból eddig csak egyhez találtam frappáns angol verziót. Pedig bizonyára nem csak nálunk lehetne nagy sikere ennek a könyvnek.
Ufók megtámadják a Földet, okos és szerencsés magyarok pedig megvédenek mindenkit, és mindig egy lépéssel a többi ország (és az ufók!) előtt járnak... Hát ez amilyen hülye regényötlet, annyira jól lett kivitelezve. Ilyen szerintem egy 10/10-es könyv! Ráadásul erősen kultikus-gyanús: tele van jól idézhető mondatokkal, párbeszédekkel. A kedvencem Buga, a földönkívüli, aki nagyon komolyan veszi a magyar állampolgárságát.