ADATLAP
Távol telt tőled tavaszom
Agatha Christie olykor új vizekre evezett és Mary Westmacott álnéven finom rajzolatú, lélektani regényeket is papírra vetett. A titokzatosság homályából kibomló történetek főhősei látszólag hétköznapi emberek, ám mindegyikük életére elhallgatott igazságok terhe vet sötét árnyékot. Az izgalom lassú-lusta, majd egyre erőteljesebb fokozása nem kell, hogy gyilkosságig vigye a történetet; a krimi koronázatlan királynője hullák nélkül is sorsfordító konfliktus elé állít mindenkit.
Joan Scudamor Bagdadban élő lányától utazik haza Angliába. Ő az igazi angol hölgy, finom és előkelő, ugyanakkor minden megpróbáltatást rezzenetlenül tűr. De amikor már több napja kénytelen a vonatra várakozni egy sivatagi állomáson, egyetlen indiai panziótulajdonos társaságában, azon kapja magát, hogy gondolkozni kezd. A meditáció, a meleg, a világvége, a sivatag – vagy ez mind együtt különös látomásokra készteti. Kényszerű magányában leperegnek előtte élete képei, de nem olyan kivágatban, ahogy eddig. Hangsúlyok és árnyalatok villannak föl, és az élet gyilkos módon átrendeződik. A boldog feleség, nagyszerű anya, népszerű társasági asszony, a lányiskola egykori büszkesége álarca mögül kikandikálnak a valódi vonások....
Zohar Csé véleménye:
Utazás önmagamba. Bár nem vagyok olyan bátor, hogy néhány napra egyedül elvonuljak a sivatagba, de még így is volt alkalmam szembenézni régmúlt apró pontocskáival.
AC nemcsak a krimijeit, lélektani regényeit is tökéletes éleslátással és precizitással építi fel, így a végére is marad még egy fordulat. Ahogy az életben is. Olvassátok, szeressétek, mert tényleg jó könyv :)
Nagy Dorina véleménye:
Meglepődtem rajta, hogy nem a tipikus Agatha Christie krimit kaptam, mert nem olvastam el előre a fülszöveget. Ennek ellenére hamar rájöttem, hogy ez valami más lesz, és így is nagyon tetszett, lehetettt rajta gondolkodni . . . Megismerjük a tökéletes, "burokban született " asszonyt, aztán rájövünk hogy egy csőd az élete, aztán már azon csodálkoztam, hogy mégis sikerül győztesként kikerülni az egészből, megjelenik bennünk egy mákszemnyi tisztelet, aztán bummm: egy pillanat alatt vissza ahonnan elindult... A vége nagyon kiábrándító, de elgondolkodtató, és sajnos valósághű..