ADATLAP
Téli berek
A nyár a bölcső és a tipegés, de a tél a nagy iskola és a próbatétel - gondolta Ladó Gyula Lajos, akit Tutajos néven ismerhetett meg a Tüskevár olvasója. Most ugyanis a zalai táj fehérbe burkolózott. Olyan a légkör, mintha meleg soha nem is lett volna. Amikor a szél eláll, a látszólagos mozdulatlanságban mintha lágy selymek úsznának a havon; az olvasó halk suhogást érez inkább, mint hall, ahogy a hideg összehúzza a világot. Tutajos és elválaszthatatlan barátja, Bütyök ezúttal a télen is eleven Kis-Balaton világában töltik a szünidőt. Itt ünneplik a karácsonyt és az újévet, megtanulnak rókát lőni, csukát fogni. A két kamasz, átesve az első szerelem válságain, már szinte érett férfiként éli meg a természetes életmód szépségét. A közkedvelt ifjúsági regény nem véletlenül ajánlott iskolai olvasmány....
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Sikerült tavasszal elolvasni, miért ne, akkor a legjobb a hangulat a téli berekhez. Eszembe jutottak a diákévek, a téli szünetek és azok valahogy nem voltak ilyen kalandosak. Tutajos a vadászat tudományát fejleszti, míg Bütyök a gazdaságról tanul meg többet. Mindketten fiatalok, szerelmesek és vágynak a tudásra, ami még nem az életkoruk sajátja. A téli berek az élet iskolája, teli veszélyekkel, a természet hideg, kegyetlen és mégis gyönyörű. Csak annyit még, hogy szegény Muki.
Gáspár Zsuzsanna véleménye:
Nem is vehettem volna a kezembe jobbkor! Karácsony közeledett, kint hideg. Bekuckózni teával a kézben és olvasni a havas-szeles téli berekről. Matula téliesitett gunyhóval várja vissza Bütyköt és a kamasszá válás minden terhét a vállás cipelő Tutajost. Oh, és ne feledkezzünk meg az első szerelemről, a halállal való rémisztő találkozással, a következmények tudomásul vételéről, a felelősség tanulásáról. Kötelező.
Bérci Zsanett Diána véleménye:
Nem nagyon tudok mit írni, próbálom összeszedni a a gondolataimat, de nem nagyon megy. Amire gondolok az abszolute pozitív csak nem tudom megfogalmazni.) Véleményem szerint fantasztikus ez a könyv is. Méltó folytatása a Tüskevárnak. Ismét csak az az érzés kerített hatalmába, hogy szerettem volna ott lenni és megtapasztalni mindazt amit a két kamasz. Izgalmas, rendkívül olvasmányos regény, mely szerintem nem csak az ifjúságnak szól. :)
Kiss Anikó Sarolta véleménye:
Más, mint a Tüskevár. Mint ahogy a berek is más télen és nyáron. Télen sokkal keményebb, zordabb, és még annyira sem lehet "okoskodni", mint nyáron. De - bár másként - ilyenkor is gyönyörű, és ha betartjuk a szabályokat, és hallgatunk az öregekre, megtanulhatunk benne élni, együtt a természettel. Mert nekünk kell alkalmazkodnunk a berek ősi, íratlan, néha kegyetlennek látszó szabályaihoz, és nem a bereknek hozzánk. Valahogy olyan ez, mint az élet...
Úgy érzem, lehetetlen nem szeretni ezt a történetet - meg persze a Tüskevárral is ugyan így vagyok. Fekete István stílusa varázslatos. Mesél, magával ragad, és tanít. Nem csak Tutajos, hanem az olvasó is tanulni és gondolkodni valót. Méghozzá olyat, ami mindenkinek hasznos lehet, akkor is, ha sohasem éjszakázik vagy csavarog a berekben.
Sinka Zsuzsi véleménye:
Egyszerűen imádom tinédzser korom óta. Megunhatatlan, olyan leírásokkal, hogy egyszerűen érzem a gunyhó illatát, és nagyon nagyon szeretnék én is ott lenni. Tutajos és Bütyök kalandjai folytatódnak, és Tutajos jellemfejlődése a leglátványosabb, ahogy a lázadó ideggyenge kamaszból igazi felnőtt férfivá válik. Bárcsak mindenkinek lenne egy saját Matula bácsija. Én imádnám.
Balogh Erika véleménye:
Nem kifejezetten csak Karácsonykor játszódik, és nem a Karácsony a fő témája, de benne van az is elég erőteljesen és nem találtam jobb témakört, amibe belerakhattam volna és még nem volt foglalt. Elvégre a téli szünetben van a Karácsony, amikor Tutajosék megnézik maguknak a téli berket is, és a Karácsonyt is ott töltik. Ahogy a Tüskevárat, ezt is nagyon szeretem, bár ezt valamivel később olvastam először, mert sokáig nem tudtam róla, így a Tüskevár közelebb áll a szívemhez egy kicsit. Szívesen megnézném télen is a kis kunyhót és a Kis-Balatont a cudar idő ellenére is, gyönyörű lehet(ett). Tutajos itt kevésbé szimpatikus, persze kamaszodik meg minden, de eléggé idegesítő a viselkedése, Bütyök sokkal jobb gyerek. A végén azért elég szomorú, hogy Tutajos egy halálesetnek a tanúja, főleg, hogy akár ő is lehetett volna az a szerencsétlen gyerek, és minden elismerésem, hogy megtartotta az ígéretét, ami talán az életét mentette meg.
Berényi Rózsa véleménye:
Csodálatosan ír a természetről Fekete István.Legyen szó vízről,a benne élő állatokról,a szigetről,növényekről,állatokról.Olvasás közben hallom a hó roppanását,a szél süvöltését,a cinkék csicsergését,a faágak nyekergését.Matula bácsi a jó tanító,nem erőszakos,de szigorú,mert a rend, az rend,és mindennek eljön az ideje.Azt gondolom,hogy nagyon sok gyerek életének jót tenne,ha sok ilyen Matula bácsi lenne.A Tüskevárat olvastam,láttam filmen,de ez a könyv eddig elmaradt.Most kész felüdülés volt olvasni,főleg ebben az esős októberi locs-pocs időben.
Czinege Anett véleménye:
A Tüskevárat még kötelező olvasmányként olvastam, ezért a folytatás kevéssé keltette fel az érdeklődésemet. Fekete Istvántól csak a Magasles volt, amit még olvastam, de annyira nem ragadott magával, hogy nekiessek minden könyvének. Viszont ezt most kifejezetten üdítő volt olvasni ebben a kánikulában: hó, jég, mínuszok... Régóta tervezem, hogy el kéne menni kirándulni a berekbe, a Kis-Balatonhoz, és a könyv csak megerősítette ez irányú terveimet.
Vasi Csaba véleménye:
Közel sem sikerült olyan jóra, mint a Tüskevár. Fogalmam sincs, miért gondolom ezt, hiszen ugyan az a stílus, az elbeszélés, szinte az egész történet a Tüskevár folytatása, de mégis... mégis más. Bosszant Tutajos ideggyengesége, makacssága, pedig valószínű én is ilyen voltam. Lehet, hogy pont ezért idegesít. :)
Magyar Bettee véleménye:
Hasonlóan a Tüskevárhoz, ezt a könyvet is felnőtt fejjel olvastam. Kissé megdöbbentett Tutajos változása a nyárhoz képest. Elég lehangolónak éreztem, hogy újra és újra szemtelenkedni kezd, és alig vártam, hogy történjen valami, ami kissé komolyabbá teszi, bár nem gondoltam volna, hogy egy haláleset lesz az. Mindazonáltal Muki kutyus esete tetszett a legjobban a könyvből.
Cséri Krisztián véleménye:
Nehéz lett volna olyan könyvet találnom ami a szülővárosomban játszódik, ezért simán belefér az is hogy attól egy pár tíz kilóméteres körön belülről olvassak valamit. Így tél lévén találtam egy klasszikust. :) Mire a végére értem kedvem támadt több mint 20 év után a Tüskevárat is elolvasni. Nagyon szép téli tájleírások és kalandok, néha kis humorral is fűszerezve. Kliséket minek írjak, azt már több százan megtették előttem, úgymint becsület, tisztesség, bátorság, szerelem, stb. Minden benne van. Viszont az már biztos hogy tavasszal teszek egy nagy túrát a Kis-Balatonnál, és talán felkeresem a "gunyhót is".