ADATLAP
Téli mese
Az 1900-as évek első évtizedének New Yorkjában egy téli reggel Athansor, a csodálatos képességű fehér ló megmenti a rokonszenves csirkefogó, Peter Lake életét. A jobb sorsra érdemes betörő, aki mindemellett a modern kor gépeinek mestere, szakadatlanul menekülni kényszerül a Kurtafrakkosok bandája elől.
A Téli mese szövevényes története átível az egész huszadik századon. A filozofikus szépségű regényben bármi megtörténhet – s meg is történik egy apokaliptikus hóvihar után.

Helprin végigkalauzol minket a zajos huszadik századon, háttérben a folyton változó, delejesen vonzó, nyüzsgő New Yorkkal. Szereplői szinte mindannyian egy jobb világ megteremtésének szentelik az életüket. Várva, hogy az ezredfordulón pusztító tűzvész után beköszönt az aranykor az Igazságosság Városában.

A Téli mese 1983-as megjelenése óta méltán vált kultuszkönyvvé szerte a világon.

A Téli mese kalandos története megihlette a filmkészítőket is. A csodálatos regényt Jennifer Conelly, Will Smith, Colin Farrell és Russel Crow főszereplésével mutatják be a mozik világszerte.

Mark Helprin (1947) amerikai író, esszéista, újságíró. New Yorkban született művészcsalád gyermekeként. Szolgált a brit kereskedelmi flottánál és az izraeli hadseregben. A Wall Street Journal, a The New Yorker és a The New York Times újságírója. Novelláskötetek, regények és gyermekirodalmi művek szerzője....
Zara véleménye:
Nem is tudom mit írjak. Ilyen furcsa könyvet talán még sose olvastam, de ha jól bele gondolok nagyon tetszett. Vannak benne olyan részek amit nem igazán értettem és volt, hogy vissza kellett lapoznom. De valami mégis megfogott és vitt magával. A filmet még nem láttam, de biztos meg fogom nézni, bár nehezen hiszem, hogy ezt a rengeteg történést bele tudják sűríteni.
Fehér Beáta véleménye:
Elolvastam a könyvet, de nem fogott meg annyira. A végén egy olyan "ezen is túl vagyok" érzéssel tettem le. A több szálon futó történetet nehéz volt az elején követni, persze gondoltam, hogy a végére majd összefutnak a szállak és így is lett. Ettől függetlenül, nekem nem hozott mese szerű élményt, nem varázsolt el.
Liebich Orsolya véleménye:
Gyönyörű történet a szerelemről, reményről, múltról-jövőről. Történet, mely felébreszti benned a tél szerettét, és rájössz, mennyi szép emléket lehet gyűjteni a rövid nappalok, hosszú csillagos éjszakákban, mese New Yorkról egy szerető ember tollából.
Sebestyén Lilla véleménye:
A borítón rögtön azzal a mondattal indítunk, hogy ez egy szerelmes mese. Szerintem nem az, sokkal több annál és nem is ez a leghangsúlyosabb szál a történetben. Különös hangulata van a könyvnek, szerettem olvasni és vártam folyamatosan, hogy mi lesz a folytatás. Ugyan néha terjengősnek éreztem egy-egy személynek az ismertetését, de ez nem vett el számomra a történet varázsából. Előfordult az is, hogy kissé nehezen értelmezhetőek lettek a különböző szálakon folyó események, de mégis nagyon tetszett ahogy összekapcsolódtak az életutak. Különösen megragadott az, hogy a jó és rossz jelenlétét nem negatívan ellentétként látja, hanem az egyensúlyra igyekszik felhívni a figyelmet. Ugyan a cím mesére utal, de nem teljes mértékben az, hiszen nem történnek csak úgy csodák, a jó nem nyeri el mindig méltó jutalmát, igenis meg kell küzdeni és tenni kell azokért a csodákért.
A filmet előbb láttam és ez eleinte zavaró is volt az olvasásban, mert a könyv annyira más, annyival többet ad. Persze megvannak a kapcsolódási pontok és a filmben jobban szemléltetik a csodát és varázslatot, amit magunkban hordunk, de a könyvben ez sokkal jobban kiteljesedik.
Babar-Berecz Beáta véleménye:
Sajnos ez a könyv azon kevesek egyike, amelyről azt kell mondanom, hogy a filmváltozat jobban sikerült, mint az eredeti könyv... A könyv nagyon terjengős, nehezen követhető, nem nagyon találtam meg benne azt a varázst, amit a filmváltozat adott (az sem a világ legjobb filmje, de nézhető és szórakoztató, egy időre tényleg képes elvarázsolni a nézőt). Számomra sajnos nagyon nyögvenyelős volt ez az olvasás, többszöri letétellel.
Nagy Tünde véleménye:
Kicsit nehéz olvasni tekintve, hogy a különböző fejezetben különböző személyek sorsa van bemutatva. Ám a végére mégis minden összeáll és azután hogy a filmet is megnéztem kimondottak tetszett a történet.
Szalai Szidónia véleménye:
A mozibemutató miatt kezdtem el olvasni. Megfogott a könyv címe, nem beszélve, arról, hogy szeretem az időutazós történeteket. De ez a könyv számomra nem nyerte el a tetszésemet. Sok volt a szereplő, ezért követhetetlen volt számomra. Azért olvastam végig, mert egyedül Peter Lake sorsa érdekelt.
Szabó Zsanett véleménye:
Megfogott a borító, a fülszöveg és a könyv első harmada is. De utána... túl sok szál, túl kevés történés, túlságosan elhúzva az egész. Peter Lake fejezetei kifejezetten tetszettek, de a többiekről nem tudtam meg semmi olyat, ami miatt megkedveltem volna őket. Ráadásul végig olyan érzésem volt, hogy az író belebonyolódott, vagy nem figyelt kellően az idő valós folyására. Pl: Virginia gyereke mintha túl sokáig lenne csecsemő. Küzdelmes olvasás volt nagyon.
Közösségi Ház Balatonmáriafürdő véleménye:
A filmet is megnéztem, legalább olyan varázslatos mint a könyv...

Peter Lake életét kísérjük végi a mesében... A jobb sorsra érdemes betörő, aki mindemellett a modern kor gépeinek mestere.
A Téli mese szövevényes története átível az egész huszadik századon. A filozofikus szépségű regényben bármi megtörténhet – s meg is történik egy apokaliptikus hóvihar után
A Téli mese 1983-as megjelenése óta méltán vált kultuszkönyvvé szerte a világon.
A Téli mese kalandos története megihlette a filmkészítőket is. A csodálatos regényt Jennifer Conelly, Will Smith, Colin Farrell és Russel Crow főszereplésével mutatják be a mozik világszerte.
Juhász Mónika véleménye:
A mozi bemutató kisfilmje miatt kerestem meg a könyvet...feltételeztem, hogy valami nagyon nagy csodát találok a történetben. Az igazat megvallva csalódtam, nekem nem tetszik. Többszöri nekifutásra sikerült elolvasni....valahogy nem kötött le a cselekmény, nem vágytam rá, hogy minél előbb folytassam ott ahol abbahagytam.