ADATLAP
Téli szünidő
A Fecskék és a Fruskák – a Walker gyerekek meg a Blackett lányok – összeszokott hatos fogata új tagokkal gyarapodik: két városi gyerek, Dick és Dorothea tölti téli szünidejét egy közeli tanyán. Ezúttal téli pihenőn vannak a vitorlás hajók, a kalandok most jégen és havon folytatódnak – a cél pedig nem más, mint az „Északi-sark” meghódítása. Természetesen itt is rengeteg viszontagságot kell kiállniuk, sok kalamajkába sodorja őket kalandvágyó természetük – még szerencse, hogy Nancy „kapitány” mumpsza révén egyhavi vesztegzár hosszabbítja meg a véges szünidőt. Flint kapitány is idejében érkezik hogy egyengesse a merész gyerekek útját, akik azonban megmutatják egymásnak és az „eszkimók” – a felnőttek – világának, hogy hóban-fagyban is éppúgy megállják a helyüket, mint szárazon és vízen....
Péter Ildikó véleménye:
5. osztályos koromban az irodalomkönyvemben olvastam Ransome: Fecskék és Fruskák című regényének egy részletét; azt, amikor a szigeten éjszakáznak a sátrakban, és eléri őket a vihar. Fogalmam sem volt, miért fecskék és miért fruskák, nem tudtam, hogy Titty fiú-e vagy lány, és Susan-t miért szólítják kormányos úrnak. Bár a részlet tetszett, annyira mégsem, hogy a könyvtárban megkeressem a könyvet.
A cím és az epizód mégis megmaradt a fejemben, és tavaly decemberben - unalmamban - a mek.oszk.hu-n keresgélve ráakadtam a regényre. Nem szeretek számítógépen olvasni, de akkor néhány nap alatt elolvastam az oldalon fent lévő négy könyvet.
A Téli szünidő című kötet nem volt köztük, viszont nem sokkal később megpillantottam a keresztlányom könyvespolcán. A könyvben a Fecskék (a Walker-gyerekek) és a Fruskák (a Blackett-lányok) jól összeszokott csapatát egy testvérpár, Dorothea és Dick kettőse egészíti ki. Nagyon gyorsan beilleszkednek a felfedezők közé, és ők is részt vesznek az Északi-sark (a nyári vitorlázások színhelyéül szolgáló tó északi részének) a meghódításában. Igazi, hamisítatlan téli szünidőt töltenek a tó partján, ráadásul Nancy betegsége egy hónappal meghosszabbítja számukra a vakációt. Korcsolyázás, szánkózás, élet az igluban és a jégbe fagyott úszóhajón, jégvitorlázás a hóviharban, és végül éjszakai kalandként az Északi-sark elérése: a tökéletes téli szünet.